Reasoning Questions (Blood Relation) for AAO and upcoming Exams 2016

Reasoning Questions (Blood Relation) for AAO and upcoming Exams 2016
Reasoning Questions (Blood Relation) for AAO and upcoming Exams 2016 Set-49:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-4): Study the following information carefully and answer the given questions:

A @ B means A is father of B
A % B means A is sister A is husband of b
A $ B means A is sister of B
A £ B means A is mother of B
A ¥ B means A is brother of B

1). What should come in place of question mark to make the expression “E is grandfather of T” true?
E @ V ? N % R £ T
a)  @
b)  £
c)  ¥
d)  %
e)  None of these

2). Which of the following statements is true if the given expression is definitely true?
A % L $ K £ B ¥ C
a)  K is sister-in-law of A
b)  C is daughter of K
c)  A is father of B
d)  C is son of L
e)  None of these

3). Which of the following expression, if true, makes “N is sister of R” true?
a)  F £ U @ N $ K ¥ R
b)  N $ F £ K £ R $ U
c)  R $ U ¥ K $ N
d)  N £F $ K ¥ R $ U
e)  None of these

4). Which of the following statement is false if the given expression is true?
J £ K £ L @ M ¥ N $ O
a)  M is son of L
b)  K is grandmother of O
c)  M is grandson of J
d)  N is sister of M
e)  None of these

Directions (Q. 5-6): Read the following information carefully and answer the questions given below it.

(A) ‘R + S’ means ‘R is the sister of S’.
(B) ‘R = S’ means ‘R is the father of S’.
(C) ‘R – S’ means ‘R is the mother of S’.
(D) ‘R × S’ means ‘R is the brother of S’.
(E) ‘R ÷ S’ means ‘R is the son of S’.
(F) ‘R $ S’ means ‘R is the daughter of S’.
(G) ‘R @ S’ means ‘R is the husband of S’.

5). Which of the following means L is the paternal uncle of F?
a)  L × M + N ÷ P @ Q – J – T = F
b)  L × M + N ÷ P @ Q – J × T = F
c)  F × M + N ÷ P @ Q – J × T = F
d)  L × M + N ÷ P @ Q – J × T = F
e)  None of these

6). How is K related to N according to the given sequence?
H – N × G + P ÷ T ÷ R @ K
a)  Can’t say
b)  Grandfather
c)  Grandmother
d)  Great-grandmother
e)  None of these

Directions (Q. 7-11): Read the information carefully and answer the following questions:

A ∆ B means A is mother of B
A ⊙ B means A is brother of B
A ⃞ B means A is husband of B
A ∥ B means A is father of B
A Σ B means a is daughter of B

7). What should come in place of question mark in the given expression to establish that P is sister of Q?
P Σ L ∥ N ? Q ∥ R
a)  
b)  Σ
c)  
d)  either Σ or ⊙
e)  Either ∆ or Σ

8). Which of the following expressions indicates that F is son of G?
a)  A ∥ B ⃞ G ∆ C ⊙ F
b)  A ∆ B ⃞ G ∆ F ⊙ C
c)  A ∥ B ∥ G ∆ C Σ F
d)  G ∆ A ⃞ B ∆ F ⊙ C
e)  A ⃞ G Σ B ∥ F Σ C

9). What should come in place of question mark in the given expression to establish that S is Grandfather of T?
S ∥ P ⊙ R ⃞ Q ? T
a)  
b)  
c)  
d)  Either ∆ or ∥
e)  Either ⊙ or ∥

10). Which of the following expressions is true if the given expression P ∆ Q ∥ R ⊙ S Σ T is definitely true?
a)  S is son of Q
b)  P is grandfather of S
c)  T is daughter-in-law of P
d)  Q is mother of r
e)  R is sister of S

11). Which of the following expressions is true, if P is not daughter of Q?
a)  A ∆ B ⊙ C ⊙ P Σ Q
b)  A ∥ B ⊙ C ⊙ P Σ Q
c)  Q ⃞ A ∆ B ∆ P ∆ R
d)  Q ∆ A ⊙ B ⊙ P Σ B
e)  R ∥ Q ∆ A ⊙ P Σ B

Answer:
1) c)  2) a)  3) a)  4) c)  5) b)  6) c) 7) a)  8) b)  9) c)  10) c)  11) c)

Solutions:

Questions (1-4):

1. By putting ¥ in place of question mark we get
E @ V ? N % R £ T
(+) E
     
      V (+) N (+)<=> R (-)
                                
                                  T
Hence, e is grandfather of T.
Answer: c)

2. (+) A<=> L (-) — K (-)
                             
                    (+) B — C
Hence, K is sister-in-law of A.
Answer: a)

3. Option a)   F (-)
                   ∣
                   U (+)
                   
                 (-) N — K (+) — R
Thus, N is sister of R. Hence, option a) follows.
Option b)   (-) N — F (-)
                            
                             K (+) — R (-) — U
Hence, option b) does not follow.
Option c)   R (-) — U (+) — K (-) — N
Hence, option 3) does not follow.
Option d)   (-) N
                    
                   (-)F — K (+) — R (-) — U
Hence, option d) does not follow.
Answer: a)

4. J (-)
   
     K (-)
    
      L (+)
     
       M (+) — N (-) — O
Answer: c)

Question (5-6):

Here code system given in the direction of the question is a forward-type coding. We use quick techniques for eliminating wrong answers.
In forward-type coding, reject an answer choice if the symbol immediately after person in question indicates the wrong sex.
Reject answer choices if the symbols used in the choices combinedly ushers inappropriate generation gaps.
Note that farther/mother generation gap is taken as +1; for brother/sister/husband/wife the gap is taken as 0; and for son/daughter the gap in taken as -1.
For more details see the Chapter Seventeen ‘coded Relationship’ of our book Magical Book Series on Analytical Reasoning by MK Pandey.

5. Here l should be male and the generation gap between L and F should be +1. Reject (d) because symbol used immediately after L is + (a symbol used for female). Reject © because there is no symbol immediately after L.
Now generation gap between L and F in equations:
(1) 0 + 0 + (-1) + 0 + 1 + 1 + 1 = 2
(2) 0 + 0 + (-1) + 0 + 1 + 0 + 1 = 1
Hence, reject (a) because the gap is b. Now make a family tree and check (b)
Answer: b)

6. Answer: c)

Question (7-11):

7.We put ⊙ in place of question mark
Clearly, P is sister of Q
Answer: a)

8.Option a)
Gender of F is not known.
Option b)

Hence, f is son of G
Option c)

F is husband of G.
Option d)

F is grandson of G.
Option e)

F is sister of G.
Answer: b)

9.We put ‘∆’ in place of question mark.

S is grandfather of T.
Answer: c)

10.

Clearly, T is daughter-in-law of P.
Answer: c)

11.Option a)

P is daughter of q. Hence, does not follow.
Option b)

P is daughter of Q. Hence, does not follow.
Option c)

P is granddaughter of q. Hence, follows.
Option d)

P is daughter of q.
Option e)

P is daughter of Q. Hence does not follow.
Answer: c)

For More Reasoning Questions – Click Here
Online Mock Tests 2019: