Railway Exam 2016 – Reasoning (Word Formation) Questions

    Railway Exam 2016 – Reasoning (Word Formation) Questions
    Railway Exam 2016 – Reasoning (Word Formation) Questions Set-24:
    Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    1).How many meaningful English words can be made with the letters ERDU using each letter only once in each word
    a)  None
    b)  One
    c)  Two
    d)  Three
    2).How many meaningful English words can be made with the letters NWTI using each letter only once in each word
    a)  One
    b)  Two
    c)  None
    d)  Three
    3).How many meaningful English words can be made with the letters ATLE using each letter only once in each word
    a)  None
    b)  One
    c)  Two
    d)  More than three
    4).How many meaningful English words can be made with the letters VLEI using each letter only once in each word
    a)  None
    b)  One
    c)  Two
    d)  More than three
    5).How many meaningful English words can be made with the letters EDOM using each letter only once in each word
    a)  None
    b)  One
    c)  Two
    d)  Three
    6).How many meaningful English words can be formed with the letters AER using each letter only once in each word
    a)  None
    b)  One
    c)  Two
    d)  Three
    Directions(Q. Nos. 7 – 10) Letters of the words given below have been jumbled up and you are required to construct the words. Each letter has been numbered and each word is followed by four options. Choose the option which gives the correct order of the letters as indicated by the numbers to form words
    7).T P A F N F I L I
         1 2 3 4 5 6 7 8 9
    a)  9, 8, 3, 2, 1, 7, 6, 5, 4
    b)  1, 2, 5, 6, 7, 8, 9, 3, 4
    c)  3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1, 2
    d)  2, 8, 3, 9, 5, 1, 7, 4, 6
    8).A L I R E M C
          1 2 3 4 5 6 7
    a)  6, 3, 4, 1, 7, 2, 5
    b)  6, 5, 1, 4, 7, 3, 2
    c)  7, 4, 5, 1, 6, 3, 2
    d)  7, 5, 4, 1, 6, 2, 3
    9).G E D E M E N L  C  K  N  O  W  A  T
         1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
    a)  14, 9, 10, 11, 12, 13, 8, 4, 3, 1, 2, 5, 6, 7, 15
    b)  2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15
    c)  8, 7, 5, 4, 3, 2, 1, 6, 9, 10, 11, 13, 12, 14, 15
    d)  6, 7, 8, 9, 10, 1, 2, 3, 4, 5, 15, 14, 13, 12, 11
    10).V A R S T E
           1 2 3 4 5 6
    a)  2, 3, 1, 6, 4, 5
    b)  3, 2, 4, 5, 6, 1
    c)  4, 5, 2, 3, 1, 6
    d)  6, 3, 4, 5, 2, 1
    Answers:                    
    1). b) 2). a) 3). d) 4). d) 5). c) 6). c) 7). d) 8). a) 9). a) 10). c)
    Explanation:

    1).Only one meaning word RUDE can be formed by using letters from ERDU  
    Answer:  b)

    2).Only one meaning English can be formed with NWTI is TWIN.
    Answer: a)

    3).Meaningful words TEAL, TALE, LEAT, LATE can be formed by using letters from ATLE
    Answer: d)

    4).Meaningful words VILE, VEIL, LIVE, EVIL can be formed by using letters from VLEI
    Answer: d)

    5).Only two words can be formed DOME and MODE
    Answer: c)

    6).Two meaningful words ARE and EAR  can be formed by using letters from AER
    Answer: c)

    7). 2  8  3  9  5  1  7  4  6
         ↓ ↓  ↓  ↓ ↓  ↓ ↓ ↓ ↓
         P  L  A  I  N  T  I   F  F 
    Answer: d)

    8).
          6  3  4  1  7  2  5 
          ↓ ↓  ↓  ↓ ↓  ↓ ↓
          M  I  R  A  C  L  E  
    Answer: a)

    9).
          14  9  10  11  12   13    8   4     3   1  2  5  6   7  15
          ↓ ↓    ↓    ↓     ↓   ↓     ↓  ↓    ↓   ↓ ↓  ↓ ↓   ↓  ↓
         A  C    K    N      O  W    L  E      D  G  E M E   N  T
    Answer: a)

    10).
          4  5  2  3  1  6  
          ↓ ↓  ↓  ↓ ↓  ↓ 
          S T  A  R  V  E   
    Answer: c)
    More Reasoning Questions for Railway Exams- Click Here

    / 5. Reviews