“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-104

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-104

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are living in different floors of an eight storey building. They all likes different games- Cricket, Hockey, Kabaddi, Badminton, Volley ball, Boxing, Base ball and Basket Ball. All the information is not necessary to be in the same order. The lowermost floor is numbered one, the one above floor is numbered two and so on till the top most floor is numbered eight.

        The person who likes Hockey lives in floor number 5. G likes Boxing. The person who likes Base ball lives immediately below G. Only two persons live between the person who likes Basket ball and H. H does not live any floor above 4. G does not live in any of the odd numbered floors. H likes either Volley ball or Kabaddi. Only two people lives between the person who likes Cricket and the person who likes Kabaddi, who does not live any of the floors above the person who likes Cricket. Only two people lives between the person who likes Boxing and E. Number of people lives above C is equal to number of people lives below D, who neither likes Base ball nor likes Kabaddi. D does not live any floor below the person likes Boxing. Only one person lives between F and B, who does not likes Basket ball. H does not lives in ground floor.

1). B lives in which of the following floor?

a). Floor Number 5

b). Floor Number 4

c). Floor Number 6

d). Floor Number 8

e). None of these

2). How many people lives between the person who likes Cricket and the person who likes Basket ball?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

3). Which of the following games are liked by the person who lives in floor number 3?

a). Kabaddi

b). Volley ball

c). Boxing

d). Base ball

e). None of these

4). The person who likes Badminton lives in which of the following floor?

a). Floor Number 5

b). Floor Number 4

c). Floor Number 6

d). Floor Number 8

e). None of these

5). Who among the following person lives in floor number 6?

a). A

b). G

c). F

d). H

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

PRT MYQ EOI LOP EWQ QRX

6). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from left to right and the words are arranged in alphabetical order from right to left. Then how many words will remain unchanged their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

7). If all the vowels are changed to its next letter in the English alphabetical series and all the consonants are changed to its previous letter in the English alphabetical series, then how many words thus formed with one vowel in the new arrangement?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

8). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from right to left, then how many words will remains unchanged?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

9). If first and last letters of the words are interchanged, then all the words are arranged in alphabetical order from right to left. Which of the following words will be third from the right end?

a). PRT

b). MYQ

c). EOI

d). EWQ

e). None of these

10). How many alphabets as in the English alphabetical order are there in between the second letter of the third word from the left end and third letter of the second word from the right end?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in the circular table and all are facing opposite from the centre but not necessary to be in the same order.

P sits second to the right of Q. Only one person sits between V and W, who is an immediate neighbour of Q.   Only two persons sitting between U and S. S is an immediate neighbour of neither P nor Q. T is an immediate neighbour of neither R nor W. U is an immediate neighbour of neither T nor R.

11). Who sits third to the right of P?

a). Q

b). S

c). V

d). W

e). None of these

12). If all the persons are made to sit in anti-clockwise direction of P, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Name the person who sits second to the right of the person who sits opposite to Q?

a). Q

b). S

c). V

d). P

e). None of these

14).Which of the following statement is true according to the arrangement?

a). Q sits opposite to T

b). T sits second to the right of V

c). P sits third to the right of T

d). Only two people sits between Q and V, when counted in clockwise direction of V.

e). None of these

15). Who sits fourth to the left of Q?

a). Q

b). S

c). V

d). W

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people J, K, L, M, N, O, S and T are the in the family. There are three generations and one married couple in the family. J is the mother of K, who is the niece of T. T is mother of L, who is the grandson of N. O is aunt of T. M is sister of T. S is the only son of N and he is a married person. O does not have any sister.

16). How was J related to N?

a). Daughter

b). Niece

c). Daughter-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

17). How was K related to L?

a). Cousin

b). Brother

c). Sister

d). Cannot be determined

e). None of these

18). How was J related to O?

a). Daughter

b). Niece

c). Daughter-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

H stands 1 meter to the south of G, who stands 5 meters to the west of F. A stands 1 meter to the south of B, who stands 2 meters to the west of C. E stands 3 meters to the north of F. E stands 1 meter to the east of D, who stands 1 meter to the north of C.

19). On which direction does A stands with respect to H?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

20). If T stands 2 meters south of A, then what is the distance between H and T?

a). 4 meters

b). 3 meters

c). 2 meters

d). 5 meters

e). None of these

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who likes Hockey lives in floor number 5

ii). Only two person lives between the person who likes Basket ball and H.

iii). The person H does not lives any floor above 4. H does not lives in ground floor.

iv). G likes Boxing.

v). G does not lives in odd numbered floor.

vi). The person who likes Base ball lives immediately below the person G.

vii). D does not live any of the floor below the person likes Boxing.

viii). H likes either Volley ball or Kabaddi.

ix). Only two people lives between the person who likes Cricket and the person who likes Kabaddi, who does not lives any floor above the person who likes Cricket.

x). Only two people lives between the person who likes Boxing and E.
xi). Number of people lives above C is equal to number of people lives below D, who neither likes Base ball nor likes Kabaddi.

xii). Only one person lives between F and B, who does not likes Basket ball.

  1. Answer: B
  2. Answer: E
  3. Answer: B
  4. Answer: D
  5. Answer: C

    Direction (6-10):

  6. Answer: B

    Explanation:

    PRT  MYQ  EOI  LOP  EWQ  QRX

    PRT  MQY  EIO  LOP  EQW  QRX

    QRX  PRT  MQY  LOP  EQW  EIO

  7. Answer: B

    Explanation:

    PRT  MYQ  EOI  LOP  EWQ  QRX

    OQS  LXP   FPJ  KPO  FVP   PQW

  8. Answer: E

    Explanation:

    PRT  MYQ  EOI  LOP  EWQ  QRX

    TRP  YQM  OIE  POL  WQE  XRQ

  9. Answer: D

    Explanation:

    PRT  MYQ  EOI  LOP  EWQ  QRX

    TRP  QYM  IOE  POL  QWE   XRQ

    XRQ  TRP  QYM  QWE  POL  IOE 

  10. Answer: A

    Explanation:

    PRT  MYQ  EOI  LOP  EWQ  QRX

     

    Direction (11-15):

    Explanation:

    i). P sits second to the right of Q.

    ii). Only one person sits between V and W, who is an immediate neighbour of Q.

    iii). Only two people sits between U and S.

    iv). S is an immediate neighbour of neither P nor Q.

    v). T is an immediate neighbour of neither R nor W

    vi). U is an immediate neighbour of neither T not R.

  11. Answer: C
  12. Answer: E
  13. Answer: E
  14. Answer: D
  15. Answer: B

 

Direction (16-18):

Explanation:

16. Answer: C

17. Answer: A

18. Answer:  D

 

Direction (19-20):

19. Answer: B

20. Answer: C

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests