“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-130

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-130

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the given information carefully and answer the questions given below.

There are eight floors in an apartment. Each house in the apartment are in different colours namely Red, Blue, Green, Yellow, Pink, Violet, Grey and Indigo, but they are all not necessary to be in the same order. The lowermost floor numbered one, its above floor numbered 2 and so on till top most floor numbered 8.

            Only two floors are between Green colour house and Indigo colour house. Only one floor is between Indigo colour house and Red colour house. Indigo colour house is one of the floors above Green colour house. More than two floors are between Green colour house and Red colour house. Violet colour house is immediately above Grey colour house. Violet colour house is in even numbered floor. Violet colour house is one of the floors below Yellow colour house, which is in odd numbered floor. More than one floor is between Pink colour house and Yellow colour house.

1). Pink colour house is in which of the following floor?

a). Floor number 5

b). Floor number 6

c). Floor number 7

d). Floor number 4

e). None of these

2). How many floors are between Yellow colour house and Violet colour house?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

3). Which of the following colour house is immediately below Yellow colour house?

a). Red

b). Blue

c). Pink

d). Green

e). None of these

4). How many are floor are below the Green coloured house?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None of these

5). Blue colour house is in which of the following floor?

a). Floor number 5

b). Floor number 6

c). Floor number 7

d). Floor number 4

e). None of these

Direction (6-10): In each of the questions below is given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Given Answer that:

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Both Conclusion I and Conclusion II follows

e). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

6).

Statement:

No Red are Yellow

Some Yellow are Orange

All Orange are Violet

Conclusion:

I.Some Violet are Yellow

II.Some Orange are Red

7).

Statement:

All Pen are Pencil

Some Pencil are Crayons

Some Crayons are Eraser

Conclusion:

I.Some Pencil are Eraser

II.All Eraser being Pen is possible.

8).

Statement:

All Acer are Samsung

No Samsung are Lenovo

Some Acer are Lava

Conclusion:

I.Some Lava are Samsung

II.No Acer are Lenovo

9).

Statement:

Some Keyboard are Mouse

No Mouse are Monitor

No Monitor are Desktop

Conclusion:

I.All Desktop are Mouse

II.Some Keyboard are Monitor

10).

Statement:

Some Apple are Orange

No Orange are Guava

Some Cucumber are Orange.

Conclusion:

I.Some Apple are not Guava

II.No Cucumber are Guava

Direction (11-15): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Eight people P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in the circular table all facing outside the circle. But they are not necessary to be in the same order. Only two people sit between R and T. Only one person sits between T and V. U sits third to the left of S, who is an immediate neighbour of V. Only one person sits between P and Q, who is not an immediate neighbour of U. W is not an immediate neighbour of R.

11). Who among the following person sits second to the right of P?

a). W

b). Q

c). R

d). T

e). None of these

12). If all the people are made to sit in alphabetical order from P in anticlockwise direction, then how many of them will remains unchanged in their position excluding P?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

13). Who among the following person sits third to the left of U?

a). W

b). Q

c). R

d). T

e). None of these

14). How many people sits between P and V, when counted in anticlockwise direction of V?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). None

15). Who among the following people sits opposite to S?

a). R

b). Q

c). P

d). T

e). None of these

Direction (16-18): Read the given information carefully and answer the questions given below.

A stands 1m north of B, who stands 1m west of H. E stands 1m south of H. G stands 1m north of H. F stands 1m west of E. D stands 1m south of C. H stands 1m west of C.

16). In which direction does B stands with respect to G?

a). North West

b). North east

c). South West

d). South East

e). None of these

17). What is the distance between F and D?

a). 4m

b). 3m

c). 2m

d). 1m

e). None of these

18). What is the shortest distance between F and C?

a). √5 m

b). √3 m

c). √4 m

d). √7 m

e). None of these

Direction (19-20): Read the given information carefully and answer the questions given below.

            Seven people G, N, P, Q, R, S and T are in a family. There are three generations and two married couples in the family.  Q is the father of N, who is the grandson of R. R is married to G, who is the mother of S. S has only one sister and he is brother-in-law of Q. T is sister of Q.

19). How is P related to N?

a). Mother

b). Father

c). Sister

d). Daughter

e). None of these

20). How is S related to T?

a). Daughter

b). Brother

c). Sister

d). Sister in law’s brother

e). Brother-in-law

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). Only two floors are between Green colour house and Indigo colour house.

ii). Only one floor is between Indigo colour house and Red colour house.

iii). Indigo colour house is one of the floors above Green colour house.

iv). More than two floors are between Green colour house and Red colour house.

v). Violet colour house is immediately above Grey colour house.

vi). Violet colour house is in even numbered floor.

vii). Violet colour house is one of the floors below Yellow colour house, which is in odd numbered floor.

viii). More than one floor is between Pink colour house and Yellow colour house

1.Answer: D

2.Answer: D

3.Answer: E

4.Answer: B

5.Answer: A

Direction (6-10):

6.Answer: A

Explanation:

7.Answer: B

Explanation:

8.Answer: D

Explanation:

9.Answer: E

Explanation:

10.Answer: A

Explanation:

Direction (11-15):

Explanation:

i). Only two people sit between R and T.

ii). Only one person sits between T and V.

iii). U sits third to the left of S, who is an immediate neighbour of V.

iv). Only one person sits between P and Q, who is not an immediate neighbour of U.

v). W is not an immediate neighbour of R.

11.Answer: C

12.Answer: E

13.Answer: B

14.Answer: B

15.Answer: C

Direction (16-18):

Explanation:

16.Answer: C

17.Answer: C

18.Answer: A

Direction (19-20):

19.Answer: A

20.Answer: D

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests