“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-129

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO 2018 Day-129

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

        Eight people A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in the linear line all facing south but not necessarily to be in the same order. D sits third to the right of C. H is an immediate neighbour of only one person. Only one person sits between D and F. H does not sit right of C. Only two persons sit between F and A, who is not an immediate neighbour of H.  Only two persons sit between B and G, who is an immediate neighbour of A. E is not an immediate neighbour of G. Not less than two people sit between F and G. E sits left of F. B does not sit left of A.

1). How many people sit between the person who sits immediate right of C and B?

a). One

b). None

c). Two

d). More than three

e). Three

2). Who sits second to the left of A?

a). D

b). C

c). B

d). F

e). None of these

3). How many people sits between F and one who sits immediate right of C?

a). One

b). None

c). Two

d). More than three

e). Three

4). Who among the person sits third to the right of E?

a). D

b). C

c). B

d). F

e). None of these

5). Who among the following person sits exactly between B and C?

a). D

b). A

c). B

d). F

e). None of these

Direction (6-10): In these questions relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by conclusions. You have to find out which of the conclusions follow or not from the given statements.

“A @ B” means ‘A is greater than B’

“A $ B” means ‘A is greater than or equal to B’

“A % B” means ‘A is less than B’

“A & B” means ‘A is less than or equal to B’

“A ! B” means ‘A is equal to B’

Given answer than

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Both conclusion I and Conclusion II follow

e). Neither conclusion I nor conclusion II follows

 

6).

Statement: A @ M $ C ! F % E; C & G % P

Conclusion:

I). P @ A

II). E % C

7).

Statement: M & N ! B @ K $ C; Q $ N ! P

Conclusion:

I). M ! B

II). B @ M

8).

Statement: P $ L ! E & S; M @ N % E

Conclusion:

I). L % M

II). L @ S

9).

Statement:  L ! K & F @ N; S $ F @ R

Conclusion:

I). S @ N

II). F $ L

10).

Statement: W % Q @ A ! E; R & A $ G

Conclusion:

I). Q @ G

II). W ! G

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

        Seven people P, Q, R, S, T, U and V are going to shopping in seven different days in a week. The week days starts from Monday to Sunday. All the above information is not necessarily to be in the same order.

        U is going to shopping one of the days after Wednesday, but not on Sunday. Only one person is going to shopping between U and Q. S is not going to shopping any day after Q. Number of person going to shopping before P is equal to number of person going to shopping after S. T is going to shopping immediately before U. S is going to shopping neither on Monday nor on Tuesday. P is going to shopping before T. P is going to shopping one of the day after R. V is not going to shopping after S.

11). P is going to shopping in which of the following day?

a). Monday

b). Tuesday

c). Wednesday

d). Thursday

e). None of these

12). How many people is going to shopping between V and Q?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who among the following person is going to shopping immediately before S?

a). P

b). V

c). T

d). U

e). None

14). Who among the following person is going to shopping on Wednesday?

a). P

b). V

c). T

d). U

e). None

15). How many people is going to shopping before S?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

 

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A Stands 2m north of B, who stands 1m east of C. G stands 5m north of H, who stands 5 meter east of I. E stands 3m south of F. D stands 2m south of C and 5m west of E.  F stands 1m west of G.

16). In which direction does D stands with respect to H?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

17). In which direction does I stands with respect to E?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

18). What is the distance between A and I?

a). 7m

b). 8m

c). 6m

d). 4m

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

Seven people A, B, C, D, E, F and G are in the family. There are three generations and one married couple in the family. B is the father of C, who is the only sister of G. D has a nephew. D is the mother of F. E is mother-in-law of B. E has only one grandson and only one Daughter.

19). How is G related to B?

a). Son

b). Daughter

c). Daughter-in-law

d). Son-in-law

e). Cannot be determined

20). How is E related to F?

a). Grand mother

b). Grand Father

c). Grand Son

d). Aunt’s mother

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). D sits third to the right of C.

ii). H is an immediate neighbour of only one person.

iii). Only one person sits between D and F.

iv). H does not sits right of C.

v). Only two person sits between F and A, who is not an immediate neighbour of H.  G and A are immediate neighbours.

vi). Only two people sits between B and G.

vii). E is not an immediate neighbour of G.

viii). Not less than two people sit between F and G.

ix). E sits left of F.

x). B does not sits left of A.

1.Answer: C

2.Answer: B

3.Answer: E

4.Answer: E

5.Answer: B

Direction (6-10):

6.Answer: E

Explanation: A > M ≥ C = F < E; C ≤ G < P

i). A > M ≥ C ≤ G < P->P>A (False)

ii). C = F < E ->E<C (False)

7.Answer: C

Explanation: M ≤ N = B > K ≥ C; Q ≥ N = P

M ≤ N = B à M ≤ B (True)

8.Answer: E

Explanation:  P ≥ L = E ≤ S; M > N < E

I). M > N < E = L ->L<M (False)

II). L = E ≤ S-> L>S (False)

9.Answer: D

Explanation: L = K ≤ F > N; S ≥ F > R

i). S ≥ F > N->S>N (True)

ii). L = K ≤ F-> F≥L (True)

10.Answer: A

Explanation: W < Q > A = E; R ≤ A ≥ G

i). Q > A ≥ G->Q>G (True)

ii). W < Q > A ≥ G->W=G (False)

Direction (11-15):

Explanation:

i). U is going to shopping one of the days after Wednesday, but not on Sunday.

ii). Only one person is going to shopping between U and Q.

iii). S is not going to shopping any day after Q.

iv). Number of person going to shopping before P is equal to number of person going to shopping after S.

v). T is going to shopping immediately before U.

vi). S is going to shopping neither on Monday nor on Tuesday.

vii). P is going to shopping before T.

viii). P is going to shopping one of the day after R.

ix). V is not going to shopping after S.

11.Answer: B

12.Answer: C

13.Answer: D

14.Answer: B

15.Answer: D

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: A

17.Answer: B

18.Answer: C

Direction (19-20):

19.Answer:  A

20.Answer: D

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests