Railway Exam Reasoning –Analogy Reasoning Questions

Railway Exam Reasoning – Analogy Reasoning Questions Set-16:

Dear Readers, Here we have given from Reasoning Questions for Railway Exam 2016. Candidates those who are all preparing for these exams can use this material.

Directions: (Q. No 1-10) In each of the following questions, there is a certain relationship between two given numbers / group of letters on one side of (: 🙂 and one number/group of letters is given on another side of (: 🙂 while another number/group of letters is to be found from given options, having the same relationship with this number/group of letters as the numbers/groups of letters of the given pair bear. Choose the best option.
1). WRITE : JEVGR : : WRONG : ?
a)   JEBAT
b)   JECA
c)   JEDAT
d)   JEDAD
e)   None of these
2). TNGP : 2014716 : : LPDT : ?
a)   2041612
b)   1216204
c)   2116420
d)   1216420
e)   None of these
3). PST : 01 : : NPR : ?
a)   3
b)   4
c)   1
d)   7
e)   None of these
4). 212 : 436 : : 560 : ?
a)   786
b)   682
c)   784
d)   688
e)   None of these
5). 63 : 9 : : ? : 14
a)   68
b)   42
c)   96
d)   56
e)   None of these
6). 432 : 24 : : 735 : ?
a)   105
b)   25
c)   73
d)   81
e)   None of these
7). DARE : ADER : : REEK : ?
a)   EEKR
b)   EKER
c)   ERKE
d)   EERK
e)   None of these
8). Silkworm : Silk : : Snake : ?
a)   Poisonless
b)   Poison
c)   Death
d)   Fear
e)   None of these
9). L × M : 12 × 13 : : U × W : ?
a)   21 × 31
b)   21 × 22
c)   21 × 23
d)   21 × 25
e)   None of these
10). a : One : : f : ?
a)   Property
b)   Fail
c)   E
d)   Six
e)   None of these
Answers:
1). a)  2). d)  3). a)  4). c)  5). a)  6). a)  7). c)  8). b)  9). c)  10). d)
Explanations:
 
1).
:.? = JEBAT
Answer : a)
2).
:.? = 1216420
Answer : d)
3).
And digit sum of 55 = 5 + 5 = 10
Digits sum of 10 = 1 + 0 = 1
Digit sum of 48 = 4 + 8 = 12
And digits sum of 12 = 1 + 2 = 3
:.? = 3
Answer : a)
4).
:.? = 784
Answer : c)
5).
:.? = 68
Answer : a)
6).
:.? = 105
Answer : a)
7).
:.? = ERKE
Answer : c)
8). We obtain silk from ‘Silkworm’ . Similarly, we can get position from Snake.
Answer : b)
9). As L and M are 12th and 13th letters respectively in English alphabet, similarly as U and W are 21st and 23rd letters, respectively in English alphabet.
Answer : c)
10). As letter ‘a’ comes at first position in English alphabet, similarly, ‘f’ comes at sixth position in English alphabet.
Answer : d)
2 1 vote
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments