“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-101

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-101

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Twelve people are sitting in two parallel rows facing each other. In the Row I- A, B, C, D, E and F are facing north, while in Row II- P, Q, R, S, T and U are facing south. All the information is not necessary to be in the same order.

          Only two persons are sitting between A and B, who is an immediate neighbour of the person who facing T. S sits second to the right of T and either one of them sits at the extreme ends of the row.  Only one person sits between P and R, who sits at the extreme end of the row. Q does not faces A. C sits second to the left of E, who does not face T. F does not faces the person who is an immediate neighbour of P. More than two people are sitting between F and C.

1). Who among the following persons faces C?

a). P

b). Q

c). R

d). T

e). None of these

2). How many persons are sitting between the person facing F and the person facing U?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

3). Which of the following statement is definitely true according to the given arrangement?

a). A faces the person who is an immediate neighbour of T

b). Only two persons sitting between C and E

c). U faces D.

d). E sits opposite to the immediate neighbour of S

e). None is true

4). Who among the following sits second to the right of the person who facing D?

a). P

b). Q

c). R

d). U

e). T

5). Who sits third to the left of the one who faces A?

a). P

b). S

c). Q

d). R

e). B

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Give Answer:

a). If only conclusion I follows

b). If only conclusion II follows

c). If Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

d). If Either Conclusion I or Conclusion II follows

e). If Both Conclusion I and Conclusion II follows

 

A $ B means A is not greater than B

A # B means A is not less than B

A @ B means A is neither greater than nor equal to B

A % B means A is neither less than nor equal to B

A ! B means A is equal to B.

6).

Statement: P $ L ! F @ N # U ! J @ E % S $ O

Conclusion:

I). P ! N

II). N % P

7).

Statement: N % G @ D ! I $ O # C @ A % X ! Q

Conclusion:

I). O # G

II). X % N

8).

Statement: N @ U ! G $ S @ L # C @ X $ A ! W

Conclusion:

I). N $ C

II). W % L

9).

Statement: F # J % W ! O # S % M ! C $ P @ Z

Conclusion:

I). P # M

II). W $ S

10).

Statement: H $ P # J @ M ! W % S @ X ! A % L

Conclusion:

I). J @ W

II). A % S

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Seven males namely Sunil, Suman, Tanaj, Anup, Yeswanth, Rithik and Rakesh were married to seven females namely Thikshi, Rita, Diya, Pranisha, Mahisha, Venba and Magilini. They all got married in seven different months viz. May, June, July, August, September, October and November of the same year. All the information is not necessary to be in the same order. Not more than one marriage is held in a month.

          Thikshi got married to Yeswanth. Only two couples got married between the months of Venba and Sunil married. Sunil got married in the month which contains 31 days. Venba got married at one of the months before Sunil. Tanaj got married immediately before Mahisha. Mahisha got married at one of the months after Sunil. Thikshi was not married in any of the months which have 31 days. Only one couple got married between Rita and Rakesh, who was neither married to Venba nor Mahisha. Rita was married to either Anup or Sunil. Only one couple got married between Magilini and Pranisha, who was not married to Sunil. Only one couple got married between Diya and Suman, who was not married to Venba.

11). Who among the following got married to Pranisha?

a). Tanaj

b). Sunil

c). Rakesh

d). Anup

e). Cannot be determined

12). Which of the following month does Rita got married?

a). September

b). November

c). October

d). July

e). None of these

13). How many couples got married between Diya and Thikshi?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

14). Who among the following, got married to Sunil?

a). Magilini

b). Mahisha

c). Diya

d). Rita

e). None of these

15). Which of the following option is definitely true based on the given arrangement?

a). May – Venba – Suman

b). June – Pranisha – Tanaj

c). September – Rita – Sunil

d). August – Mahisha – Rakesh

e). None is true

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are six houses in a street, where as the three houses face the other three; such that three faces north and three faces south. They are all in different heights and painted in different colours viz. Red, Blue, Green, Yellow, Brown and Pink.

The Red coloured house is the tallest house in the row facing north. The tallest house is facing the shortest house. The Blue coloured house is the tallest house in its row, which is located second to the left of the Green coloured house. The Brown coloured house is neither facing the Blue coloured house nor the Red coloured house. The Blue coloured house is taller than the Red coloured house. The Pink coloured house is taller than the Brown coloured house but not taller than the Green coloured house. The Red coloured house is not as tall as the Green coloured house but taller than the Pink coloured house. The Brown coloured house is not an immediate neighbour of Yellow coloured house. The third shortest house does not faces north.

16). Which of the following coloured house is the third tallest house?

a).  Red

b). Green

c). Brown

d). Yellow

e). None of these

17). How many houses are shorter than the Pink coloured house?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). None of these

18). Which of the following coloured house is the fourth shortest house?

a). Blue

b). Green

c). Brown

d). Yellow

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven members A, B, F, G, Q, S and R are the in a family. All the persons are related to each other in a certain way. There are two married couples and three generations in a family.  A is the mother of Q, who is the only sister of S. F is the sister-in-law of A. R is the sister-in-law of Q, who is a spinster. B is a granddaughter of G. B’s mother and S’s mother doesn’t have any siblings.

19). How is F related to B?

a). Grand Mother

b). Grand Father

c). Aunt

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How is Q related to B?

a). Mother

b). Niece

c). Aunt

d). Cannot be determined

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two persons are sitting between A and B, who is an immediate neighbour of the person facing T.

ii). S sits second to the right of T and either of them sits at the extreme end of the row.

iv). Only one person sits between P and R, who sits at the extreme end of the row.

v). Q does not faces A.

vi). C sits second to the left of E, who does not face T.

vii). More than two people sits between F and C.

1. Answer: C

2. Answer: C

3. Answer: D

4. Answer: D

5. Answer: C

Direction (6-10)

6. Answer: B

P ≤ L = F < N ≥ U = J < E > S ≤ O

I). P ! N       (P = N –> P ≤ L = F < N –> False)

II). N % P    (N > P –> P ≤ L = F < N –> True)

So, only conclusion II follows.

7. Answer: C

N > G < D = I ≤ O ≥ C < A > X = Q

I). O # G     (O ≥ G –> G < D = I ≤ O –> False)

II). X % N    (X > N –> N > G < D = I ≤ O ≥ C < A > X –> False)

So, neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

8. Answer: C

N < U = G ≤ S < L ≥ C < X ≤ A = W

I). N $ C      (N ≤ C –> N < U = G ≤ S < L ≥ C –> False)

II). W % L    (W > L –> L ≥ C < X ≤ A = W –> False)

So, neither Conclusion I nor Conclusion II follows.

9. Answer: A

F ≥ J > W = O ≥ S > M = C ≤ P < Z

I). P # M      (P ≥ M –> M = C ≤ P –> True)

II). W $ S    (W ≤ S –> W = O ≥ S –> False)

So, only conclusion I follow.

10. Answer: E

H ≤ P ≥ J < M = W > S < X = A > L

I). J @ W     (J < W –> J < M = W –> True)

II). A % S    (A > S –> S < X = A –> True)

So, both Conclusion I and Conclusion II follows

 

Direction (11-15):

i). Only two couples got married between Venba and Sunil, who got married in the month which contains 31 days.

ii). Venba got married at one of the months before Sunil.

iii). Tanaj got married immediately before Mahisha.

iv). Mahisha got married at one of the months after Sunil.

v). Thikshi was married at any of the months which have 31 days.

vi). Thikshi got married to Yeswanth.

vii). Only one couple got married between Rita and Rakesh, who was neither married to Venba nor Mahisha.

viii). Rita was married to either Anup or Sunil.

ix). Only one couple got married between Magilini and Pranisha, who was not married to Sunil.

x). Only one couple got married between Diya and Suman, who was not married to Venba.

11. Answer: A

12. Answer: D

13. Answer: B

14. Answer: A

15. Answer: E

 

Direction (16-18):

16. Answer: A

17. Answer: B

18. Answer: E

Direction (19-20):

19. Answer: D

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests