“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-110

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-110

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Eight people Ragu, Tarun, Rita, Deepa, Sita, Tabu, Pritiv and Sam are living in an eight storey building in such a wat that the bottommost floor is numbered one and the floor above one is numbered two and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them knows different dances namely Bharatanatyam, Kathakali, Yakshagana, Odissi, Manipuri, Kuchipudi, Nati and Garba but not necessary in the same order.

        The person who knows Odissi lives in floor number 3. Rita knows Kuchipudi and lives in even numbered floor. Only two people live between the person who knows Bharatanatyam and the person who knows Garba. The person who knows Kathakali lives immediately above Tarun, who does not lives in even numbered floor. Tarun does not live any of the floors above the person who likes Garba. The person who knows Nati lives in topmost floor. Tarun does not know Manipuri. Only two people lives between the person who knows Garba and Sam. Tabu lives in one of the floors above Tarun and does not live in any of the floors above the person who likes Garba.  Neither Tabu nor Ragu knows Kathakali and Manipuri. Deepa lives immediately above Sita, who does not live below Tabu. The person who knows Bharatanatyam does not live on the lowermost floor.

1). Which of the following dances is known by the person who lives on floor number 4?

a). Nati

b). Garba

c). Manipuri

d). Kuchipudi

e). None of these

2). How many people live between the person who knows Manipuri and Yakshgana?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

3). Who among the following person likes Bharatanatyam?

a). Deepa

b). Sita

c). Tabu

d). Tarun

e). None of these

4). Ragu lives in which of the following floor?

a). Floor number 1

b). Floor number 3

c). Floor number 7

d). Floor number 8

e). None of these

5). Which of the following dance is known by Deepa?

a). Nati

b). Garba

c). Manipuri

d). Kuchipudi

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

354   981   672   870   743    581   483

6). If all the digits are arranged in ascending order from right to left within the number, then what is the difference between the second highest and the second lowest number, in the new arrangement?

a). 127

b). 135

c). 146

d). 19

e). None of these

7). If all the digits are arranged in ascending order from left to right within the number, after that all the numbers are arranged in ascending order from left to right. Then which of the following number will be third from the right end?

a). 483

b). 743

c). 870

d). 354

e). None of these

8). If the first digit and the last digit of all numbers are interchanged and then all the numbers are arranged in ascending order from left to right. Then what is the difference of last two numbers formed in new arrangement?

a). 78

b). 69

c). 85

d). 97

e). None of these

9).If we add first and third digit of the number and then take the difference between the sum (first + third digit) and second digit of the number. Then which of the following number in the series thus formed is largest?

a). 483

b). 672

c). 581

d). 354

e). None of these

10). If the first and second digit of all the numbers are interchanged, then what is the difference between the second highest and third lowest number?

a).  72

b). 70

c). 89

d). Cannot be determined

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people I, J, K, L, M, N, O and P are sitting in the square table. Four persons are sitting at the corner of the table and facing centre of the table, while the remaining persons are sitting in the middle of sides of the table and facing outside from the centre. They are not necessary to be in the same order.

L sits third to the right of P. Only one person sits between J and K, none of them is an immediate neighbour of L. I sits opposite to N, who is not an immediate neighbour of L. M sits third to the left of O, who is an immediate neighbour of J. J and M are not facing each other.

11). Who among the following sits second to the left of M?

a). P

b). N

c). M

d). L

e). None of these

12). If all the people are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from I, then how many of them will remains in their original position (Excluding I)?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who sits third to the left of M?

a). P

b). N

c). M

d). L

e). None of these

14). Which of the following shows that, the first person sits between the second and third person in the given arrangement?

a). ILO

b). JOM

c). POM

d). PKM

e). None of these

15). Name the person who sits second to the right of J?

a). P

b). N

c). M

d). L

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

“P # Q” means ‘Q is Mother of P’

“P @ Q” means ‘Q is Father of P’

“P % Q” means ‘Q is Sister of P’

“P & Q” means ‘Q is Brother of P’

“P ! Q” means ‘Q is Son of P’

“P * Q” means ‘Q is Daughter of P’

16). How is P related to S in the statement “P#[email protected]%J&S#X”?

a). Grand Son

b). Grand Daughter

c). Cannot be determined

d). Either a or b

e). None of these

17). How is C related to W in the statement “C*[email protected]%P&A*W#E”?

a). Sister

b). Sister-in-law

c). Aunt

d). Uncle

e). None of these

18). How is P related to E in the statement “[email protected]*K#L&F!E”?

a). Brother

b). Sister

c). Either a or b

d). Cousin

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people T, U, V, W, X, Y and Z are in the different heights. W is taller than U, who is taller than X. T is taller than only Y. Z is shorter than X, but taller than T. V is not shorter than W.

19). Who among the following person is second tallest person among the group?

a). U

b). W

c). T

d). Y

e). None of these

20). Who among the following person is third shortest person among the group?

a). Y

b). W

c). Z

d). V

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who knows Odissi lives in floor number 3.

ii). The person who knows Nati lives in topmost floor.

iii). Only two people lives between the person who knows Bharatanatyam and the person who knows Garba. The person who knows Bharatanatyam does not live on the lowermost floor.

iv). The person who knows Kathakali lives immediately above Tarun, who does not lives in even numbered floor.

v). Tarun does not knows Manipuri.

vi). Rita knows Kuchipudi and lives in even numbered floor.

vii). Tabu lives one of the floor above Tarun and does not lives any floor above the person who likes Garba.

viii). Tabu and Ragu neither of them knows Kathakali and Manipuri.

ix). Deepa lives immediately above Sita who does not live below Tabu.

x). Only two people lives between the person who knows Garba and Sam.

Case(i) → does not follows condition (vii)

Case(iv) → does not follows Condition(viii)

Case(iii) → does not follows  Condition(viii)

 

1.Answer: B

2. Answer: C

3. Answer: E

4. Answer: D

5. Answer: C

Direction (6-10):

6. Answer: A

Explanation:

354  981  672  870  743   581   483

543   981  762  870   743   851  843

870 – 743 = 127 

7.Answer: D

Explanation:

354  981  672  870  743   581   483

345  189  267  078   347  158  348

078  158  189  267   345  347  348

8. Answer: B

Explanation:

354  981  672  870  743   581  483

453  189   276  078  347  185  384

078   185  189  276  347  384  453

453 – 384 = 69

9. Answer:  E

Explanation:

354  981  672  870  743   581   483

  2      2       1      1       6     2      1

10. Answer: C

Explanation:

354  981  672  870  743   581   483

534   891  762  780  473   851   843

851 – 762 = 89

Direction (11-15):

Explanation:

i). L sits third to the right of P.

ii). Only one person sits between J and K, none of them is an immediate neighbour of L.

iii). I sits opposite to the person N, who is not an immediate neighbour of L.

iv). M sits third to the left of O, who is an immediate neighbour of J.

v). J and M are not facing each other.

11. Answer: D

12. Answer: A

13. Answer: E

14. Answer: D

15. Answer: D

16. Answer: C

Explanation:

17. Answer: C

Explanation:

18. Answer: D

Explanation:

19. Answer: B

20. Answer: C

Explanation:

V > W > U > X > Z > T > Y

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests