“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-51

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-51

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C,D, E, F and  G  are the seven persons are like to take seminar in seven different days of the week starting from Monday to Sunday.  They all like different subjects like, Maths, Commerce, Botany, Zoology, Physics, Chemistry and History.

Only Two persons took seminar between the person who likes Physics and C. Only two persons attended the seminar between the person who likes to take seminar on Maths and Commerce. A likes to take seminar in Chemistry.  The person who took seminar on Maths will take class immediately after the one who likes Chemistry. A will take seminar after C. F will take seminar immediately after the person who will take seminar in History, which was not held on first day of the week.  The person who takes seminar on Botany will takes the class before Commerce class, who neither takes seminar on Saturday or Sunday. The number of days between the person who likes Botany and E is equal to number of persons one who likes Zoology and D.B neither like Zoology nor Physics. G does not like to take seminar before D. The person who likes Zoology will take seminar after the person who likes Botany.

1).Name the person who likes Physics?

a). A

b). C

c). D

d). E

e). Cannot be determined

2). On which day does Zoology seminar was conducted?

a). Monday

b). Tuesday

c). Thursday

d). Friday

e). None of these

3). How many persons took seminar between A and C?

a). Three

b). Two

c). One

d). None

e). More than three

4). Name the person who likes to take seminar on Wednesday?

a). F

b). A

c). C

d). E

e). G

5).How many persons took seminar between the person who likes Botany and E?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (6-10): . In each question below  are given some statements followed by conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements .

a). Only Conclusion (i) follows

b). Only Conclusion (ii) follows

c). Either Conclusion (i) or Conclusion (ii) follows

d). Neither Conclusion (i) nor Conclusion (ii) follows

e). Both Conclusion (i) and Conclusion (ii) follows

 

6).

Statement:

Some Mobiles are Android

All Android are Apple

No Apple are Windows

Conclusion

i). No Android are Windows

ii). Some Mobiles are not Windows

7).

Statement:

Some Pens are Pencils

All Pens are Eraser

Some Eraser are Ink

Conclusion

i). Atleast Some Ink are Pencil

ii). No Ink are Pen

8).

Statement:

All Cock  are Peacock

No Peacock are Crow

Some Crow are Dove

Conclusion

i). Some Dove are Crow

ii). No Cock are Crow

9).

Statement:

No Apples are Orange

Some Oranges are Cherry

No Cherry are Banana

Conclusion

i). Some Cherry are not Apple

ii). All Orange being Banana are possible

10).

Statement:

No Birds are Fruits

All Fruits are Vegetable

Some Fruits are Nuts

Conclusion

i). All Vegetables are Birds

ii). No Birds are Vegetables

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight people sits in circular table faces Centre. They all are in different ages, their ages are 13, 15, 19, 20, 21, 23, 25 and 30 years. P sits second to the right of the person whose age is 25. Only two person sits between the person who age 13 and 21, either one of them sits to the immediate neighbour of the person whose age is 25 years. The person whose age is 21 years sits third to the left of U, whose age is not 13. T sits second to the left of R. S will face W, where W is younger than S. V does not faces, the person whose age is 20. P was younger than Q but not younger than R. The person who faces T will be aged double of T. R was not a 20 years old person. V and Q are not immediate neighbours .

11). Name the person who sits second to the left to one whose age is 19?

a). W

b). S

c). T

d). P

e). None of these

12). Name the person who faces Q?

a). One whose age is 15

b). One whose age is 20

c). Whose age is 21

d). V

e). None of these

13). If all the person are made to sit in alphabetical order from clockwise direction of P. Then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

14). If V is related to the person whose age is 19, T is related to the person whose age is 30. P was related to who among the following person?

a). W

b). S

c). T

d). Q

e). R

15).Who among the person was sits second to the right of the one whose age is 19?

a). T

b). W

c). P

d). Q

e). U

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are three generations and one couple in the family. A is an brother-in-law of B, who is the mother of E. G is the son of C. D is the maternal grandmother of  G. B is sister-in-law of A, who does not have any siblings. E is not a Niece of D. D has only one child.

16). If F is married to C, how was F related to A?

a). Daughter-in-law

b). Son-in-law

c). Son

d). Daughter

e). None of these

17). How was G related to E?

a). Niece

b). Nephew

c). Son

d). Daughter

e). Cannot be determined

18). How was E related to A?

a). Niece

b). Nephew

c). Daughter

d). Son

e). Cannot be determined

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A $ B means A stands 5 meter east of B

A * B means A Stands 5 meter west of B

A # B means A stands 5 meter south of B

A & B means A stands 5 meter north of B

19). On which direction does A located with respect to F?

 Statement: S $ L # F * K * R # A

a). South East

b). North East

c). South West

d). North West

e). Cannot be determined

20). On Which direction  P stands with respect to T?

Statement:  P $ Q & R * S & T

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two persons attended the seminar between the person who likes to take seminar on Maths and Commerce.

ii). Commerce class neither takes seminar on Saturday or Sunday.

iii). A likes to take seminar in Chemistry

iv). The person who took seminar on Maths will take class immediately after the one who likes Chemistry.

v). F will take seminar immediately after the person who will take seminar in History, which was not held on first day of the week.

vi). The person who takes seminar on Botany will takes the class before Commerce class

vii). Only Two persons took seminar between the person who likes Physics and C

viii). A will take seminar after C.

ix). The person who likes Zoology will take seminar after the person who likes Botany.

x). The number of days between the person who likes Botany and E is equal to number of persons one who likes Zoology and D.

xi). B neither like Zoology nor Physics. G does not like to take seminar before D.

Monday D Physics
Tuesday B History
Wednesday F Botany
Thursday C Commerce
Friday G Zoology
Saturday A Chemistry
Sunday E Maths

1. Answer: C

2. Answer: D

3. Answer: C

4. Answer: A

5. Answer: C

Direction (6-10):

6. Answer: E

7. Answer: D

8. Answer: E

9. Answer:  A

10. Answer: D

Direction (11-15):

i). P sits second to the right of the person whose age is 25.

ii). Only two person sits between the person who age 13 and 21, either one of them sits to the immediate neighbour of the person whose age is 25 years.

iii). The person whose age is 21 years sits third to the left of U, whose age is not 13.

iv). T second to the left of R.

v). The person who faces T will be aged double of T.

vi). S will face W, where W is younger than S.

vii). V does not faces, the person whose age is 20.

viii). P was younger than Q but not younger than R.

11 .Answer: C

12. Answer: B

13.Answer: E

14. Answer: D

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer: E

18. Answer: B

Direction (19-20):

19. Answer: B

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests