“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-107

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-107

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people I, J, K, L, M, N, O and P are living in eight different floors of a building such that the lowermost floor is numbered one, the floor above one is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight. They are earning different amount of salaries (In Rupees) viz., 10000, 20000, 30000, 40000, 50000, 60000, 70000 and 80000. All the information is not necessary to be in the same order.

The person who earned the third highest salary lives in floor number 7. J lives in floor number 2 and earns more than the salary earned by the person who living in floor number 4. Only two people lives between I and N, who does not lives any floor above I. N does not lives any of the floors below J. P lives immediately below M, who does not earns less than P. Neither O nor M lives in even numbered floors. L lives one of the floors below O. The person who earned the lowest salary lives in floor number 6. The difference of P’s salary and I’s salary is 30000. The person who lives in lowermost floor earns ten thousand more than I. Only two persons live between the person whose salary is 30000 and N, who earns more than the salary of O.

1). Who among the following person earns highest salary?

a). P

b). M

c). N

d). I

e). None of these

2). How many people earned more than the person living in top most floor?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than Three

3). Who among the following person earned second lowest salary?

a). P

b). M

c). N

d). K

e). None of these

4). How many people lives between the person who earns 30000 rupees and M?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than Three

5). What is the difference between the salaries of the person who lives in floor number 7 and K (in Rs.)?

a). 40000

b). 30000

c). 20000

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Letters E U Y N G K H J R D P X Q V A
Codes 6 8 + 7 3 * 0 @ % 9 & 2 $ 1 !

 

Condition:

1). If the first letter is a vowel and the last letter is a consonant, then both the codes are to be interchanged.

2). If the first letter is a consonant and the third letter is a vowel, then the third letter is to be coded as the code for J.

3). If the second letter is a consonant and the fourth letter is a vowel, then both are to be coded as the code for X.

 

6). What is the code for the word “RGAPX”?

a). @&3%2

b). 3&2%@

c). 2%@3&

d). %[email protected]&2

e). None of these

7). What is the code for the word “DRQAV”?

a). 212$9

b). 92$21

c). 9$122

d). 21$92

e). None of these

8). What is the code for the word “PYHGQ”?

a). 30+&$

b). +&0$3

c). 3+&03

d). &+03$

e). None of these

9). What is the code for the word “EJRVN”?

a). [email protected]%16

b). [email protected]%

c). 7%@16

d). [email protected]%1

e). None of these

10). What is the code for the word “KHPYV”?

a). 0*1&+

b). 0&+1*

c). *0&+1

d).+0*&1

e). None of these

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H sitting in the rectangular table with equidistance and facing centre of the table. In such a way that only three persons sitting in each longer side of the table and only one person sits in each smaller side of the table.

Only two persons are sitting between D and E. A faces E, who sits to the immediate right of G. A does not sits at the longer side of the table. Only three persons were sitting between C and B. C is not an immediate neighbour of D. Neither B nor C faces G. H sits second to the left of F, who is not an immediate neighbour of E.

11). Who among the following persons sits second to the right of B?

a). A

b). B

c). G

d). H

e). E

12). How many persons sitting between B and G, when counted in anti-clockwise direction from G?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

13). If all the people are made to sit according to the alphabetical order in clockwise direction from A, then how many of them will remains in their original position (except A)?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

14). Name the person who sits second to the left of F?

a). A

b). B

c). G

d). H

e). E

15). Who among the following sits diagonally opposite to G?

a). D

b). F

c). A

d). C

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

‘A @ B’ means ‘A is mother of B’

‘A # B’ means ‘A is father of B’

‘A % B’ means ‘A is sister of B’

‘A & B’ means ‘A is brother of B’

‘A * B’ means ‘A is son of B’

 

16). How is L related to F in the following expression[email protected]&V%O#F%S”?

a). Mother

b). Niece

c). Cannot be determined

d). Grandmother

e). None of these

17). How is X related to C in the following expressionN#C*[email protected]@O*A#X”?

Statement:

a). Niece

b). Nephew

c). Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

18). How is Z related to W’s son in the following expressionW%Y#R&[email protected]%Z”?

Statement:

a). Niece

b). Nephew

c). Son

d). Either a) or b)

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Q stands 2 meters to the south of P, who stands 2 meters to the west of O. N stands 1 meter to the east of M, who stands 1 meter to the north of L. N stands 3 meters to the north of O. K stands 2 meters to the west of L. J stands 1 meter to the south of K.

19). In which direction does J stands with respect to O?

a). Northwest

b). Southeast

c). Northeast

d).Southwest

e). None of these

20). In which direction does Q stands with respect to K?

a). Northwest

b). Southeast

c). Northeast

d).Southwest

e). None of these

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who earned the third highest salary lives in floor number 7.

ii). J lives in floor number 2 and earns more than the salary earned by the person who living in floor number 4.

iii). Only two people lives between I and N, who does not lives any floor above I.

iv). N does not lives any of the floors below J.

Case (iv) → does not follow condition (iv)

v). P lives immediately below M, who does not earns less than P.

vi). Neither O nor M lives in even numbered floors.

vii). L lives one of the floors below O.

Case(ii) → Does not follows Condition (vi)

viii). The difference of P’s salary and I’s salary is 30000.

ix). The person who earned the lowest salary lives in floor number 6.

x). The person who lives in lowermost floor earns ten thousand more than I.

xi). Only two persons live between the person whose salary is 30000 and N, who earns more than the salary of O.

  1. Answer: C

     

  2. Answer: E
  3. Answer: D
  4. Answer: E
  5. Answer: A

 

Direction (6-10):

6. Answer: D

Explanation: As per condition 2

7. Answer: B

Explanation: As per Condition 3

8. Answer: D

Explanation: No condition follows

9. Answer: A

Explanation: As per Condition 1

10. Answer: C

Explanation: No condition follows

 

Direction (11-15):

Explanation:

i). A does not sits at the longer side of the table.

ii). A faces E, who sits to the immediate right of G.

iii). Only two persons are sitting between D and E.

iv). Only three persons were sitting between C and B.

v). C is not an immediate neighbour of D.

vi). Neither B nor C faces G.

vii). H sits second to the left of F, who is not an immediate neighbour of E.

11. Answer: E

12. Answer: D

13. Answer: B

14. Answer: D

15. Answer: B

 

Direction (16-18):

16. Answer: D

Explanation:

17. Answer: D

Explanation:

18. Answer: D

Explanation:

 

Direction (19-20):

Explanation:

19. Answer: A

20. Answer: B

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests