“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-40

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-40

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Jaya, Jhansi, Janaki, Jasmin, Jayanthi, Jency, Janani and Jamuna are the eight persons in a group are sitting in a square table, but not necessary to be in the same order. The person who sits at corner faces inside the table. While the person who sits at middle of the square faces outside of the table.

Jaya sits second to the left of Jency. Janaki sits third to the right of Jhansi who is not an immediate neighbour of Jaya. Only one person sits between Jayanthi and Janani. Jasmin faces same direction as Jency. Not more than three persons sits between Jaya and Janani, When counted in clockwise direction of Jaya. Jayanthi does not sits second to the right of Jamuna. Jayanthi will not faces outside the table. Jamuna is not an immediate neighbour of Jency.

1). Name the person who sits second to the right of Jayanthi?

a). Janani

b). Jhansi

c). Jasmin

d). Jamuna

e). None of these

2). How many persons sits between Janaki and Jayathi?

a). None

b). One

c). Two

d). Three

e). Four

3). If Jaya is related to Jhansi, Jasmin is related to Jency, then who among the following was related to Janaki?

a). Jayanthi

b). Jamuna

c). Janani

d). Cannot be determined

e). None of these

4). Name the person who sits second to the right of Jency?

a). Jaya

b). Jasmin

c). Janani

d). Jhansi

e).None of these

5). How many persons sits between Jaya and Jasmin, when counted in anticlockwise direction of Jasmin?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

Direction (6 – 8): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G, and H are the eight persons in a family. A is father of D, who is only brother of B. F, wife of A is maternal grandmother of C, who is a only daughter to her parents. E is the mother of H. G is the brother-in-law of F. A is the only child to his parents and he has only two children. H, who is male, was the only child to his parents.

6). How was F related to D?

a). Wife

b). Sister

c). Mother

d). Sister-in-law

e). Aunt

7). How was C related to A?

a). Nephew

b). Niece

c). Son

d). Daughter

e). None of these

8). If K married to D, then how was K related to C?

a). Father

b). Mother

c). Aunt

d). Uncle

e). Niece

 

Direction (9-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Samala stands 4 meter north of Sumithra. Sureka stands 5 meter south of Susmitha, Shalini stands 8 meter east of Susila. Sureka stands 2 meter west of sathana. Sahana stands 6meter west of Sathana. Sumithra stands 1 meter east of Susila. Susmitha stands 1meter west of Shalini.

9).What is the distance, and on what direction does Sureka stands with respect to Sahana?

a). 5m East

b). 4m West

c). 4m East

d). 5m West

e). None of these

10). What is the shortest distance between Susmitha and Samala?

a). 52

b). 51

c). 4√15

d). 4√13

e). 2√13

                                                                                             

Direction (11 – 15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons, was bought the mobile in eight different months of the same year namely, January, February,  March, April, May, June, July, and December. They all not necessary to be in the same order. They all have three different mobiles like, LG, Acer and Micromax. Not more than three person, not less than two person likes the same mobile. Not more than two persons who bought mobile in consecutive month will not buy a same mobile.

A bought his mobile before C and neither of them has Acer. Only three persons bought their mobiles between D and E. Neither D nor E has LG. Micromax mobile was the last mobile sold in that particular year. Only two persons bought their mobile between the two persons who bought LG. D bought his mobile before April. H bought his mobile one of the month which contains less than thirty days. The person who bought the mobile in the month of January, does not buy LG. F likes Micromax, who bought his mobile one of the month before E. The B bought his mobile immediately before C. B will buy his mobile in the month, which contains thirty one days. D and H bought the same mobile, but not as E’s mobile. Only two persons has LG mobile. A will not buy his mobile in the month which has 30 days.

11). On which month does E bought his mobile?

a). January

b). February

c). March

d). April

e). May

12). Which mobile does C has?      

a). LG

b). Micromax

c). Acer

d). Either a or b

e). Cannot be determined

13). If all the persons are made to sit in alphabetical order from January to December, then how many of them will remains same in their month?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

14). Which mobile does the person who bought their mobile on July gets?

a). L.G

b). Micromax

c). Acer

d). Either a or c

e). Cannot be determined

15). If C was related to LG, B was related to Micromax, G was related to which of the following mobiles?

a). L.G

b). Micromax

c). Acer

d). Either a or c

e). Cannot be determined

Direction (16 – 20): Study the following information carefully and answer the given questions

In a certain code language

All monkeys were eating vegetables – %M8  &I22  %O15  &G20  &T8

Here they had lunch – &V2  %M19  %W23   &I22

Succeed your passion direction – &F9  %X23  %I13  %H13

16). What is the code for the word “Smash”?

a). &A1

b). &Z19

c). %Z19

d). %A19

e). None of these.

17). What is the code for the word “Concentration”?

a). %M13

b). %N14

c). &M13

d). &N14

e). None of these

18). What is the code for the word “Understand”?

a). &D4

b). &W4

c). &W23

d). &D23

e). None of these

19). What is the code for the word “Public”?

a). &R20

b). &Y24

c). &Y23

d). %B23

e). None of these

20). What is the code for the word “Bracket

a). %Z7

b). %A13

c). &B14

d). &C15

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

  1. Answer: E

2). Answer: B

3). Answer: C

4). Answer: D

5). Answer: D

 

Direction (6 – 8):

  1. Answer: C

7). Answer: E

8). Answer: C

 

Direction (9-10):

  1. Answer: C

10). Answer: E

 

Direction (11 – 15):

January D Acer
February H Acer
March A L.G
April F Micromax
May E Micromax
June G L.G
July B Acer
December C Micromax

11).  Answer: E

12). Answer: B

13). Answer:  A

14). Answer: C

15). Answer: B

 

Direction (16 – 20):

16). Answer: C

Smash is 5 letter words

A is third letter of the word so, A’s reverse is –> Z

H is last letter of the word so, Code for H’s reverse is –>  19

17). Answer: A

Concentration is 13 letter word so –> %

N is third letter of the word so, N’s reverse is –> M

N is last letter of the word so, Code for N’s reverse is –> 13

18). Answer: C

Understand  is 10 letter word so –> &

D is third letter of the word so, D’s reverse is –> W

D is last letter of the word so, Code for D’s reverse is –> 23

19). Answer: B

Public  is 6 letter word so –> &

B is third letter of the word so, B’s reverse is –> Y

C is last letter of the word so, Code for C’s reverse is –> 24

20). Answer: A

Bracket  is 6 letter word so –>  %

A is third letter of the word so, A’s reverse is –> Z

T is last letter of the word so, Code for T’s reverse is –> 7.

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

/ 5. Reviews