“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-62

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-62

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are eight persons speaking eight different languages like, Tamil, English, Japanese, French, Hindi, Sanskrit, Malay and Chinese are living in eight different floors. They all have eight different currencies like, Dollor, Krona, Dinar, Euro, Peso, Franc, Yen and Pound. The ground floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top floor numbered eight. But all the given information are not necessary to be in the same order.

Only two persons lives between the person who speaks Hindi and the person who has Euro, neither of them lives in top or bottom most floor. Only one person lives between the person who has Dollor and Franc. The person who has Yen will speak Malay. The person who has Peso will either speak Hindi or Chinese. The person who speaks Sanskrit lives in even numbered floor above the person who speaks Hindi. The person who has Dollor lives in Odd numbered floor above the person who speaks Hindi. The person who speaks Tamil will stay in odd numbered floor, but will not stay any floor below the person who has Euro. The person who likes French lives above the person who likes Malay.  The person who lives in fourth floor has Dinar, who does not lives any floor below the person who speaks English. Not more than one person lives between the person who has Yen and the person who speaks French. The person who has Pound will not lives in even numbered floor. The French speaking person does not have Euro and Dollor. Not more than two persons lives between the person who likes Sanskrit and the person who has Pound. The person who speaks Chinese will stay above the person who speaks Tamil, Chinese does not have Dollor.

1). On which floor does the person who have Franc lives?

a). 1st

b). 3rd

c).5th

d). 7th

e). Cannot be determined

2). How many person lives between the person who likes Tamil and French lives?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). On which floor does the person who likes English likes?

a). 2nd

b). 3rd

c). 5th

d). 7th

e). 6th

4). The person who has Sanskrit has which among the following Currency?

a). Franc

b). Dinar

c). Pound

d). Yen

e). Krona

5). The person who likes Japanese lives in which among the following floors?

a). 1st

b). 2nd

c). 3rd

d). 4th

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

a). Only conclusion I follows

b). Only conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows

6).

Statement : L < K ≤ D = F > S; P < O > I = U = D

Conclusion:

i). O > L

ii). K ≤ F

7).

Statement : L > K ≤ D = J < G > H; I < W = D ≤ M = C

Conclusion:

i). W = C

ii). C > W

8).

Statement : P < I = E > U = R ≥ Y; N ≤ B = R > D = X

Conclusion:

i). N < E

ii). P ≥ Y

9).

Statement : K > L ≤ R = P > W < S; D = O > K = W ≥ Q

Conclusion:

i). D = Q

ii). K < S

10).

Statement: M < N = B ≤ V > C > X; G < H = B > S < K > L

Conclusion:

i). G < V

ii). M < X

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sits in rectangular table in such a way that, the person who sits at corners will faces centre of the table. The person sits at middle of the table faces outside the centre. All the given information are not necessary to be in the same order.

 A sits third to the right of E. Only two persons sits between G and H. C sits opposite to the person who was immediate neighbour of F. More than two persons sits between E and D. Only one person sits between C and B. Only one person sits between G and E, who is not an immediate neighbour of C. F does not faces outside the table.

11). Who among the following person sits second to the right of A?

a). G

b). B

c). H

d). C

e). None of these

12). If all the person are made to sit in alphabetical order from clockwise direction from A, then how many persons will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). Name the person who sits second to the left of C?

a). G

b). H

c). A

d). B

e). None of these

14). Four among the five are alike in such a way based on their certain arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a). A

b).C

c). B

d). H

e). D

15). Who among the following person will faces G?

a). C

b). A

c). D

d). F

e). B

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A Stands 2 meter south of B, who stands 2 meter west of J. D stands 2 meter east  of C, who stands 1 meter north of J. F stands 1 meter East of E, who stands 3 meter south of D. H stands 9 meter west of G, who stands 1 meter south of F.

16). What is the shortest distance between A and H?

a). 17 meter

b). 18 meter

c). √17 meter

d). 15 meter

e). √225 meter

17). On what direction does E located with respect to A?

a). West

b). North

c). South

d). East

e). None of these

18). What is the shortest distance between J and G?

a). 18 meter

b). 20 meter

c). 3√2

d). 4√5

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the question given below.

A, B, C, D, E and F are the six persons are in different heights. A is taller than B, who is taller than F. C is taller than F, who is shorter than E. E is taller than D, who is not taller than C. C was not a tallest person. A is shorter than D.

19). Who among the following person was tallest among the group?

a). C

b). A

c). E

d). D

e). None of these

20). How many persons are taller than C?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

Direction (1-5):

i). Only two persons lives between the person who speaks Hindi and the person who has Euro, neither of them lives in top or bottom most floor.

ii). Only one person lives between the person who has Dollor and Franc.

iii). The person who has Dollor lives in Odd numbered floor above the person who speaks Hindi.

iv). The person who speaks Sanskrit lives in even numbered floor above the person who speaks Hindi.

v). The person who speaks Tamil will stay in odd numbered floor, but will not stay any floor below the person who has Euro.

vi). The person who likes French lives above the person who likes Malay.

vii). The person who lives in fourth floor has Dinar, who does not lives any floor below the person who speaks English.

viii). The person who likes French lives above the person who likes Malay.

ix). Not more than one person lives between the person who has Yen and the person who speaks French.

x). The person who has Pound will not lives in even numbered floor.

xi). The French speaking person does not have Euro and Dollor.

xii). The person who has Peso will either speak Hindi or Chinese.

xiii). Not more than two persons lives between the person who likes Sanskrit and the person who has Pound.

xiv). The person who has Yen will speak Malay.

xv). The person who speaks Chinese will stay above the person who speaks Tamil, Chinese does not have Dollor.

Case(iii)
8 Chinese Peso
7 Tamil Dollor
6 Sanskrit Krona
5 Hindi Franc
4 Japanese Dinar
3 French Pound
2 English Euro
1 Malay Yen
  1. Answer: C
  2. Answer: C
  3. Answer: A
  4. Answer: E
  5. Answer: D

Direction (6-10):

6. Answer: E
Explanation:

O > I = U = D ≥ K > L (True)

K ≤ D = F (True)

7. Answer: C
Explanation:

W = D ≤ M = C (False)

W ≤ C (True)

8. Answer: A
Explanation:

N ≤ B = R = U < E (True)

P < I = E > U = R ≥ Y (False)

9. Answer: D

Explanation:

D = O > K = W ≥ Q (False)

K > L ≤ R = P > W < S (False)

10. Answer: A
Explanation:

G < H = B ≤ V (True)

M < N = B ≤ V > C > X (False)

 

Direction (11-15):

i). A sits third to the right of E.

ii). Only two persons sits between G and H.

iii). Only one person sits between G and E, who is not an immediate neighbour of C.

iv). More than two persons sits between E and D.

v). Only one person sits between C and B.

vi). C faces the person who was immediate neighbour of F.

vii). F does not faces outside the table.

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer: d

14. Answer: E

15. Answer: D

Direction (16-18):

16.  Answer: C

17. Answer: D

18. Answer: C

Direction (19-20):

19. Answer: C

20. Answer: A

E > C > D > A > B > F

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: