Reasoning Questions (Puzzles) for LIC AAO/IBPS SO Exams

0
(0)
Reasoning Questions (Puzzles) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-22:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. No. 1-3): Read the following information carefully and answer the questions that follow.
 
A television channel has scheduled five half-hour shows between 9.30 pm and midnight. Out of the three family dramas shows “Main Sati Hoon” has social message for audience. The family dramas bring maximum revenues for the channel and they are scheduled one after another. The show “Detective Doom” is a suspense thriller, a family drama and also has social message. Two of the dramas have social message and one not having social message has adult content. There are two shows which have adult content and they have been scheduled at 10:30 pm and 11:30 pm. The show “HIV and India” is a news based programme and also has social message. “Mid-night Murders” neither has social message nor is a family drama and is scheduled at 11:30 pm. The two news based programmes but are not family dramas have been given two adjacent slots. The show “Main Sati Hoon” has been scheduled for 10:00 pm to 10:30 pm slot and has a family dram preceding it. “Laugh a While” is the fifth programme.
 1). When is Laugh a While scheduled?
a)    10:00 pm to 10:30 pm
b)    9:30 pm to 10:00 pm
c)    9.00 pm to 9.30 pm
d)    10.30 pm to 11.00 pm
e)    None of these
2). Based on the information above which of the following is not implied?
a)    HIV and India has adult content
b)    Mid-night Murders is a news based programme
c)    Detective Doom has adult content
d)    Laugh a while has adult content
e)    None of these
3). When a HIV and India scheduled?
a)    11.00 pm to 11.30 pm
b)    10:30 pm to 11:30 pm
c)    10:00 pm to 10:30 pm
d)    9:20 pm to 10:00
e)    None of these
Directions (Q. 4-11): Read the following information carefully and answer the questions given below it.
 
There is a group of seven persons in a family P, Q, R, S, T, U and W. They are qualified in an interview to test their confidence level. There are two married couples in the family and three females in total.
W, a female is the most confident. Q, the father of T, is more confident than his son. R has one son and one daughter and she is more confident than her husband. The father of Q is more confident than Q himself. T, the grandson of U, is the least confident. U, the grandfather is the second most confident in the family. The mother of Q is less confident than Q. None among the married topped the interview test. The grandmother of W has two sons, one of whom is S, who is more confident that his brother but less confident than his wife. Nobody is a widow or a widower in the family.
4). Who is less confident than all but not T?
a)    P
b)    S
c)    R
d)    Cannot be determined
e)    None of these
5). Who is married to Q?
a)    S
b)    P
c)    R
d)    Cannot be determined
e)    None of these
6). How R and P are related?
a)    Daughter-in-law and mother-in-law
b)    Mother and daughter
c)    Sister-in-law
d)    Daughter-in-law and father-in-law
e)    None of the above
7). How is W related to S?
a)    Daughter
b)    Daughter-in-law
c)    Cousin
d)    Niece
e)    None of these
8). Who among them is a married couple?
a)    PU
b)    PS
c)    PR
d)    PT
e)    None of these
9). Who is the third most confident in the family?
a)    R
b)    Q
c)    P
d)    S
e)    Cannot be determined
10). Who among the family is not of the same generation as other?
a)    R
b)    Q
c)    S
d)    P
e)    Cannot be determined
11). The one who is the most confident is not a
a)    Sister
b)    Niece
c)    Daughter
d)    Granddaughter
e)    None of these
Answers:                         
1). d) 2). c) 3). a) 4). a) 5). c) 6). a) 7). d) 8). a) 9). a) 10). d) 11.)e)
 
Solution:
 
Questions (1-3): According to given information, the final arrangement is as follow
 
Time
Show
Content
9:30-10:00
10:00-10:30
10:30-11:00
11:00-11:30
11:30-12:00
Detective Doom
Main Sati
Hoon Laugh a While
HIV and India
Mid-night
Murders
Family drama, suspense thriller and social message
Family drama and social content
Family drama and adult content
Social message and
News based programmes
Adult content and
News based
programmes
1. Laugh a While is scheduled at 10:30 pm to 11:00 pm.
Answer: e)
 
2. Detective Doom does not have adult content.
Answer: c)
 
3. HIV and India is scheduled at 11:00 pm to 11:30 pm.

Answer: a)

Questions (4-11): According to the given information, the final arrangement is as follow
Question 1
Order of Confidence Level
W> U> R> S> Q> P> T
4. P is less confident than all but not T.
Answer: a)
 
5. R is married to Q.
Answer: c)
 
6. R is the daughter-in-law and P is the mother-in-law in the family
Answer: a)
 
7. W is the niece of S.
Answer: d)
 
8. P and U are the married couple in the family.
Answer: a)
 
9. R is the third most confident in the family.
Answer: a)
 
10. There is the three generation in the family. S, Q and R belong to the same generation while P belongs to another generation.
Answer: d)
 
11. Clearly, W is the most confident person in the family and she is granddaughter of U and P. Daughter of Q and R. Niece of S. Sister of T.
Answer: e)

For More Reasoning Questions – Click Here

0 / 5. Reviews 0

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF