# IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-47

Dear Readers, Bank Exam Race for theย Year 2018 is already started, Toย enrichย your preparation here we have providing new series of Practice Questions onย Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing forย IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

IBPS Clerk Prelims 2018- Quantitative Aptitude Questions Day โ 47

maximum of 10 points

Directions (Q. 1 โ 5): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1) (42 % of 54000) รท ? = (126 % of 300) ร 2

a) 45

b) 30

c) 60

d) 75

e) None of these

2) [(13800 รท 6 รท 25) + (64 ร 16)1/2] = (?)

a) 135

b) 106

c) 92

d) 124

e) None of these

3) โ140608 รท 13 ร 26 + 153 + 286 =?

a) 3765

b) 4125

c) 3380

d) 2950

e) None of these

4) 1187 + 524 = 52 % of 1300 + (5/7) of (?)

a) 1527

b) 1385

c) 1256

d) 1449

e) None of these

5) 2157 =? – (4/9) of (45/14) of 2940

a) 5842

b) 4263

c) 6357

d) 3890

e) None of these

Directions (Q. 6 โ 10) Study the following information carefully and answer the given questions:

The following table shows the number of items manufactured and sold (In thousands) by 4 different companies over the years.

Note: M โ Manufactured, S โ Sold

6) Find the ratio between the total number of items manufactured by company A to that of company D in all the given years together?

a) 12: 29

b) 47: 56

c) 53: 65

d) 113: 117

e) None of these

7) Find the difference between the total number of items sold by all the given companies together in the year 2013 to that in the year 2015?

a) 4500

b) 5700

c) 6400

d) 3900

e) None of these

8) Find the average number of items sold by company B in all the given years together?

a) 6300

b) 5600

c) 6800

d) 7200

e) None of these

9) Total number of items remains unsold by all the given companies together in the year 2012 is approximately what percentage of total number of items remains unsold by all the given companies together in the year 2016?

a) 105 %

b) 120 %

c) 83 %

d) 60 %

e) 130 %

10) Total number of items sold by company C in all the given years together is approximately what percentage more/less than the total number of items sold by company D in all the given years together?

a) 40 % less

b) 28 % less

c) 40 % more

d) 16 % less

e) 28 % more

Direction (1-5) :

[(42/100)*54000] รท x = [(126/100)*300] ร 2

22680/x = 756

22680/x = 756

X = 22680/756

X = 30

[(13800/6)/25] + [641/2 ร 161/2] = x

X = [13800/150] + (8*4)

X = 92 + 32 = 124

โ140608 รท 13 ร 26 + 153 + 286 = x

(52/13)*26 + 3375 + 286 = x

X = 104 + 3375 + 286 = 3765

1187 + 524 = 52 % of 1300 + (5/7)*x

1711 = (52/100)*1300 + (5x/7)

1711 โ 676 = (5x/7)

1035 = (5x/7)

X = 1035*(7/5) = 1449

2157 = x – (4/9) of (45/14) of 2940

2157 + 4200 = x

X = 6357

Direction (6-10) :

The total number of items manufactured by company A in all the given years together

= > 5.6 + 5.4 + 5.8 + 6.6 + 6.8 + 7.4

= 37.6 thousand

= 37600

The total number of items manufactured by company D in all the given years together

= > 6.6 + 6.9 + 7.2 + 7.6 + 8.1 + 8.4

= 44.8 thousand

= 44800

Required ratio = 37600: 44800

= 47: 56

The total number of items sold by all the given companies together in the year 2013

= > 4.6 + 5.3 + 4.2 + 6.5 = 20.6 thousand = 20600

The total number of items sold by all the given companies together in the year 2015

= > 6.1 + 6.5 + 4.9 + 7 = 24.5 thousand = 24500

Required ratio = 245000 โ 206000 = 3900

The average number of items sold by company B in all the given years together

= > (5500 + 5300 + 6200 + 6500 + 7000 + 7300)/6

= > 37800/6 = 6300

Total number of items remains unsold by all the given companies together in the year 2012

= > (5600 โ 4800) + (6200 โ 5500) + (4400 โ 4000) + (6600 โ 6000)

= > 800 + 700 + 400 + 600 = 2500

Total number of items remains unsold by all the given companies together in the year 2016

= > (6800 โ 6300) + (7500 โ 7000) + (5900 โ 5200) + (8100 โ 6800)

= > 500 + 500 + 700 + 1300 = 3000

Required % = (2500/3000)*100 = 83.33 = 83 %

Total number of items sold by company C in all the given years together

= > 4000 + 4200 + 5000 + 4900 + 5200 + 6000 = 29300

Total number of items sold by company D in all the given years together

= > 6000 + 6500 + 6500 + 7000 + 6800 + 8000 = 40800

Required % = [(40800 โ 29300)/40800]*100 = 28 % less

Kindly watch this video to know aboutย 7 Days Study Plan: Chase and Win the IBPS Clerk Prelims Battle 2018

ย

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM IBPS Clerk Prelims โ Reasoning (Hindi) 10.30 AM IBPS Clerk Prelims โ Quantitative Aptitude 11.00 AM IBPS Clerk Prelims โ Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM IBPS Clerk Prelims โ English Language 1.00 PM SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM IBPS Clerk โ GK Questions 3.00 PM SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Canara Bank PO Mains – Reasoning 6.00 PM Canara Bank PO Mains โ Quantitative Aptitude 7.00 PM Canara Bank PO Mains โ English Language 8.00 PM

/ 5. Reviews

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests