Reasoning Questions (Syllogism) for LIC AAO/IBPS SO Exams

5
(1)
Reasoning Questions (Syllogism) for LIC AAO/IBPS SO Exams Set-25:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-10): In each question below are given three statements followed by four conclusion numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with the given statements, disregarding commonly known facts.
 
1). Statements:    a. All cups are plates.
b. No plates are utensils
c. All utensils are forks.
   Conclusion:      I. Some forks are plates.
II. All forks are plates.
III. Some forks are cups.
IV. Some forks are not cups.
a)    None follows
b)    Either I or II follows
c)    Only either I or II and IV follow
d)    Only IV follows
e)    None of these
2). Statements:    a. No oranges are bananas
b. Some bananas are apples.
c. All apples are fruits.
Conclusion:       I. Some oranges are fruits.
II. All fruits are oranges.
III. Some bananas are fruits.
IV. Some apples are fruits.
a)    Only I,III and  IV follow
b)    Only I and III follow
c)    Only III follows
d)    Only III and IV follow
e)    None of these
3). Statements:        a. All dogs are elephants
b. No dogs are cats
c. All elephants are rats
 Conclusions:           I. No cats are elephants.
II. Some elephants are not cats.
III. No cats are dogs.
IV. All dogs are rats.
a)    All Follow
b)    Only II,III and IV follow
c)    Only I,III and IV follow
d)    Only III and IV follow
e)    None of these
4). Statements:        a. No schools are colleges
b. No colleges are universities.
c. All universities are institutes.
  Conclusions:     I. No colleges are institutes
II. No institutes are schools
III. No colleges are schools
IV. Some colleges are not institutes.
a)    All follow
b)    Only I,II and III follow
c)    Only III follows
d)    Only III and IV follow
e)    None of these
5). Statements:    a. Some boxes are bottles.
b. All bottles are jars.
c. Some jars are buckets.
Conclusion:       I. All boxes are jars.
II. Some boxes are jars.
III. Some buckets are not jars.
IV. Some bottles are boxes.
a)    Only either I or II and IV follow
b)    None follows
c)    Only II follows
d)    Only III follows
e)    None of these
6). Statements:    a. No speeches are lectures
b. All lectures are sermons.
c. No sermons are advice.
Conclusion:       I. Some sermons are speeches.
II. No sermon are speeches
III. No advices are lectures.
IV. Some speeches are not advices.
a)     All follow
b)    Only I,II and IV follow
c)    Only I,III and IV follow
d)    Only III follows
e)    None of these
7). Statements:    a. No mangoes are grapes
b. No grapes are apples
c. No apples are bananas
Conclusion:       I. No mangoes are apples.
II. No grapes are mangoes.
III. No apples are mangoes.
IV. No bananas are grapes.
a)    All follow
b)    None follows
c)    Only I and III follow
d)    Only II and IV follow
e)    None of these
8). Statements:    a. No statements are arguments.
b. Some arguments are assumptions.
c. No assumptions are conclusions.
Conclusions:      I. Some conclusions are not assumptions.
II. No arguments are statements.
III. Some assumptions are not statements.
IV. Some arguments are not conclusions.
a)    Only I,II and III follow
b)    Only III,III and IV follow
c)    Only I,II and IV follow
d)    Only I,III and IV follow
e)    None of these
9). Statements:    a. No bisons are giraffes.
b. Some giraffes are not snakes.
c. No snakes are pandas.
Conclusions:      I. Some giraffes are not pandas
II. All bisons are snakes.
III. Some snakes are not giraffes
IV. Some giraffes are snakes.
a)    None follows
b)    Only II follows
c)    Only IV follows
d)    Only either III or IV follows
e)    None of these
10). Statements:    a. All glasses are plates
b. All plates are spoons.
c. No spoons are bowls
Conclusions:            I. No bowls are glasses.
II. No plates are bowls.
III. All glasses are spoons.
IV. All spoons are glasses
a)    All follow
b)    Only I,II and III follow
c)    Only I,II and IV follow
d)    Only I and III follow
e)    None of these
Answers:                         
1). d) 2). d) 3). b) 4). c) 5). e) 6). e) 7). b) 8). e) 9). d) 10). b)
 
EXPLANATION:
 
1. Statements (a)+statements (b) gives “No cups are utensils”.
[A+E=E] Now, “No cups are utensils” + Statement (c) gives “Some forks are not cups” (conclusion IV) [E+A=O*]. Hence, conclusion IV follows. The remaining conclusions do not follow.
Answer: d)
 
2. Statements (b)+ statement (c) gives conclusion III [I+A]. ”All apples are fruits”⇒”Some apples are fruits.” Hence conclusion IV follows.
Answer: d)
 
3. All dogs are elephants → Some elephants are dogs. Now, ”Some elephants are dogs”+ Statement (b)  gives conclusion II.
[I+E=O]. Also, conversion of statement (b) gives conclusion III. Statement (a) + statement (c) gives conclusion IV [A+A=A]
Answer: b)
 
4. Conclusion III follows from the conversion of statement (a)
Answer: c)
 
5. Only II and IV follow. Statement (a) + Statement (b) gives conclusion II [I+A=I]. Conversion of statement (a) gives conclusion IV.
Answer: e)
 
6. Statement (a) +Statement (b) gives the conclusion “Some sermons are not speeches” [E+A=O*]. Hence, conclusions I and II do not follow. But these two conclusions make a complementary pair (IE-type). Hence, either conclusion I or Conclusion II follows. Statement (b) + statement (c) gives the “ No lectures are advices: [a+E= E]. Again, conversion of :No lectures are advices” gives conclusion III. Hence, conclusion III also follows. Again, ”No speeches are lectures” + ”No lectures are advices” gives no conclusion [E+E=no conclusion]. Hence, conclusion IV does not follow.
Answer: e)
 
7. None follows [E+E=no conclusion].
Answer: b)
 
8. All follow. Conclusion I follows directly from the implication of the conversion of statement (c). Conversion of statement (a) gives conclusion II. Statement (a) + Statement (b) gives conclusion III [E+I=O*]. Statement (b) +Statement (c) gives conclusion IV [I+E=O] .Hence, all of the given conclusions follow.
Answer: e)
 
9. Statement (a) +Statement (b) gives no conclusion [E+O=no conclusion].Therefore, conclusion II does not follow. Statement (b) + Statement (c) gives no conclusion [O+E= no conclusion]. Therefore, conclusion I does not follow. Conclusions III and IV do not follow from statement (b). Therefore, conclusions III and IV do not follow. But these two conclusions make a complementary pair (OI-type). Hence, either conclusions III or conclusion IV follows.
Answer: d)
 
10. Statement (a) + Statement (b) gives conclusion III [A+A=A]. Now, conclusion III + Statement (c) gives the conclusion “No glasses are bowls”. And its conversion gives conclusion I. Statement (b) + Statement (C) gives conclusion II [A + E = E]. Conclusion IV does not follow from statement (a) and statement (b)

 

Answer: b)
 

5 / 5. Reviews 1

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF