“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-35

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-35

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the question given below.

A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are the ten persons sits in a straight line with equal distance. Some are facing south and some are facing north direction but not necessary to be in the same order. Not more than two persons sits together faces same direction.

C sits third to the right of A, who is an immediate neighbour of I. Only two persons sits between D and I, who does not faces south direction. F sits third to the right of E, who is the immediate neighbour of A. Only one person sits between A and B. More than three persons sits between C and B.   D is an immediate neighbour of G, who sits at extreme end of a line. H sits second to the left of F, who will faces same direction as A. Immediate neighbours of I faces opposite direction of I. F is not an immediate neighbour of A. H will not sit at extreme end of the line. H faces opposite direction of C and D. Persons sit at extreme ends faces same direction.

1). How many persons sits between F and one who sits immediate right of D?

a). Five

b). Six

c). Seven

d). Cannot be determined

e). None of these

 

2). Name the person who sits second to the right of A?

a). B

b). C

c). I

d). H

e). F

 

3). Four among the five are alike in certain way based on their arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a). A and H

b). I and J

c). J and G

d). E and C

e). F and H

 

4). If all the persons in a line are made to sit in linear line in alphabetical order from left end, then how many of them will remains unchanged  in their position?

a). One

b). Two

c). Three

d). None of these

e). None

 

5). How many persons in the group will faces North direction?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). Cannot be determined

Direction (6-8):

A stands at 1 meter to the west of F, which is south west of E. B stands at 1 meter east of F. D stands at 4 meters to the north of C and stands at 5 meter west of E. T stands at 4 meters south of E.   C stands at south west and south east of B and A respectively. D stands at north of F.

6). On which direction does C located with respect to T?

a). North East

b). South East

c). North West

d). South West

e). None of these

 

7). What is the direction of B with respect to D?

a).South West

b). North west

c). South East

d). North East

e). North

 

8). If  A stands 6 meter south of X, then who among the following will stands East of X?

a). D

b). E

c). B

d). C

e). None

 

9). Which of the following is definitely true, based on the given form?

A < B > T = E; B ≤ H < Q = P  

a). P = E

b). Q > A

c). T ≤ H

d). A > P

e). None is true

 

10). What is in the place of question mark (?) in the given expression does the expression W > Y is definitely true and R ≥ V is definitely false?

W ≥ R > D = A ? Y ≥ V > Z

a) ‘≥’

b) Either ‘>’ or ‘=’

c) ‘>’

d) ‘=’

e) ‘<’

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the question given below.

P, Q, R, S, T, U and V are the seven persons going to attend seminar in a different days in a week from Monday to Sunday. They all born in different years 1963, 1969, 1974, 1985, 1987, 1989 and 1994. But they are not necessary to be in the same order. (Ages are calculated as in 2017.)

U attends the seminar on Tuesday.  Only two persons attend the seminar between T and R. The person who was oldest among the group attends the seminar on Thursday. The Person who attends the seminar on Wednesday was younger than V. Not more than two persons attend the seminar  after one whose age is 32. The person whose age is 28 attended the seminar  in last day of the week.  Only two persons born between S and one who attends the seminar  on Friday.  Only two persons born after the one who attend the seminar on second day of the week. V was not oldest among the group and attends one of the day immediately before or after R.  The person S was the youngest among the group.  S was not attended the seminar  either on Wednesday or on Saturday. P is older than R and younger than Q. V was born before 1985.

11). How many persons attend the Seminar between V and T?

a). Three

b). Two

C). One

d). None

e). Cannot be determined

 

12). Who among the following is eldest among the group?

a). P

b). T

C). Q

d). V

e). R

 

13). Who many person are older than R?

a). One

b). Two

C). Three

d). Four

e). More than Four

 

14). If all the persons are made to attend seminar in alphabetical order from Monday to Sunday then how many of them was remains unchanged in their position?

a). One

b). Two

C). Three

d). None

e). None of these

 

15). On which year does the person who attends the seminar on Saturday born?

a). 1989

b).1974

C). 1969

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (16-20): In the following questions, Some statements are given and followed by some conclusions. You have to decide from which the given conclusions can be drawn from the given statements.

  1. If only Conclusion I follows
  2. If only Conclusion II only follows
  3. If Either conclusion I or conclusion II follows
  4. If Neither conclusion I or conclusion II follows
  5. If Both the conclusion I and II follows

16). Statement:

Some Zinc are Tin

All Tin are Bronze

No Bronze are Silver

Conclusion:

i). No Tin are Silver

ii). Some Zinc are not Silver

 

17). Statement:
All Oranges are Apple

No Apples are Guava

All Guava are Pineapple

Conclusion:

i).No Oranges are Guava

ii). All Pine apple are Oranges

 

18).

Statement:

Some SSC are IBPS

No IBPS are UPSC

No UPSC are RRB

Conclusion:

i). Some RRB are SSC

ii). No SSC are RRB

 

19).

Statement:

All A are B

No B are C

Some C are D

Conclusion:

i). No D are B

ii). All C are A

 

20).

Statement:

All Laptops are Pen drive

Some Pen drive are Palmtop

No Palmtop are Tablet

Conclusion:

i). All Palmtop are Laptop

ii). All Pendrive being Tablets are possible.

Answers:

Direction (1-5):

  1. Answer: B

2). Answer: D

3). Answer: E

All persons sit second to the right of first person except option E

4). Answer: E

5). Answer: C

 

Direction (6-8):

6). Answer: E

7). Answer: C

8). Answer: E

9). Answer: B

A < B ≤ H < Q = P à True

10). Answer: B

W ≥ R > D = A > Y ≥ V > Z à  W > Y (True), R ≥ V (False)

W ≥ R > D = A = Y ≥ V > Z à  W > Y (True), R ≥ V (False)

 

Direction (11-15):

Monday S 1994
Tuesday U 1987
Wednesday Q 1974
Thursday T 1963
Friday P 1985
Saturday V 1969
Sunday R 1989
  1. Answer: C
  2. Answer: B

13). Answer: E

14). Answer: D

15). Answer: C

 

Direction (16-20):

16).

Answer: E

Explanation:

17). Answer: A

Explanation:

18).

Answer: C

Explanation:

19).

Answer: D

Explanation:

20).

Answer: D

Explanation:

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Online Mock Tests 2019: