Railway Exam 2016 – Reasoning (Coding& Decoding) Questions

Railway Exam 2016 – Reasoning (Coding& Decoding) Questions Set-23:
Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

 

1).In a certain code language MONKEY is written as XDJMNL. How will TIGER be written in that code language ?
a)  QFDHS
b)  SDFHS
c)  QDFJS
d)  QDFHS
e)  None of these
 
2).If  FLARE is coded as 21,15, 26, 9, 22, then how would BREIF be coded in the same language ?
a)  25, 9, 22, 21, 18
b)  5, 37, 11, 19, 13
c)  13, 19, 11, 37, 5
d)  25, 9, 22, 18, 21
e)  None of these
 
3).In a certain code, DOWN is written as ‘[email protected]#’ and NAME is written as ‘#6%3’. How would ‘MODE’ be written in that code ?
a)  %653
b)  %@63.
d)  %@53
e)  None of these
 
4).In a certain code language, SAFER is written as ‘[email protected]#2’ and RIDE  is written as ‘2©%#’, how would FEDS  be written in that code?
a)  3#©5
c)  3#%5
d)  3#%2
e)  None of these
 
5).In a certain code language, EAT written as ‘318’ and CHAIR is written as ‘24156’, then how TEACHER be written in that code language ?
a)  8313426
b)  8312436
c)  8321436
d)  8312346
e)  None of these
 
6).If CAT = 12, then MAN equals to
a)  14
b)  24
c)  16
d)  15
e)  None of these
 
Directions(Q. NO 7 – 10)Study the following information to answer the given questions.
In a certain code ‘new banking systems’ is coded as ‘ss tp na’, ‘officer in uniform’ is coded as ‘or mu at’.
‘new bank officer’ is coded as ‘or bk na’ and ‘systems in bank’ is coded as ‘bk at ss’ .
 
7).What does the code ‘bk’ stands for?
a)  new
b)  systems
c)  officer
d)  bank
e)  None of these
 
8).What will the code ‘ss mu’ stand for ?
a)  banking officer
b)  new uniform
c)  uniform banking
d)  systems uniform
e)  None of these
 
9).How will ‘new officer’ be coded?
a)  or na
b)  tp na
c)  na at
d)  tp or
e)  None of these
 
10).How will ‘bank officer in uniform’ be coded ?
a)  ss na at or
b)  bk at or mu
c)  ss na bk at
d)  at mu ss or
e)  None of these
 
Answers:                    
1). d) 2). d) 3). d) 4). c) 5). b) 6). a) 7). d) 8). d) 9). a) 10). b)
 
Explanation:
 
1).
Answer:  d)
 
2).As,                                     Similarly,
Fà 21                           Bà 25
Là 15                            Rà 9
Aà 26                           Eà 22
Rà 9                             Ià18
Eà 22                           Fà 21
Note : Each letter is coded in opposite alphabet sequence.
Answer: d)
 
3).
As,                                 and
Dà 5                             Nà#
Oà @                           Aà 6
Wà 9                            Mà %
Nà #               Eà3
Similarly,
Mà %
Oà @
Dà 5
Eà 3
Answer: d)
 
4).As,                                     and
Sà 5                                      R à2
Aà @                    Ià ©
Fà 3                             Dà%
Eà #                                      Eà#
Rà 2
Similarly,
Fà 3
Eà #
Dà %
Sà5
 Answer: c)
 
5).As,                                     and
Eà 3                                      Cà2
Aà 1                                      Hà4
Tà 8                             Aà1
                         Ià 5
                         Rà 6
Similarly,
Tà 8
Eà 3
Aà 1
Cà2
Hà 4
Eà 3
Rà 6
 Answer: b)
 
6).As, C  A  T = 3  1  20
 =(3 + 1 + 20) / 2 = 24 / 2 = 12
Similarly M   A    N =   13    1    14
=(13 + 1 + 14) / 2 = 28 / 2 = 14

 

ss → systems, bk → bank,
at → in, na → new
or → officer, mu → uniform
and tp → banking
Answer: a)
 
7).‘bk’ stands for ‘bank’
Answer: b)
 
8).‘ss mu’ stands for ‘systems uniform’
Answer: d)
 
9).‘new officer’ be coded as ‘or na’
Answer: a)
 
10).‘bank officer in uniform’ be coded as ‘bk at or mu’
Answer: b)

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments