“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-120

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-120

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Eight people namely P, Q, R, S, T, U, V and W are living in an eight different floors. They all like different colours viz., Red, Blue, Green, Yellow, Pink, Indigo, Grey and Violet. The lowermost floor is numbered one and the floor above it is numbered two and so on. All the given information is not necessary to be in the same order.

          The person who likes Blue colour lives at the floor numbered 5. W likes Red colour. V lives in odd numbered floor below the person who likes Blue colour. Only one person lives between the person who likes Grey colour and V. The person who likes Grey colour and Pink colour does not live in the floor numbered 3. Only two person lives between the person who likes Yellow colour and U. The person who likes Red lives immediately above the person who likes Pink colour. The person who likes Pink colour lives at one of the floors below the person who likes Yellow colour. V likes neither Indigo nor Green colour. Only two person lives between the person who likes Blue colour and the person who likes Green colour. T lives immediately below the person who likes Green colour. U does not live at any of the floors above the person who likes Blue colour. Only three person lives between P and R, who neither likes Indigo nor likes Pink. R lives at one of the floors below Q. Q does not live in floor numbered 8.

1). Which of the following floor does the person who likes Red colour lives in?

a). Floor numbered 4

b). Floor numbered 5

c). Floor numbered 6

d). Floor numbered 7

e). None of these

2). Who among the following likes Violet colour?

a). P

b). Q

c). R

d). T

e). None of these

3). How many persons live between the one who likes Green and Pink colour?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). Who among the following likes Yellow colour?

a). P

b). S

c). R

d). T

e). None of these

5). Which of the following floor does P lives in?

a). Floor numbered 4

b). Floor numbered 5

c). Floor numbered 6

d). Floor numbered 7

e). None of these

Direction (6-10): Read the given information carefully and answer the questions given below.

367 485 893 981 781 632 297

6). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from right to left, then how many numbers will remains unchanged in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

7). If all the numbers are arranged in descending order from left to right, then what is the sum of third digit of second from the left end and first digit of third from the right end?

a). 9

b). 7

c). 6

d). 8

e). None of these

8). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from left to right, then which of the following numbers will remains unchanged in their original position?

a). 485

b). 893

c). 367

d). 781

e). None of these

9). If all the digits in the numbers are arranged in descending order from right to left, then all the newly formed numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following number will be fourth from left end?

a). 485

b). 893

c). 367

d). 297

e). None of these

10). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from right to left, and all the numbers are arranged in ascending order from left to right, then which of the following number will be third from the right end?

a). 297

b). 893

c). 367

d). 485

e). None of these

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a linear table. All of them were facing the south direction but not necessarily in the same order.

A sits second to the right of B and neither of them sits at extreme ends of the table. H is the only neighbour of G. Only two persons sit between H and E. Only one person sits between E and D. More than two people sit between C and F, who does not sit at any extreme ends of the linear table. F does not sit to the immediate right of A.

11). Who among the following sits second to left of F?

a). A

b). C

c). G

d). D

e). None of these

12). Who among the following sits exactly between B and C?

a). A

b). C

c). G

d). D

e). None of these

13). How many persons sit between E and the person who sits immediate right of G?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

14). How many people sits to the left of A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

15). If all the people are made to sit in alphabetical order from right to left, then the position of how many of them will remains unchanged in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

 

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 2m south of B. C stands 3m east of B. E stands 1m east of D, who stands 4m south of C. F stands 1m west of G. I stands 3m west of H. G stands 5m south of H. E stands 1m south of F.

16). On which direction does A stands with respect to G?

a). North West

b). North

c). South West

d). South

e). None of these

17). On which direction does D stands with respect to I?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

18). On which direction does B stands with respect to H?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Seven people A, D, J, M, P, R and S are in the family. All are inter-related to each other. There are three generations and two married couples in the family.

J is father of S’s only nephew. R is daughter-in-law of M. S is the only son of D. A is Aunt of P. D is has a son and a daughter. S is brother-in-law of J. D is not married to M.

19).How is J related to R?

a). Mother-in-law

b). Father-in-law

c). Son-in-law

d). Daughter-in-law

e). None of these

20). How is D related to P?

a). Maternal Grand Mother

b). Maternal Grand father

c). Paternal Grand Mother

d). Paternal Grand father

e). Either A or B.

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who likes Blue colour lives at the floor numbered 5.

ii). V lives in an odd numbered floor below the person who likes Blue colour.

iii). Only one person lives between the person who likes Grey colour and V.

iv). The person who likes Grey colour and Pink colour does not lives in the floor numbered 3.

v). Only two persons lives between the person who likes Yellow colour and U. U does not lives at any of the floors above the person who likes Blue colour.

vi). The person who likes Red lives immediately above the person who likes Pink colour.

vii). W likes Red colour.

viii). The person who likes Pink colour lives at one of the floors below the person who likes Yellow colour.

ix). Only two person lives between the person who likes Blue colour and the person who likes Green colour.

x). V neither likes Indigo not likes Green.

xi). T lives immediately below the person who likes Green colour.

xii). Only three person lives between P and R, who neither likes Indigo nor likes Pink. xiii). R lives at one of the floors below Q.

xiv). Q does not lives in floor numbered 8.

1.Answer: D

2.Answer: E

3.Answer: C

4.Answer: B

5.Answer: C

Direction (6-10):

6.Answer: B

Explanation:

367   485   893   981   781   632   297

763   854   983   981   871  632   972

7.Answer: B

Explanation:

367   485   893   981   781   632   297

981   893   781   632   485   367   297

3 + 4 = 7

8.Answer: C

Explanation:

367   485   893   981   781   632   297

367   458   389   189   178   236   279

9.Answer: D

Explanation:

367   485   893   981   781   632   297

367   458   389   189   178   236   279

178   189   236   279   367   389   458

10.Answer: A

Explanation:

367   485   893   981   781   632   297

763   854   983   981   871   632   972

632   763   854   871   972   981   983

 

Direction (11-15):

Explanation:

i). A sits second to the right of B and neither of them sits at extreme end of the table.

ii). H is the only neighbour of G.

iii). Only two person sits between H and E.

iv). Only one person sits between E and D.

v). More than two people sits between C and F, who does not sits at extreme ends of the linear table.

vi). F does not sits immediate right of A.

11.Answer: C

12.Answer: A

13.Answer: B

14.Answer: D

15.Answer: A

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: A

17.Answer: D

18.Answer: C

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: B

20.Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests