“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-114

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-114

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Ten people are sitting in two parallel rows facing each other. In Row I- P, Q, R, S and T are facing south. In Row II- A, B, C, D and E are facing north. They all are not necessary to be in the same order.

          B is an immediate neighbour of the person who is facing R. A faces the person S. R sits second to the left of Q. R faces neither C nor E. B is not an immediate neighbour of C. Only two people sit between P and T, who is not an immediate neighbour of S. E sits second to the right of C.

1). Four among the following are alike in a certain way based on their arrangement, find the one who does not belong to the group?

a). R

b). C

c). D

d). S

e). P

2). Who among the following faces the person P?

a).A

b). C

c). B

d). D

e). E

3). Who among the following sits second to the left of the person who is facing T?

a). A

b). C

c). B

d). D

e). E

4). How many people sits between C and the person who is facing R?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). Name the person who sits third to the left of P?

a).S

b). T

c). Q

d). R

e). Cannot be determined

Direction (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below.

TNE RTA WRS MXC RPU CSO

6). If all the letters in the word are arranged in alphabetical order from left to right, then which of the following word will remains unchanged?

a). WRS

b). RPU

c). CSO

d). TNE

e). None of these

7). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from right to left then, in how many words does the last letter of the word remains unchanged in new arrangement?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

8). In the given arrangement, if the letter is a consonant then the letter should be changed to previous letter of the alphabet and if the letter is a vowel then the letter should be changed to next letter of the alphabet, then how many words are framed with minimum one vowel?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

9). If all the words are arranged in alphabetical order from left to right, then which of the following word will fourth from the right end?

a). WRS

b). RPU

c). CSO

d). TNE

e). None of these

10).If first and third letters are interchanged in each word and all the words are arranged in alphabetical order from right to left, then which of the following word will be third from the right end?

a). WRS

b). RPU

c). CSO

d). TNE

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are living in eight different floors. The lowermost floor is numbered 1 and the floor above 1 is numbered 2 and so on. They all like different colours namely Red, Blue, Green, Pink, Indigo, Violet, Grey and Yellow. All the information is not necessary to be in the same order.

          F likes Pink colour. A lives in floor numbered 6. H lives immediately above the person who likes Grey colour. The person who likes Blue colour lives in floor numbered 3. The person who likes Yellow colour lives in an odd numbered floor. H neither lives in a floor above A nor lives in floor numbered 5. Only one person lives between the person who likes Grey colour and the person who likes violet colour. The person who likes Violet colour does not live in odd numbered floor and does not live at any of the floor above the floor numbered 5. Only three people lives between the person who likes Violet and C. Only two person lives between the person who likes Green colour and Red colour. C doesn’t like Red colour. G lives immediately above B, who does not live in an odd numbered floor. D neither likes Grey colour nor lives in floor numbered 7.

11). Who among the following lives in the floor numbered 4?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). None of these

12). Which of the following colour does the person living in the floor numbered 6 likes?

a). Grey

b). Pink

c). Indigo

d). Green

e). None of these

13). How many people lives between the person who likes Yellow colour and G?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

14). Which of the following floor does the person who likes Green colour lives in?

a). Floor numbered 4

b). Floor numbered 6

c). Floor numbered 7

d). Floor numbered 8

e). None of these

15). Name the person who likes Yellow colour?

a). E

b). G

c). A

d). C

e). D

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Bus A starts its journey from Point A and moves towards East for 2 km and reaches Point B. From Point B, it took a left turn and moves 2 km to reach Point C. From Point C, it took a right turn and moves for 15 km and stopped at point D.

Bus B starts its journey from Point J and moves 2 km to its left to reach Point I. From Point I, it took a left turn and moves 2 km to reach Point H. From Point H, it took a right turn and moves for 15 km and stopped at point G. Point E is located at 16 km left of Point F. Point F is 2 km north of Point G. Point E is located 2 km south of Point D.

16). What is the distance between the starting point of Bus A and Bus B?

a).40km

b).50km

c).60km

d). Cannot be determined

e). None of these

17). What is the shortest distance for Bus A to travel from Point D to Point G?

a). 4√17

b). 6√15

c). 8√11

d). 5√12

e). Cannot be determined

18). If Bus B has to reach Point D from Point G through Point E and Point F, then what is the distance from Point G to Point D?

a). 25km

b). 26km

c). 20km

d). 28km

e). None of these

19). A girl introduced a Man that: “He is the only son of my father’s wife’s Mother-in-law’s husband’s son” Then how is the man related to the girl’s mother?

a). Father

b). Father-in-law

c). Brother

d). Brother-in-law

e). Husband

20). A woman introduced a man that: “He is the only son of my mother-in-law’s husband’s only son” Then how is a boy related to the woman?

a). Son

b). Nephew

c). Brother

d). Brother-in-law

e).Husband

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). E sits second to the right of C.

ii).B is an immediate neighbour of the person who is facing R.

iii). A faces the person S.

iv). B is not an immediate neighbour of C.

v). Only two people sits between P and T, who is not an immediate neighbour of S.

vi).R sits second to the left of Q.

vii).R faces neither C nor E.

1. Answer: D

2. Answer: B

3. Answer: A

4. Answer: C

5. Answer: B

Direction (6-10):

6. Answer: E

Explanation:

TNE RTA WRS MXC RPU CSO

ENT ART RSW CMX PRU COS

7. Answer: C

Explanation:

TNE RTA WRS MXC RPU CSO

TNE TRA WSR XMC URP SOC

8. Answer: A

Explanation:

TNE RTAWRS MXC RPU CSO

SMF QSB VQR LWB QOV BRP

9. Answer:B

Explanation:

TNE RTA WRS MXC RPU CSO

CSO MXC RPU RTA TNE WRS

10. Answer: D

Explanation:

TNE RTA WRS MXC RPU CSO

ENT ATR SRW CXM UPR OSC

UPR SRW OSC ENT CXM ATR

Direction (11-15):

Explanation:

A lives in floor number 6.

ii). The person who likes Blue colour lives in floor numbered 3.

iii). The person who likes Yellow colour lives in an odd numbered floor.

H lives immediately above the person who likes Grey colour.

v). H neither lives in a floor above A nor lives in floor numbered 5.

vi). Only one person lives between the person who likes Grey colour and the person who likes violet colour.

vii). The person who likes Violet colour does not live in odd numbered floor and does not live at any of the floor above the floor numbered 5.

viii). Only three people lives between the person who likes Violet and C.

Only two person lives between the person who likes Green colour and Red colour. C doesn’t like Red colour.

x). G lives immediately above B, who does not live in an odd numbered floor.

xi). D neither likes Grey colour nor lives in floor numbered 7.

So, the final arrangement is,

11. Answer: B

12. Answer:C

13. Answer:C

14. Answer: D

15. Answer: E

Direction (16-18):

Explanation:

16. Answer: B

17. Answer: A

18. Answer: C

19. Answer: E

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests