Questions asked in IBPS Clerk Prelims 2018 – Held on 8th & 9th Dec

Dear Readers, we have given here the set of Questions asked in IBPS Clerk Prelims Examination 2018 which was held on 8th & 9th December. Candidates those who have the Examination can use these questions.

Note: We are very Happy to announce you that Today’s Exam Pattern was 80% similar to our IBPSGuide’s Mock Test Pattern which we provided for IBPS Clerk Prelims 2018.

Questions Asked in IBPS Clerk Prelims 2018 Held on 9th Dec:

Application Sums (Slot-2, 3 & 4):

1). A is 2 years elder than B. C’s age is half of B. Average age of A, B and C is 14. What will be the age of Shankar if he is 8 years older than A.

2). A and B started investing 4000 and 8000 respectively in a business. B quits after 8 month and B obtained 1600 as profit after 1 year. Find the total profit?

3). A save 2/5th from his monthly income and invest the remaining in food and mutual funds in the ratio of 4:1. Find the percentage of income spend in foods?

4). A train runs in certain speed crosses a pole in 48 seconds. If train travels at speed of 72 km/hr. Then it pass a platform which is 360m long in 54 seconds. Find the speed of the train while crossing the pole?

5). Area of a right-angled triangle is 30cm^2. Height of triangle is 7cm more than its base. Find the area of square whose side is equal to the base of triangle?

6). Same amount is invested for 2 years at 8% and 6% on simple interest respectively. And interest earned from 8% is 240 more than interest earned from 6%. Find the interest earned from 8%?

7). 72 litres mix contain milk and water in 5:1 ratio. What quantity of milk should be taken out so that the milk remain 45 litre in final mixture?

8). Distance travelled by boat in downstream in 4 hours and half of the distance travelled by boat in upstream in 3 hours. By what percent speed of boat is more to speed of stream?

9). A car travels with 72 km/hr in 1 hours 30 minutes after that it covers 105 km with a speed of 30km/hr. Find the average speed?

10). 18 men work for 12 days and complete the 3/14th work. If 24 men work for 7 days than how much work is still left?

11). Ratio of mil and water is 6:1. If 42 litres is removed from the mixture and 8 litres of water is added to it. In the resultant mixture quantity of water is 62 litres less that than the quantity of milk. Find the initial quantity of water?

12). A and B invested in a business 3000 and 6000 respectively. After 8 months B left. Total profit earned at the end of the year is 3850. Find the profit earned by A?

13). The average of 12 numbers is 88. The average of first 4 numbers is 86 and the average of last 4 numbers is 53. Find the average of 5th, 6th, 7th and 8th number?

14). The sum of upstream and downstream of the boat is 36 km/hr. The difference of upstream of and downstream speed is 6km/hr. Find the time taken by boat to cover 63 km in downstream?

15). The length and breadth of a rectangle is in the ratio of 19:11. Its perimeter is 120m. Find the area of the rectangle?

16). Ratio of present age of mother and daughter is 12:5. 10 years hence, daughter’s age is equal to mother’s age 2 years after. Find the present age of daughter?

17). Ram invested 25% of his monthly salary in room rent, food and stationery in the ratio of 3:1:1. He invested half of the remaining in mutual funds. The difference between the remaining amount and food is 9750. Find his monthly salary?

Number series:

1). 1, 13, 37, 74, 125, ?

2). 12, ?, 6, 12, 48, 384

3). 4800, ?, 60, 10, 2.5, 1.25

4). 10, 15, 25, 42, 68, ?

5). 1, 3, 11, 47, 239, ?

Application Sums (Slot-1):

1). Vijay invests a principal amount of Rs. 300000 in a fixed deposit for 3 years. The rate at which he invests is 20% per annum. What will be the simple interest earned by him at the end of his investment tenure?

2). The population of a town is 21000. If the population increases at the rate of 10% per annum for the rest 2 years, find the final population?

3). Taps A and B together can fill a tank full in 3 hours. Tap B alone can fill the empty tank in 2 hours. How long will tap A take to vacate the tank if it is 25% filled?

4). The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3:1. If the perimeter of the rectangle is 240 meters, what is its area?

Number Series (Slot-1):

1) 14, 25, 34, 98, 121, 388
2) 34, 48, 60, 70, 76, 89
3) 39, 69, 94, 114, 129, 134, 199

Click Here for IBPS Clerk Prelims 2018 – Memory-Based Model Paper (Free Download)

Questions Asked in IBPS Clerk Prelims 2018 Held on 8th Dec (Slot-1)

Seating Arrangement:

Eight person’s A, B, C, D, E, F, G, H sited on a square shaped table with four sitting at corners and facing inside while those sitting at center facing outside, B faces center and C is third to the right of B. Three people sitting between D and E, A is second to the left of D, H is immediate left of D. Two person sits between E and F.

Puzzles:

Seven people A, B, C, D, E, F, G have holidays starting from Monday and ending on Sunday. B has a holiday on Wednesday. Three people have a holiday between B and A, C has immediately before D, E has immediately before F, No one sits between A and D.

Aptitude Misc Questions:

1). A is 1.5 times more efficient than B, and C is two times efficient than A, A and B take 2.5 days to complete the work, how many days will B and C together take to complete the work?
2). A man invests 15% of his income in LIC, he gives rest amount to his mother. Mother invests 90% and left with 3060. What is the monthly income of Aman?
3). An amount invested in a business such that the ratio of investment to the total amount received in 5 years at simple interest is 5/8. Find percent interest.
4). 68% population in a village is literate, out of which Female to male ratio is 6:11. The ratio of illiterate Female to male is 1:3. Then find the ratio of illiterate Female to literate Female?
5). Total speed of downstream and upstream together is 32 Km/Hr. If the speed of steam is 4 Km/Hr, then find the time taken to travel 52 Km Downstream.
6). No of Boys in a school is 4 more than No of Girls in total strengthen of 40 students. Average number of Girls is 44 and total average of school is 48.4, then find the average of Boys.
7). In an exam, if 7 marks given for right answers and 4 marks deducted for wrong answers and total marks given to a student is 263, then how many right answers were given by student if total attempts are 58?

Number Series :

1). 9    45   180   540    1080    ?

Logic is *5, *4, *3, *2, *1.

9 * 5 = 45

45 * 4 = 180

180 * 3 = 540

540 * 2 = 1080

1080 * 1 = 1080

 2). 50    54    45    61    36    ?

Logic is +22,   -32,  + 42,  -52,   +62

50 + 22 = 54

54 – 32 = 45

45 + 42 = 61

61 – 52 = 36

36 + 62 = 72

3). 1    6     25    76      153    ?

Logic is *5+1,   *4+1,   *3+1 …….

1*5 + 1 = 6

6*4+1 = 25

25*3+1 = 76

76*2+1 = 153

153*1+1 = 154

4). 200   193   179   158   ?    95

Logic is   -7,   -7*2,   -7*3,    -7*4…..

200 – 7 = 193

193 – 14 = 179

179 – 21 – 158

158 – 28 = 130

130 – 35 = 95

5).  3    43    81    115    143   ?

Logic is Difference of difference 2,   4,   6,   8

 

Dear Friends, We IBPS Guide Team will shortly provide you the Memory-Based Model Mock Paper Based on Today’s Question pattern, Kindly Stay with us. 

Click Here for IBPS Clerk 2018 High-Quality Mocks

Click Here for IBPS Clerk Prelims Exam Analysis (Held on 8th Dec)

Mock Tests:

Join us Telegram Channel >> https://t.me/ibpsguide
Join us Telegram group >> https://t.me/IBPS_Guide