Questions Asked in RRB NTPC Exam 2020: Download Section Wise PDF

Questions Asked in RRB NTPC Exam 2020: Questions Asked in RRB NTPC Exam 2020 is available here!!! Detailed Section Wise Questions asked in RRB NTPC Exam 2020 PDF is given here exclusively for your reference. Candidates who are going to appear for the upcoming RRB NTPC CBT 1 exam shall check here.

Railway Recruitment Board has conducted the recruitment drive nationwide in various exam centers for the notification of Non-Technical Popular Category. One of the most important notifications for competitive aspirants. The RRB NTPC CBT-1 Exam has been scheduled for phase 1 from 28th December 2020 to 13th January 2021. Candidates shall download their admit card 4 days prior to the examination. Around 25 lakh candidates have going to attend the CBT 1 exam in phase 1. The RRB NTPC exam fever has been started from today onwards. A huge number of candidates who are having the exam schedule on 28th December have attended the examination on their respective exam centers.

Our team has updated the RRB NTPC CBT 1 Exam Analysis 2020 instantly for your reference. Along with your exam point of view, we have also updated here the Questions asked in RRB NTPC Exam 2020. Candidates who are going to attend the CBT 1 exam in the upcoming days shall go through this article fully. By referring to this article, you come to know the most weightage topics and clarity about questions and their difficulties. From that, you can improve your marks by doing the revision to the weightage topics. For that here we have given you the section-wise questions asked in RRB NTPC CBT 1 Exam 2020 PDF. So aspirants shall refer to this article download the PDF and boost up their marks.

Practice RRB NTPC Mock Tests Here

General Awareness Questions Asked in RRB NTPC Exam 2020 PDF:

Q1) Who is the head of DRDO?
Ans: Satish Reddy
Q2) Who was the Viceroy when was Bengal Divided?
Ans: Lord Curzon
Q3) Which is India’s First National Park?
Ans: Jim Corbett National Park
Q4) Surat is situated on the bank of which river?
Ans: Tapti
Q5) When was the 2nd battle of Panipat fought?
Ans: 1556 (Akbar Defeated Hemu)
Q6) Where was the commonwealth youth game held?
Ans: Belfast (Northern Ireland)
Q7) Environment day theme?
Ans: Time For Nature
Q8) Where is the Gobi Desert?
Ans: Mangolia and China
Q9) Bank Of Baroda is merged with which bank?
Ans: Dena Bank & Vijay Bank merged with BoB.
Q10) Who won the US Open 2020 (Men)?
Ans: Dominic Thiem
Q11) What is the unit of distance?
Ans: Meter
Q12) Who is current the CJI?
Ans: Sharad Arvind Bobde
Q13) What is the density of the earth?
Ans: 5.51 gm/cm^3
Q14) What is the density of the moon?
Ans: 3.34 gm/cm^3
Q15) Where is Saddle Peak or Saddle Hill located?
Ans: Andaman & Nicobar Islands
Q16) Diseases caused by the Virus?
Q17) Measurement of substance?
18) What is the brain of the computer
Ans: CPU
Q19) Swaraj Mera Janamsidh Adhikar Ha is said by?
Ans: Bal Gangadhar Tilak
Q20) When was Chandrayan 2 was launched?
Ans: 22 July 2019
Q21) Election Commission operates under which article?
Ans: Article 324-329 & Part 15 of the constitution
Q22) What will be the effect on Mass when you travel to the moon?
Ans: No effect. Mass is the same at everywhere
Q23) International Mother Earth day is observed on?
Ans: 22 April
Q24) Who is the author of RajTarangini?
Ans: Kalhana
Q25) If your weight on earth is 60kg. What will be your weight on the moon?
Ans: The weight on the moon will become 1/6th of the original weight Le 10 kg
Q26) Where is Mukurthi national park?
Ans: Nilgiri, Tamil Nadu
Q27) Where is women’s day celebrated?
Ans: 8 March
Q28) When is Ozone Day observed?
Ans: 16 September
Q29) When was CPCB established?
Ans: 1974
Q30) A Light year is a unit of
Ans: Distance
Q31) Gyanpeeth 2019 was awarded to?
Ans: Akkitham Achuthan Namboothiri (Malayalam)
Q32) Rukmini Devi Arundale is associated with which dance form?
Ans: Bharatanatyam
Q34) When was jnanpith award given to Amitav Ghosh?
Ans: Dec 2018
Q35) What is the formula of urea?
Ans: NH2-CO-NH2
Q36) What is the rank of India in the Global Hunger Index?
Ans: 94
Q37) Which state has the longest seashore?
Ans: Gujarat
Q38) Sericulture is?
Ans: Silk cultivation
Q39) Who is the CM of Himachal Pradesh?
Ans: Jay Ram Thakur

RRB NTPC CBT 1 Exam Pattern:

Section No of Questions Max Marks Duration
General Awareness 40 40 1 hour 30 minutes
Mathematics 30 30
General Intelligence & Reasoning 30 30
Total 100 100

RRB NTPC Minimum Qualifying Marks:

Minimum Qualifying marks are essential for all. Candidates belong to the respective category must attain the prescribed minimum qualifying marks. If you failed to attain that you won’t be able to continue the selection process.

S.No Category Minimum Qualifying Marks
1 UR/General 40%
2 EWS 40%
3 OBC 30%
4 SC 30%
5 ST 25%

 

How to Crack RRB NTPC 2020 Exam

Questions Asked in RRB NTPC Exam 2020:

Q. When was the RRB NTPC 2020 CBT 1 Exam Scheduled?

A. The RRB NTPC CBT 1 Exam for Phase 1 was scheduled from 28th December 2020 to 13th January 2021.

Q. How many questions asked in the RRB NTPC Exam 2020 Mathematics Section?

A. The RRB NTPC CBT 1 Mathematics section consists of 30 questions.

Q. How many questions asked in the General Awareness section of RRB NTPC CBT 1?

A. For RRB NTPC CBT 1 Exam, the General Awareness section consists of 40 questions.

Q. How many questions asked in the General Intelligence & Reasoning section of RRB NTPC CBT 1?

A. A total of 30 questions has been asked in the General Intelligence & Reasoning section.

Q. Is there any negative mark for a wrong answer in RRB NTPC CBT 1 Exam?

A. Yes, 1/3 negative mark is applicable for every wrong answer

Q. Is it necessary to score the sectional cut-off for RRB NTPC CBT 1?

A. No, it is not necessary to score the sectional cut off for RRB NTPC CBT 1 Exam.

Q. Is it necessary to clear the RRB NTPC CBT 1 Exam?

A. Yes, you have to clear the RRB NTPC CBT 1 exam in order to move forward to the CBT 2 exam.

Q. What is the minimum cut off marks for RRB NTPC Exam 2020?

A. 40% is the minimum cut off marks for the Un-Reserved category for RRB NTPC Exam 2020

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments