“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-109

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-109

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

        Rahim uses seven different models of bikes namely, Activa, Maestro, Access 125, Fascino, Scooty Pep, Ray and Pleasure in seven different days within a week. All the bikes are in different colours viz., Red, Blue, Green, Pink, Grey, Brown and Yellow.  The week days started from Monday to Sunday. All the given information is not necessary in the same order.

        Rahim uses Brown coloured Fascino bike on Friday. Only one day gap between Rahim is using Grey coloured bike and using Brown coloured bike. Pleasure bike is not in Blue colour.  Only two days gap between Rahim using Red and Yellow coloured bikes. Rahim does not use Red coloured bike any of the days after using Yellow colourd bike. Rahim uses Access 125 on first day of the week.  Rahim uses Blue coloured bike immediately after using the Maestro Bike. Activa bike is in Green colour. Only one day gap between Rahim is using Pink coloured bike and using Ray. Rahim does not use Pleasure on Wednesday.

1). What is the colour of Maestro bike?

a). Red

b). Blue

c). Green

d). Yellow

e). None of these

2).Which of the following bike used by Rahim on Sunday?

a). Access 125

b). Pleasure

c). Activa

d). Ray

e). None of these

3). How many days are there between Rahim using Ray and Grey coloured bike?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None of these

4). Rahim uses Scooty Pep on which of the following day?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

5). Rahim uses which of the following coloured bike on Thursday?

a). Red

b). Blue

c). Green

d). Yellow

e). None of these

 

Direction (6-10): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer

a). If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.

b). If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

c).If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

d). If the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.

e). If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.

6). How many students are there in the class?

Statement I: Ragu’s rank is 15th from the bottom of the class. Raju’s  rank is 17th from the top.

Statement II: Rama’s rank is 19th from the bottom. Tanu’s rank is 40th from the bottom.

7). On which month does Ramesh was born?

Statement I:  Ramya definitely knows that, Ramesh was born in the month which has 30 days.

Statement II: Ragu knows that Ramesh is elder than Ramu, who born in the month in the month of May.

8). If the week days starting from Monday to Sunday.  On which day does Raghul took leave?

Statement I: Kavitha said, Raghul was present on Monday and Wednesday. Kajal said, Ragul does not took leave on any of the days after Wednesday.

Statement II: Samir said that, Raghul does not took leave any of the days after Tuesday. Ragul was not leave on first day of the week.

9). Amir, Bala, Charan, Dhiva,  Eswar and  Fazil are the six people in the group. Who among the following person got highest score?

Statement I: Fazil scored more than Charan, who scored less than Eshwar. Amir scored less than Bala.

Statement II: Only two people scored more than Dhiva.  Dhiva scored less than Amir, who scored less than Bala.

10). On Which direction does A stands with respect to B?

Statement I: A stands 3 meters north of C, who stands 2 meters west of D. H stands 3 meters south of D. B stands 3 meters west of N. N stands 2 meters south of D.

Statement II: N stands 2 meters north of G, who stands 1 meter west of A. K stands 3 meters north of B.

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in the linear table and all of them are facing north. They all are not necessary in the same order.  P sits second to the left of R, who is an immediate neighbour of T. Only one person sits between T and V, either one of them sits at extreme end of the table. U sits second to the right of S. W is neither an immediate neighbour of U nor S.

11). Who sits second to the right of U?

a).  S

b). T

c). P

d). Q

e). None of these

12). If all the people are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them remains in their original position?

a). One

b). Two

c). three

d). More than three

e). None

13). Who sits third to the left of R?

a). S

b). T

c). P

d). Q

e). None of these

14). Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which one does not belong to that group?

a). PQ

b). US

c). TU

d). WV

e). VT

15). Which of the following statement is definitely true based on their arrangement?

a). U is an immediate neighbour of W

b). Only one person sits between Q and R

c). S sits second to the right of U

d). P sits second to the right of T

e). None is true

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

‘A @ B’ means ‘B stands 2 meters to the north of A’

‘A # B’ means ‘B stands 2 meters to the south of A’

‘A $ B’ means ‘B stands 2 meters to the east of A’

‘A % B’ means ‘B stands 2 meters to the west of A’

Statement:  M % N # J $ P # D $ L @ W $ Z @ Q % A @ R

 

16). In which direction does M stands with respect to L?

a). Northwest

b). Northeast

c). Southwest

d). Southeast

e). None of these

17). In which direction does L stands with respect to R?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

18). What is the distance between M and A?

a). 6 meters

b). 4 meters

c). 2 meters

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people S, J, D, M, N, K, P and R are in the family. There are two married couples and two generations in the family. S is the sister of J, who is the only nephew of M. R is father of S and brother-in-law of D.M is not a male. P is the paternal aunt of N whose father is not D. D is a male, who is not married to P.  N’s father has only one sibling. P has two children.

19). How is N related to M?

a).  Niece

b). Nephew

c). Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

20). How is P related to M?

a). Sister

b). Brother

c). Sister-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

Answers:

Direction (1-5)

i). Rahim uses Brown coloured Fascino bike on Friday.

ii). Rahim uses Access 125 on first day of the week.

iii). Only one day gap between Rahim is using Grey coloured bike and using Brown coloured bike.

iv). Only two days gap between Rahim using Red and Yellow coloured bikes.

v). Rahim does not use Red coloured bike any of the days after using Yellow colourd bike.

vi). Rahim uses Blue coloured bike immediately after using the Maestro Bike.

viii). Only one day gap between Rahim is using Pink coloured bike and using Ray.

ix). Rahim does not use Pleasure on Wednesday.

x). Pleasure bike is not in Blue colour.

Case(iv) –> does not follows condition (vi)

Case(iii) –> does not follows condition (viii)

 Case(i) –> does not follows Condition (x)

1). Answer:  E

2). Answer: B

3). Answer: B

4). Answer: C

5). Answer: D

Direction (6-10)

6). Answer: D

Explanation: By knowing the individual’s rank from the top and bottom of the class of different students, it is impossible to find the total number of students in the class.

7). Answer: E

Explanation:

From Ramya’s information –>  April, June, September, November.

From Ragu’s information  –>  January, February, March, April and May.

So, Ramesh was born on April.

8). Answer: C

Explanation:

From Statement I –>  Raghul was leave on Tuesday

From Statement II –>  Raghul was leave on Tuesday, so the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.

9). Answer: B

Explanation:

From Statement I: Fazil > Charan; Eshwar > Charan; Bala > Amir

From Statement II: Bala  > Amir > Dhiva > ___  > ___  > ____

So, the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.

10). Answer: A

Direction (11-15):

i). P sits second to the left of R, who is an immediate neighbour of T.

ii). Only one people sits between T and V, either one of them sits at extreme end of the table.

iii). U sits second to the right of S.

iv). W is neither an immediate neighbour of U nor S.

11). Answer: B

12). Answer: E

13). Answer: A

14). Answer: D

15). Answer: E

Direction (16-18):

16). Answer: A

17). Answer: B

18). Answer: C

Direction (19-20)

19). Answer: D

20). Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests