Railway Exam Aptitude – Age Problem

Railway Exam Aptitude – Age Problem Set-10:
Dear Readers, Here we have given from Aptitude Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

 

1).Ram’s son’s age is 1 / 3 of Ram’s wife’s age. Ram’s wife’s age is 4 / 5 of Ram’s age and Ram’s age is 3 / 5 of Ram’s father’s age. Find the age of the son of Ram, if Ram’s father is 50 yr old.
a)  8 yr
b)  10 yr
c)  12 yr
d)  6 yr

2).B was born when A was 4 yr 7 months old and C was born when B was 3 yr 4 months old. When C was 5 yr 2 months old, then their average age was
a)  8 yr 9 months
b)  7 yr 3 months
c)  8 yr 7 months
d)  8 yr 11 months
3).10 yr ago, the average age of P and Q was 20 yr. Average age of P, Q and R is 30 yr now. After 10 yr, the age of R will be
a)  35 yr
b)  40 yr
c)  30 yr
d)  45 yr
4).The present ages of A and B are in the ratio 4 : 5 and after 5 yr, they will be in the ratio 5 : 6. The present age of A is
a)  10 yr
b)  20 yr
c)  25 yr
d)  40 yr
5).3 yr ago, the average age of a family of 5 members was 17 yr. A baby having been born, the average age of the family is the same today. The present age of the baby is
a)  3 yr
b)  2 yr
c)  1 (1 / 2) yr
d)  1 yr
6).A mother after 4 yr will be twice the age of her daughter. The sum of their ages is 46. What the present age of the daughter.
a)  14 yr
b)  15 yr
c)  16 yr
d)  None of the above
7).Renu’s mother was three times as old as Renu 5 yr ago. After 5 yr, she will be twice as old as Renu. Renu’s present age, in years is
a)  35
b)  10
c)  20
d)  15
8).Sonu’s father is five times older than Sonu. After 8 yr, his age will be three times the Sonu’s age that time. Their present ages are
a)  30 yr, 6 yr
b)  35 yr, 7 yr
c)  40 yr, 8 yr
d)  45 yr, 9 yr
9).There were 24 students in a class, One of them, who was 18 yr old, left the class and his place was filled up by a newcomer. If the average of the class thereby, was lowered by one month. the age of the newcomer is
a)  14 yr
b)  15 yr
c)  16 yr
d)  17 yr
10).Nimo is 23 yr 1 month old. Shyam is 18 yr 7 months old and Bano is much older than Shyam is younger than Nimo. The age of Bano is
a)  18 yr 6 months
b)  21 yr 11 months
c)  20 yr 9 months
d)  20 yr 10 months
Answers:                    
1). a) 2). d) 3). b) 4). b) 5). b) 6). a) 7). d) 8). c) 9). c) 10). d)
 
Solution:
 
1).   Required age = 50 × (3 / 5) × (4 / 5) × (1 / 3) = 8 yr
Answer:  a)
 
2).A’s, present age = (4 + 3 + 5) yr and (7 + 4 + 2) months
= 12 yr and 13 months
= 13 yr and 1 month
B’s present age = (3 + 5) yr and (4 + 2) months = 8 yr and 6 months
∴ Required average (13 + 8 + 5 ) yr and
= (13 + 8 + 5) yr and
= (1 + 6 + 2) months / 3
= (26 × 12 months + 9 months) / 3
= 321 / 3 months = 107 months
= 8 yr and 11 months
Answer: d)
 
3).10 yr ago, total age of P and Q = 20 × 2 = 40 yr
Present total age of P and Q = 40 + 2 × 10 = 60 yr
Present total age of P, Q and R = 30 × 3 = 90 yr
R’s age = 90 – 60 = 30 yr
After 10 yr R’s age = (30 + 10) yr = 40 yr
Answer: b)
 
4).Suppose, present age of A is 4x yr and present age of B is 5x yr.
So, after 5 yr, the ratio of their ages
(4x + 5) / (5x + 5) = 5 / 6
24x + 30 = 25x + 25
x = 5 yr
Present age of A = 4 × 5 = 20 yr.
Answer: b)
 
5).Total age of 5 members of family 3 yr ago = 17 × 5 = 85 yr
the total age of 5 members now = 85 + 15 = 100 yr
the total age of 6 members now = 17 × 6 = 102 yr
Age of baby = 102 – 100 = 2yr
Answer: b)
 
6).Let the age of mother be x yr and the age of daughter be y yr.
According to question,
(x + 4) = 2(y + 4)
x – 2y = 4                       …. (i)
and x + y = 46                 …. (ii)
Multiply Eq. (ii) by 2
2x + 2y = 92                    …. (iii)
On solving Eqs. (i) and (iii), we get
x = 32, y = 14
∴ Age of daughter  = 14 yr
Answer: a)
 
7).Let the age of Reni be x yr and age of Renu’s mother be y yr
According to question,
(y – 5) = 3 (x – 5)
y – 5 = 3x – 15
y – 3x = – 10                             … (i)
and (y + 5) = 2(x + 5)
y + 5 = 2x + 10
y – 2x = 5                       … (ii)
On solving Eqs. (i) and (ii), we get
x = 15, y = 35
∴ Renu’s present age = 15 yr
Answer: d)
 
8).Let the age of Sonu be x yr
∴ Age of Sonu’s father = 5x yr
5x + 8 = 3(x + 8)
5x + 8 = 3x + 24
2x = 16
x = 8
∴ Age of Sonu is 8 yr and age of his father is 40 yr.
Answer: c)
 
9).Total age decreased = 24 × 1 = 24 months = 2 yr
∴ Age of newcomer = 18 – 2 = 16 yr
Answer: c)
 
10).Let the age of Bano be x yr
Given, x – 18 (7 / 12) = 23(1 / 12) – x
2x = 18(7 / 12) + 23(1 / 12)
= (18 + 23) + [ (7 / 12) +(1 / 12) ]
2x = 41(3 / 4) = 41 yr 9 months
x = 20yr 10 months (approx)
Answer: d)

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments