“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-37

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-37

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a circular table and some are faces inside and some are faces outside the table. They are not necessary to sit in the same order and seated with equidistance.

P sits second to the left of Q, both faces dame direction. T sits second to the right of R. U sits third to the left of V. Not more than two persons sits between Q and U. Immediate neighbour of Q faces opposites directions to each other (if one faces centre then other must faces outside). S is not an immediate neighbour of R. R faces same direction of Q, who faces opposite direction of U. Not less than one person sits between P and U, who is not an immediate neighbour of T. Immediate neighbours of U faces opposite direction of U faces. Immediate left of T is P and T does not faces Outside of the circle. S sits third to the left of W. V faces the same direction as T.

1). How many persons faces centre of the circle?

a). Two

b). Three

c). Four

d). Five

e). Cannot be determined

2). If all the persons are made to sit in alphabetical order from P in clockwise direction, then how many of them will remains in their original position except P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). How many persons sits between P and Q, when counted in clockwise direction from P?

a). Four

b). Five

c). More than Five

d). One

e). Two

4). Four among the following five are alike in such a way based on their arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a). SR

b). TR

c). WP

d). PU

e). QU

5). If ‘P’ related to ‘U’ and ‘V’ related to ‘R’, then who among the following is related to W?

a). U

b). S

c). Q

d). R

e). None of these

Direction (6-10): In these questions a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer     

A @ B means B is greater than or equal to A

A # B means B is greater than A

A $ B means B is less than A

A % B means B is less than or equal to A

A & B means B is equal to A

 

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I and II follows

d). Neither Conclusion I and II follows

e). Both Conclusion I and II follows

6).Statement: A @ N % R # I $ G & S; E @ G @ T $ P # W

Conclusion:

i). A # P

ii). P % S

7). Statement: A @ W # J & K @ G $ O % L &E; W & T $ P

Conclusion:

i). P # G

ii). P & G

8).

Statement:  W & J % I $ R % L $ F; M # B & N @ V $ R

Conclusion:

i).M # F

ii). W $ F

9).

Statement: M @ N # V & C % G & F # X;  F % J @ O

Conclusion:

i). J & V

ii). V $ J

10).

Statement:  S # U $ L @ P % D;  W @ O % P & J $ K @ G

Conclusion:

i). L @ O

ii). O $ K

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Six persons A, B, C, D, E and F are lives in six different floors of a building. First floor is numbered one, second floor numbered two and so on till sixth floor numbered six. They attend the interview on different times in a day. The timings are 5.30, 6.30, 7.30, 8.30, 9.30 and 10.30. All the information is not necessary to be in the same order.

Only two persons attended the interview between A and D. Not more than two persons lives below F, who attend the interview at 6.30. Only two persons lives between B and one who attends the interview at 10.30. C stays in bottom most floor. Only two persons attended the interview after E, who lives in one of the even numbered floor. More than one persons lives between D and E and both are lives in even numbered floors. D was not live in top most floor. Only one person attends the interview between A and B. More than three persons attend the interview between one who lives in floor number One and Two. The person who attends the interview at 5.30 lives in odd numbered floor.

11). On which floor does the person, who attends the interview at 7.30 lives?

a).  2nd

b). 3rd

c). 4th

d). 5th

e). 6th

12). If all the persons are made to sit in alphabetical order from top floor to bottom floor, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

13). How many persons attended the interview between B and D

a). Two

b). One

c). None

d). More than Two

e). cannot be determined

14). On which time does B attends the interview?

a). 6.30

b). 7.30

c). 8.30

d). 9.30

e). 10.30

15). How many persons were attending the interview after one who lives in floor number 4?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). Five

Directions (Q. 16-20): Study the following information carefully to answer the given questions.

A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of the input and its rearrangement.

Input: site 72 easy owl 28 11 pull 81 40 cut

Step I: easy site 72 owl 28 pull 81 40 cut 11

Step II: easy owl site 72 pull 81 40 cut 11 28

Step III: easy owl cut site 72 pull 81 11 28 40

Step IV: easy owl cut pull site 81 11 28 40 72

Step V: easy owl cut pull site 11 28 40 72 81

Step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions, the appropriate step for the given input below and answer the questions based on it. Input: curtail 53 vitiate 49 33 artifice 45 aptitude 23 ice 69 entourage bevy

  1. How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
  1.   Four
  2.   Five
  3.   Six
  4.   Seven
  5.   None of these
  1. What will be the position of ‘69’ in Step IV?
  1.   9th from the left
  2.   Fifth from the right
  3.   Extreme left
  4.   Extreme right
  5.   None of these
  1. Which step would be the following output? ‘aptitude artifice entourage curtail 53 vitiate 49 ice 69 bevy 23 33 45’
  1.   IV
  2.   V
  3.   VI
  4.   III
  5.   VII
  1. Which word/number would be at the 9th position from the right end in Step V?
  1.   curtail
  2.   vitiate
  3.   bevy
  4.   53
  5.   49
  1. Which of the following steps would be the last step but one?
  1.   V
  2.   VI
  3.   VII
  4.   IV
  5.   None of these

Answers:

Direction (1-5)

  1. Answer: B

2). Answer: A

3). Answer: D

4). Answer: D

5). Answer: C

 

Direction (6-10):

6).Answer: D

Explanation:

A ≤ N ≥ R < I > G ≤ T > P (False)

S = G ≤ T > P (False)

7).Answer: A

Explanation:

P < T = W < J = K ≤ G à P # G (True), P & G (False)

8).Answer: B

Explanation:

M < B = N ≤ V > R ≥ L > F (False)

W = J ≥ I > R ≥ L > F (True)

9).Answer: C

Explanation:

V = C ≥ G = F ≥ J

J = V

V > J

Either I or II follows

10).Answer: E

Explanation:

L ≤ P ≤ O (True)

O ≥ P = J > K (True)

 

Direction (11-15)

6 E 8.30
5 B 9.30
4 A 7.30
3 F 6.30
2 D 10.30
1 C 5.30

 

  1. Answer: C

12). Answer: A

13). Answer: C

14). Answer: D

15). Answer: C

 

Directions (Q. 16-20):

The machine rearranges one word and one number in each step. The words starting with a vowel are arranged first in alphabetical order from the left. When this is done, the words starting with a consonant are arranged in alphabetical order. The numbers are arranged in ascending order from the right end.

Input: curtail 53 vitiate 49 33 artifice 45 aptitude 23 ice 69 entourage bevy

Step I. aptitude curtail 53 vitiate 49 33 artifice 45 ice 69 entourage bevy 23

Step II. aptitude artifice curtail 53 vitiate 49 45 ice 69 entourage bevy 23 33

Step III. aptitude artifice entourage curtail 53 vitiate 49 ice 69 bevy 23 33 45

Step IV. aptitude artifice entourage ice curtail 53 vitiate 69 bevy 23 33 45 49

Step V. aptitude artifice entourage ice bevy curtail vitiate 69 23 33 45 49 53

Step VI. aptitude artifice entourage ice bevy curtail vitiate 23 33 45 49 53 69

  1. Answer: c)
  2. Answer: e)
  3. Answer: d)
  4. Answer: c)
  5. Answer: a)

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: