“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-128

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-128

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are using eight different social medias namely  Skype, Orkut, Facebook, Wechat, Instagram, Hike, Hangout and Whatsapp. They all were born in eight different months in the same year from January to August. All the given information is not necessary to be in the same order.

            The person who was born in the month of July is using Facebook. A is using Wechat in the month of May. B is using Instagram in the month of March. Eldest person is using Hangout. The person who is using Skype was elder than the person who is using Orkut and not more than one person was born between them. The person who is using Hike was not younger than the person who is using Whatsapp. Only one person was born between the person who is using Whatsapp and F, who is not using Skype. Only two persons were born between the person who is using Hangout and H. D is elder to F. Only one person born between E and C, who is not using Skype.

1). Who among the following person was born on the month of February?

a). B

b). E

c). F

d). G

e). None of these

2). The person who is using Skype was born in which of the following month?

a). January

b). February

c). March

d). April

e). None of these

3). How many persons were born between the person who is using Instagram and the person who is using Orkut?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

4). The person who is using Orkut was elder than how many people in the group?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

5). D is using which of the following social media?

a). Hangout

b). Wechat

c). Skype

d). Orkut

e). None of these

Direction (6-10): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Alphabets D G Y U Q V B X A P O W E N J L
Codes ! @ 1 5 % β 6 * 2 7 & 3 ® ¥ 4 ©

Conditions:

i). If first letter and last letter are vowel then both the codes should be interchanged.

ii). If first letter is consonant and fourth letter is Vowel then both the letters should be coded as code of P.

iii). If the word has more than two vowels, then the vowels should be coded as “$”

6). What is the code for the word “AGDNE”?

a). ®[email protected]¥!

b). ®@!¥2

c). 2¥@!®

d). ®2¥[email protected]

e).None of these

7). What is the code for the word “UYBJN”?

a). 5¥416

b). [email protected]¥

c). 5164¥

d). 64¥15

e).None of these

8). What is the code for the word “PJLOX”?

a). ©7*74

b). 74©7*

c). *4©77

d). 174&*

e).None of these

9). What is the code for the word “AOWEJ”?

a). $$3$4

b). 27®¥4

c). 3$47*

d). Cannot be determined

e).None of these

10). What is the code for the word “OUYPW”?

a). $$173

b).15&37

c). 75&13

d). &5173

e).None of these

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Eight people  P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in the circular table all facing centre of the table. But they all not necessary to be in the same order. Only one person sits between P and S. Only two people sits between S and R. V is an immediate neighbour of R. T faces the person Q. T is not an immediate neighbour of S. U sits third to the right of W. V is not an immediate neighbour of Q. W does not sits immediate right of R.

11). Who among the following person sits third to the right of Q? 

a). P

b). V

c). U

d). R

e). None of these

12). If all the people are made to sit in alphabetical order from P in anticlockwise direction, then how many people will remains unchanged in their original position (Excluding P)?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

13). Who sits second to the right of one who facing Q?

a). P

b). V

c). U

d). W

e). None of these

14). How many people sits between W and Q, when counted in clockwise direction from Q?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

15). Name the person sits fourth to the right of U?

a). P

b). V

c). U

d). W

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Six people A, B, D, E, F and G are in the family. There are three generations and one married couple in the family. All the people are inter related to each other. B is the daughter-in-law of E. G is daughter of D. F is the nephew of B. A is sister-in-law of D. F is not the child of D. F’s mother has a niece.  G’s father has no siblings. B and D are married couple. G and F are cousins.

16). How is A related to E?

a). Daughter

b). Daughter-in-law

c). Son

d). Daughter in law’s sister

e). None of these

17). How is D related to A?

a). Brother

b). Son

c). Son-in-law

d). Brother-in-law

e). None of these

18). How is E related to G?

a). Grand Mother

b). Grand Father

c). Either a or b

d). Aunt

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 1m north of B, who stands 2m east of C. H stands 3m north of G. F stands 1m west of G. E stands 3m east of D. F stands 2m south of E. C stands 2m north of D.

19). In which direction does A stands with respect to F?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

20). If K stands 1m south of C. Then what is the distance between K and H?

a). 3m

b). 4m

c). 5m

d). Cannot be determined

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). The person who was born in the month of July is using Facebook.

ii). A is using Wechat in the month of May.

iii). B is using Instagram in the month of March.

iv). Eldest person is using Hangout.

v). The person who is using Skype was elder than the person who is using Orkut and not more than one person was born between them.

vi). The person who is using Hike was not younger than the person who is using Whatsapp.

vii). Only one person was born between the person who is using Whatsapp and F, who is not using Skype.

viii). Only two persons were born between the person who is using Hangout and H.

ix). D is elder to F.

x). Only one person was born between E and C, who is not using Skype.

1.Answer: C

2.Answer: E

3.Answer: D

4.Answer: E

5.Answer: A

Direction (6-10):

6.Answer: B

Explanation: Follows condition (i)

7.Answer: C

Explanation: does not follows any condition

8.Answer: B

Explanation:  Follows Condition (ii)

9.Answer: A

Explanation: follows condition (iii)

10.Answer: D

Explanation: Does not any condition

Direction (11-15):

Explanation:

i). Only one person sits between P and S.

ii). Only two people sits between S and R.

iii). V is an immediate neighbour of R.

iv). T faces the person Q.

v). T is not an immediate neighbour of S.

vi). U sits third to the right of W.

vii). V is not an immediate neighbour of Q.

viii). W does not sits immediate right of R.

11.Answer: B

12.Answer: A

13.Answer: D

14.Answer: A

15.Answer: A

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: D

17.Answer: D

18.Answer: C

Direction (19-20):

Explanation:

19.Answer: A

20.Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests