“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-116

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-116

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people viz. A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in the rectangular table. In a certain way that three people sit at longer side of the table and only one person sits at the shorter side of the table. The person who is sitting at shorter side of the table faces outside, while the person who sits at longer side of the table faces inside. They are all not necessary to be in the same order.

A is sitting second to the right of H, who is an immediate neighbour of F.  Only one person sits between G and D. H sits second to the left of E. Neither G nor D is an immediate neighbour of H. G sits third to the left of A. C is not an immediate neighbour of G. C does not sit to the immediate left of H. C does not face F.

1). Name the person who sits second to the right of G?

a). A

b). E

c). F

d). C

e). None of these

2). Which of the following statement is true, with respect to B?

a). Only two person sits between A and B

b). B sits immediate right of E

c). F faces the person B

d). C sits second to the left of B

e). None of these

3). If all the people are made to sit in alphabetical order in clockwise direction of A, then how many of them will remains in their original position excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). Who among the following sits third to the right of B?

a). A

b). E

c). F

d). C

e). None of these

5). Who among the following sits third to the left of one who faces B?

a). A

b). E

c). F

d). G

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

B M F 6 H K V H 5 W % G U $ I 8 A P 5 X 7 C H 3 R P ! O X # L M @ F K % H O T 5 @ B W 8 O P 4 I T A S

6). Which of the following element is fifteenth to the left of seventeenth from the right end in the given series?

a). T

b). X

c). A

d). F

e). None of these

7). If all the symbols and numbers in the above series are dropped, then which of the following element will be eighteenth from the right end?

a). I

b). W

c). P

d). O

e). None of these

8). How many such consonants are there in the given series in such a way that, the consonant are immediately preceded by numbers and followed by symbols?     

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

9). How many vowels are there in the given series in such a way that, the vowels are immediately preceded and followed by consonant?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

10). Which of the following element will be sixth to the left of twenty first from the left end of the following?

a). L

b). @

c). 2

d). I

e). None of these

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight people namely, I, J, K, L, M, N, O and P are working in eight different companies viz., A, B, C, D, E, F, G and H. They are all from different cities viz., Chennai, Bangalore, Jaipur and Mumbai. Not more than two persons are from same city. All the information is not necessary to be in the same order.

M is working in company H and he is from same city as the person who is working in company G. The person from Mumbai is working in company E. The person who is working in Company A is from Chennai. The person who is working in company G is not from Bangalore.  K is not from Mumbai. K does not work in the company G. N is working in Company C. The person who is working in Company C and Company E is not from same city. The Persons J and P are from same city. J is working in neither company E nor company A. O is neither from Bangalore nor from Chennai. O is not from the same place of a person who is working in company E. Neither P nor N is from Chennai. The person who is working in Company F and the person who is working in Company D are not from Bangalore. Neither K nor J is working in company F. L is not working in company A. The person who is working in company D is not from Chennai. I is neither working in Company F nor working in company B.

11). The person O is from which of the following city?

a). Jaipur

b). Mumbai

c). Bangalore

d). Chennai

e). Cannot be determined

12). The person who is working in Company B is from which of the following city?

a). Jaipur

b). Mumbai

c). Bangalore

d). Chennai

e). Cannot be determined

13). Who among the following is working in Company A?

a). P

b). I

c). J

d). M

e). None of these

14). J is working in which of the following company?

a). Company A

b). Company B

c). Company C

d). Company D

e). None of these

15). Who among the following is working in company B?

a). I

b). K

c). J

d). L

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 1 meter north of B. C stands 2 meter south of D. I stands 7 meter east H. F stands 5 meter East of G. H stands 1 meter south of G. C stands 2 meter east of B. E stands 4 meters north of F. J stands 3 meter north of I. D stands 3m to the west of E.

16). On which direction does F stand with respect to I?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

17). If F stands 1 meter north of K, what is the distance between K and H?

a). 8 meters

b). 6 meters

c). 7 meters

d). 5 meters

e). None of these

18). On which direction does J stand with respect to B?

a). North East

b). South East

c). East

d). West

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Seven people namely, J, K, L, M, N, O and P are from the same family. All are inter-related to each other. There are two generations and two married couples in the family. N is the father of O, who is the niece of P. J is the brother-in-law of M. L is the only sister of N. L doesn’t get married. M has two daughters.

19). How is K related to P?

a). Uncle

b). Aunt

c). Brother

d). Niece

e). Cannot be determined

20). How is L related to J?

a). Brother

b). Sister

c). Brother-in-law

d). Sister-in-law

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). A is sitting second to the right of H, who is an immediate neighbour of F.

ii). Only one person sits between G and D.

iii). H sits second to the left of E.

iv). Neither G nor D is an immediate neighbour of H.

v). G sits third to the left of A.

vi). C is not an immediate neighbour of G.

vii). C does not to the sit immediate left of H.

viii). C does not face F.

1. Answer: C

2. Answer: E

3. Answer: A

4. Answer: C

5. Answer: D

Direction (6-10):

6. Answer: B

Explanation:

B M F 6 H K V H 5 W % G U $ I 8 A P 5 X 7 C H 3 R P ! O X # L M @ F K % H O T 5 @ B W 8 O P 4 I T A S

7. Answer: C

Explanation:

B M F H K V H W G U I A P X C H R P O X L M F K H O T B W O P I T A S

8. Answer: A

Explanation:

B M F 6 H K V H 5 W % G U $ I 8 A P 5 X 7 C H 3 R P ! O X # L M @ F K % H O T 5 @ B W 8 O P 4 I T A S

9. Answer: B

Explanation:

B M F 6 H K V H 5 W % G U $ I 8 A P 5 X 7 C H 3 R P ! O X # L M @ F K % H O T 5 @ B W 8 O P 4 I T A S

10. Answer: D

Explanation:

B M F 6 H K V H 5 W % G U $ I 8 A P 5 X 7 C H 3 R P ! O X # L M @ F K % H O T 5 @ B W 8 O P 4 I T A S

Direction (11-15):

i). M is working in company H and he is from same city as the person who is working in company G.

ii). The person from Mumbai is working in company E.

iii). The person who is working in Company A is from Chennai.

iv). The person who is working in company G is not from Bangalore.

v). K is not from Mumbai.

vi). K does not work in the company G.

vii). The Persons J and P are from same city.

viii). J is neither working in company E nor in company A.

ix). O is neither from Bangalore nor from Chennai.

x). O is not from the same place of the person who is working in company E.

xi). Neither P nor N is from Chennai.

xii). The person who is working in Company F and the person who is working in Company D are not from Bangalore.

xiii). Neither K nor J is working in company F.

xiv). L is not working in company A.

xv). The person who is working in company D is not from Chennai.

xvi). I is neither working in Company F nor working in company B.

xvii) N is working in Company C.

xviii) The person who is working in Company C and Company E is not from same city.

11. Answer: A

12. Answer: C

13. Answer: B

14. Answer: D

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer: A

17. Answer: D

18. Answer: C

Direction (19-20):

19. Answer: D

20. Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests