“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-36

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-36

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (1 – 5): Direction: Read the following information and answer the questions that follow:

There are seven persons A, B, C, D, E, F and G based in Delhi. Each of them is from a different state, has a different profession, and plays a different instrument. One of the state is Haryana.

C, a Doctor, is from Bihar. E and F play Mandolin and Violin, though not necessarily in the same order. A is not from Kerala. The person from Kerala is an Engineer  and plays Guitar. The lawyer plays Sitar. The Businessman  from UP plays Violin. The Teacher  and the Cricketer   plays Flute  and Piano  respectively,. F is a Pilot . The Teacher , who is from Maharashtra. The Gujarati plays Piano . G, a Punjabi, does not play Sarod. B is a Cricketer  .

  1. Which state does A belong to?

a) Gujarat

b) Kerala

c) Maharashtra

d) Cannot be determined

e) None of these

  1. Which instrument does B plays?

a) Flute

b) Piano

c) Sarod

d) Cannot be determined

e) Sitar

  1. Which instrument does C plays?

a) Mandolin

b) Sitar

c) Violin

d) None of these

e) Sarod

  1. What is D’s profession?

a) Engineer

b) Lawyer

c) Teacher

d) Cannot be determined

e) Cricketer

  1. Which state does E belongs to?

a) Gujarat

b) Kerala

c) UP

d) Cannot be determined

e) None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions carefully

Certain number of people sits in a linear row and all of them are faces north direction. Q sits third to the right of P. Only two persons sits between U and Q. A stands fifth to the left of Q. Not more than eight persons sits to the right of Q. Only four persons sits between Q and S, who sits third to the left of T. Only seven members sits between A and R, who sits at extreme end of the line.

 6). How many persons are sitting in the linear row?

a). Twenty One

b). Twenty Two

c). Twenty Three

d). Twenty

e). Cannot be determine

7). If two person sits between A and E, who is not an immediate neighbour of P. Then how many persons sits between R and E?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

8). How many person sits to the right of U?

a). Five

b).Four

c). Three

d). More than Five

e). None of these

9). How many person sits between P and S?

a). Eight

b). Seven

c). Six

d). Five

e). None of these

10). If only two persons sits between U and F, then who sits second to the right of F?

a). A

b). P

c). Q

d). S

e). T

Direction (11-12): Read the following information and answer the questions that follow:

11). A man introduced a girl that, “She is the only daughter of my mother’s husband’s mother-in-law’s son”. Then how was a man related to that girl?

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Mother

d). Niece

e). Cousin

12). A, B, C, D, E and F are the six persons in a group. A is taller than only B, C is taller than D but not taller than F. Only two persons are there between E and F. Who among the following was second highest in the group?

a). F

b). C

c). D

d). E

e). A

Direction (13-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands at 4 meters to the south of B, who stands  at 3 meters to the west of C. C stands at 6 meters to the north of G, who is at 1 meter to the south of D. E stands at 7 meters to the west of  D and at 1 meter to the north of F.

13). On which direction A stands with respect to F?

a). North

b). North west

c). North East

d). South west

e). South east

14). If S was located in 1 meter to the south of A. On which direction does S stands with respect to D?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

15). What is the shortest distance between B and D?

a). √25 m

b). √9 m

c). √34 m

d). √24 m

e). Cannot be determine

Direction (16-20): Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments is a ‘strong’ argument and which is a ‘weak’ argument

a) Only argument I is strong

b) Only argument II is strong

c) Either argument I or II is strong

d) Neither argument I nor II is strong

e) Both argument I and II are strong

16). Statement: Iraq has overtaken Saudi Arabia to become India’s top crude oil supplier by supplying 38.9 million tonnes (MT) crude oil in the current financial years. It was fifth of the India’s oil needs. India is 80% dependent on imports to meet its oil needs. India had imported 184.4 MT of crude oil.

Argument I: Yes, Even though India has a second highest population in the world. India was taking various measures to decrease the consumption of petroleum.

Argument II:  India will usually import Crude oil from Saudi Arabia. Now-a-days Iran was exporting huge amount of Crude oil to India.

 

17). Statement: Paytm launched two insurance companies, Paytm Life Insurance & Paytm General Insurance. Paytm Founder Vijay Shekhar Sharma, CFO Madhur Deora and Shankar Prasad Nath are the three signatory stakeholders in both the companies.

Argument I: Yes, Paytm Life Insurance Company was the first Indian private Insurance Company which was started by CEO and CFO of Paytm.

Argument II:  No, Paytm General Insurance company will provide external additional benefits with high interest rate, while comparing to all companies in India.

 

18). Statement: UIDAI introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. No biometric details will be required to get this blue-coloured Baal Aadhaar card.

Argument I: Yes, Through this scheme aadhar card can be obtained without biometric identification for newborn baby.

Argument II:         No, Providing baal aadhaar card for the children will increases the expenditure of the government of India.

 

19). Statement: Maharashtra government approved Ghodazari in Chandrapur district as a new wildlife sanctuary in the state. It will include 159 sq km of Brahmapuri forest.

Argument I: Yes it is the first wildlife sanctuary in Maharashtra. Maharashtra government had ever took this step before.

Argument II: No, Maharashtra government has various wildlife sanctuaries before. Among that Brahmapuri forest is new wildlife sanctuary.

 

20). Statement: Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) introduced UAN-Aadhaar linking facility for the convenience of members using EPFO Link in UMANG Mobile App

Argument I: UMANG app was the mobile app used by EPFO to link aadhaar card. This scheme will help the customers to link account with aadhaar.

Argument II:  There is no other way to link their Aadhaar in the country.

Answers:

Direction (1 – 5):

Person Profession State Instrument
A Teacher Maharashtra Flute
B Cricketer Gujarat Piano
C Doctor Bihar Sarod
D Engineer ing Kerala Gitar
E Business UP Violon
F Pilot Haryana Mandolin
G Lawyer Punjab Sitar

 

1) Answer: c  

2) Answer: b  

3) Answer: e  

4) Answer: a  

5) Answer: c

Direction (6-10):

R  __  __  __   __  ___   __  __  A __ P __  ___ Q  __  ___  U __  S  ___   ___ T

6. Answer: B

7). Answer: D

R  __  __  __   __  E  __  __  A __ P __  ___ Q  __  ___  U __  S  ___   ___ T

8). Answer: A

R  __  __  __   __  ___   __  __  A __ P __  ___ Q  __  ___  U __  S  ___   ___ T

9). Answer: B

R  __  __  __   __  ___  __  __  A __ P __  ___ Q  __  ___  U __  S  __  ___ T

10). Answer: E

R  __  __  __   __  __  __  __  A __ P __  ___ Q  __  ___  U __  S  F  ___ T

11. Answer: E

The relationship will be a maternal uncle’s daughter for that man.

12). Answer: B

Explanation: The height of the individual will be ranges from F > C > D > E > A > B.

Direction (13-15):

13) Answer: C

14) Answer: D

15) Answer: C

Direction (16-20):

16).Answer:  B

Explanation: In Argument I nothing was explained regarding to the consumption Crude oil so, it is week. India was importing huge amount of crude oil was said in Argument II. So, Option B will be the strongest. 

17).Answer: D

Explanation: Argument I explaining that Paytm life Insurance company was not a first insurance company, so it is weak. Argument II saying that it provide more extra benefits. So, both the statement was false regarding to the given statement. 

18). Answer: A

Explanation: Argument I was strong as said in the statement. Argument II was not sure related to the given statement, as they didn’t mentioned anything about in Income or Expenditure of the country. 

19). Answer: B

Explanation:  Wildlife sanctuary in Brahmapuri forest is a statement. In Argument I, they said if the only wildlife sanctuary. So, its weak. In Argument II it is one among the sanctuary in Maharashtra. So, it is true. 

20). Answer:  A

Explanation: According to the statement, Argument I was strong because, it said that the app was useful for the customers to link account with aadhaar card.

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Online Mock Tests 2019: