“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-58

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-58

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O, P and Q are the eight persons living in four different places namely, Bangalore, Hyderabad, Kanpur and Delhi. They all likes different bikes namely, Bajaj, Yamaha, Suzuki, KTM, Vespa, Royal Enfield, Honda and TVS. But not necessarily in the same order

The person who likes Yamaha was from the same city as K. Q was from Hyderabad and neither likes Royal Enfield nor likes Yamaha. P neither likes KTM nor likes Suzuki. The person who likes Suzuki and the person who likes Royal Enfield are from same city. L likes Bajaj. The person who likes Honda was neither from Hyderabad nor from Kanpur. J, who likes TVS was not from same city as Q.  The person who likes KTM was from Bangalore. N, neither likes Suzuki nor likes Royal Enfield. M neither likes KTM nor likes Yamaha. M was not from Delhi. O was neither from Kanpur nor likes Yamaha. The person who likes Vespa will not from same city as the person who likes Yamaha.

1).Name the person who likes Vespa?

a). J

b). K

c). P

d). Q

e). M

2). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement. Find the one who does not belongs to the group?

a). O , TVS

b). Yamaha, K

c). K, KTM

d). L, Vespa

e). Suzuki, P

3). The Person who likes Bajaj was from which among the following city?

a). Bangalore

b). Hyderabad

c). Delhi

d). Kanpur

e). Cannot be determined

4). K likes which among the following Bike?

a). Yamaha

b). KTM

c). TVS

d). Bajaj

e). None of these

5). Name the person who was from same city as the person who likes TVS?

a). The person who likes Vespa

b). The person who likes Honda

c). The person who likes Yamaha

d). The person who likes KTM

e). None of these

Direction (6-10): In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship. Read both the statements in each question and mark your answer as

a). Statement I is cause and Statement II is its effect

b). Statement II is cause and Statement I is its effect

c). Both statement I and II are independent cause

d). Both Statement I and Statement II are effect of independent cause

e). Both statement I and Statement II are effects of some common cause

6).

Statement I: The three-day annual Krishi Unnati Mela has begun in New Delhi with a focus on doubling farmers’ income.

Statement II: Now-a-days, famers are suffered a lot by poverty. The Climatic conditions which we faced in India were reducing the income of farmers.

7).

Statement I: New India Assurance Company, India’s largest non-life insurance company launched a comprehensive worldwide mediclaim policy named ‘New India Global Mediclaim Policy’.

Statement II: Most of the Indian’s are unable to cover their unexpected medical expenses, because of timely need of huge capital. So, they were looking for the help of insurance companies to provide it.

8).

Statement I: Indian Railway department was one of the leading public sector organisation, spread all over India. It was came out with the huge number of vacancies recently.

Statement II: India has huge number of educated unemployed candidates. The candidates was awaiting for the chance to show their potential.

9).

Statement I: Public sector Indian Overseas Bank has joined hands with the National Housing Bank for implementation of the rural housing interest subsidy scheme offered under the Ministry of Rural Development.

Statement II: Central government was announced the scheme to provide the shelter for all the Indian citizens, under the subsidy rate, especially to develop the rural India

10).

Statement I: Facebook has prohibited advertisements that promote financial services that are associated with misleading or deceptive promotional practices, naming cryptocurrencies and initial coin offering.

Statement II: Facebook gradually added support for students at various other universities, and eventually to high school students.

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D and E are the five persons facing south, while P, Q, R, S and T are the five persons facing north. But they all not necessary to be in the same order. They all sitting in a six parallel row facing each other. There is one vacant sits in each row.

Only two seats between A and B. Not more than one  persons sit between P and T. The vacant seat in each row does not face each other. Q sits second to the left  of R. A sits second to the left of E. T faces A and sits second to the left of Vacant seat. P is not an neighbour of vacant seat. S sits left of R, who does not faces vacant seat. C sits second to the right of vacant seat. R does not faces C. S is not an immediate neighbour of R.  Not less than two persons sits between P and R.

11). Name the person who sits second to the right of one who faces R?

a). A

b). C

c). Vacant

d). B

e). D

12). How many seats are their between E and B?

a). None

b). One

c). Two

d). Three

e). Four

13). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a). P

b). E

c). B

d). R

e). A

14). How many person sits between T and R?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person who sits second to the left of the person who faces S?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). Vacant

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Arun need to go shopping mall from his home. He started walking towards north for 3km and turned right and walked for 2km, then he reached his friend Anuviya’s home. From that place he walked towards south for 2km and turned right and walked for 4km and reached the shopping mall.

16). On what direction does Arun’s home located with respect to the shopping mall?

a). North East

b). South West

c). South East

d). North West

e). None of these

17). What is the shortest distance the Anuviya has travelled to reach the shopping mall?

a). 5km

b). 2√5 km

c). 4km

d). 6km

e). √26 km

18). What is the shortest distance between Arun’s home and Shopping mall?

a). √5 km

b). √6 km

c). √7 km

d). √8 km

e). None of these

19). A man introduced the woman that: “she is the only daughter of my mother’s husband’s mother’s son’s father” then how was the man related to that woman?

a). Son

b). Mother

c). Nephew

d). Aunt

e). Cannot be determined

20). A Child introduced the woman that: “she is the mother of my cousin’s father’s wife”. Then how was the child related to women?

a). Mother

b). Aunt

c). Nephew

d). Niece

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). Q was from Hyderabad and neither likes Royal Enfield nor likes Yamaha.

ii). The person who likes KTM was from Bangalore.

Bangalore KTM
Delhi
Hyderabad Q
Kanpur

 

iii). The person who likes Yamaha was from the same city as K.

iv). The person who likes Suzuki and the person who likes Royal Enfield are from same city.

v). The person who likes Honda was neither from Hyderabad nor from Kanpur.

vi). J, who likes TVS was not from same city as Q.

Bangalore KTM J – TVS
Delhi Honda – K Yamaha
Hyderabad Q
Kanpur Suzuki Royal Enfield

 

vii). M was not from Delhi.

viii). M neither likes KTM nor likes Yamaha.

ix). O was neither from Kanpur nor likes Yamaha.

x). The person who likes Vespa will not from same city as the person who likes Yamaha.

xi). L likes Bajaj

Bangalore O – KTM J – TVS
Delhi K – Honda N – Yamaha
Hyderabad Q – Vespa L – Bajaj
Kanpur M – Suzuki P – Royal Enfield
  1. Answer: D
  2. Answer: C
  3. Answer: B
  4. Answer: E
  5. Answer: D

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer: B

8. Answer: C

9. Answer:  B

10. Answer:  D

Direction (11-15):

i). Only two seats between A and B.

ii). A sits second to the left of E.

iii). T faces A and sits second to the left of Vacant seat

iv). Not more than one persons sit between P and T.

v). P is not an neighbour of vacant seat.

vi). S sits left of R, who does not faces vacant seat.

vii). C sits second to the right of vacant seat.

viii). R does not faces C.

ix). S is not an immediate neighbour of R.

x). Not less than two persons sits between P and R.

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: E

14. Answer: A

15. Answer: E

Direction (16-18):

16. Answer: C

17. Answer: B

18. Answer: A

19. Answer: C

20. Answer:  E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests