Reasoning Questions (Seating Arrangement-Square Table) Based on Today’s Pattern

Reasoning Questions (Seating Arrangement) Based on Today’s Pattern for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
A, B, C, D, E, F, G, and are seating around a square table facing the centre in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides.
(i) A sits second to right of F. F sits in the middle of one of the sides of the table.
(ii) G who does not sit at any of the corners of the table sits second to the  right of D.
(iii) Only two people sit between D and B (taken from one side).
(iv) C is not an immediate neighbor of G.
(v) H is sits second to the left of B.
(vi) E is not an immediate neighbor of G or F.
1). Who sits exactly between F and A?
a)    B
b)    C
c)    E
d)    H
e)    None of these
2). How many persons sit between A and H when counted in anti-clockwise direction from A?
a)    None
b)    One
c)    Two
d)    Three
e)    Four
3). Four of the following five alike in a certain way based on their seating positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)    D
b)    F
c)    A
d)    E
e)    G
4). What is the position of F with respected to C?
a)    Third to the left
b)    Immediate to the right
c)    Second to the left
d)    Third to the right
e)    Immediate to the left

5). What will come in place of question mark (?) based upon the given sitting arrangement?

 
AE EH HF ?
 
a)    FE
b)    HC
c)    FD
d)    DB
e)    FH
 Directions (Q. 6-11): Study the following information carefully and answer the given questions.
K, L, M, P, Q, R, S and T are sitting around a square table in  such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The one who sit at the four corners faces outside while those who sit in the middle of the sides face the centre of the table. P sits third to the right of S. S faces the centre. Q sits third to the left of M who does not sit in the middle of the sides. Only one person sits between Q and R. R is not an immediate neighbor of M. T faces the centre. K is not an immediate neighbour of R.
6). What is the position of M with respect to L?
a)    Third to the right
b)    M and L sit diagonally opposite to each other
c)    Second to the right
d)    Second to the left
e)    Fifth to the right
7). Who sits exactly between Q and R?
a)    T
b)    P
c)    K
d)    M
e)    S and K
8). Which of the following pairs represents the persons seated in the centre of the side. Who face each other?
a)    S, Q
b)    K, L
c)    M, P
d)    R, T
e)    T, Q
9). Who amongst the following sit between R and K when counted in anti-clockwise direction from K?
a)    No one sits between R and K as R and K are immediate neighbor of each other
b)    S, P and L
c)    P and Q
d)    L and R
e)    M, S and T
10). If K faces the opposite direction, who would sit to his immediate right?
a)    R
b)    S
c)    P
d)    T
e)    Q
11). Four of the following five alike in a certain way based on above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)    L
b)    M
c)    K
d)    P
e)    R
   
Answer:
1) b) 2) c) 3) d) 4) e) 5) c) 6) d) 7) b) 8) e) 9) c) 10) e) 11) e)
 
Solutions:
 
Questions (1-5):
 
According to the given information, final arrangement is as follows
1. C sits exactly between F and A.
Answer: b)
 
2. Two persons (E and D) sits between A and H.
Answer: c)
 
3. Except E, all other sit middle of the each side.
Answer: d)
 
4. F is immediate to the left of C.
Answer: e)
 
5. One more person sits in each successive pair of person.
A ———–> E
E ——D——> H
H ——G,B——-> F
F —–C, A, E———-> D
Hence three persons (C, A, E) sitting between F and D.
Answer: c)
 
Questions (6-11):
 
According to the given information, final arrangement is as follows
6. M is second to the left of L
Answer: d)
 
7. P sits exactly between Q and R
Answer: b)
 
8. T and Q are sitting in the centre of side and facing towards each other.
Answer: e)
 
9. Q and P sit between R and K when counted in anti-clockwise direction from k.
Answer: c)
 
10. On facing to the opposite direction, Q will be immediate right of k.
Answer: e)
11. Except R, all others are facing to the outside the centre and sitting corner of the side, while R is facing inside the centre and sitting in the middle.
Answer: e)

For More Reasoning Questions- Click Here

4 1 vote
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments