“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-71

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-71

maximum of 20 points
Table is loading

Click here to view this questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a linear row, some of them facing south while some of them facing north. But not necessary to be in the same order.

P sits third to the right of V, either of them sits at extreme end of the line. Only two persons sit between W and U, who sits at extreme end of the line. W was not an immediate neighbour of Q and faces opposite direction of Q. The person who sits at extreme ends will faces same direction. The number of persons sits to the left of Q is equal to the number of persons sits right of R, Both of them faces same direction. Not more than two persons sits between P and Q. W does not faces north. T sits immediate left of U. Immediate neighbour of Q faces opposite direction of Q. Not more than two persons sits together faces same direction. Not more than three persons sits between V and T. W faces opposite direction of P.

1). Name the person who sits second to the right of W?

a). P

b). R

c). S

d). Q

e). T

2). How many persons sits between S and V?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

3). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains in original position excluding P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

4). Name the person who sits second to the right of R?

a). P

b). R

c). U

d). V

e). None of these

5). Name the person who sits second to the left to V?

a). S

b). T

c). U

d). R

e). None of these

 

Direction (6-10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements followed by two conclusions. Give answer

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Either Conclusion I or Conclusion II follows

d). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

e). Both Conclusion I and Conclusion II follows

6). Statement: M > V = N ≤ B ≤ C > W = X

Conclusion:

i). M > X

ii). V = C

7). Statement: P < K = F ≥ J = H > J < S = X

Conclusion:

i).  K = H

ii). H < K

8). Statement: P < O = W ≤ I = D > U = A

Conclusion:

i). P = A

ii). U > O

9). Statement: P < O = W > U = Y ≤ D = X

Conclusion:

i). P < W

ii). O = D

10). Statement: M < V ≤ N = X > P = Q < W = S

Conclusion:

i). M < X

ii). Q < S

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Dhoni, Dinesh, Raina, Yuvaraj, Ashwin, Dhawan, De Villiers and Kohli are the eight persons playing for Eight different teams namely, Chennai Super kings, Sunrisers Hyderabad, Kolkata Knight Riders, Royal Challengers, Rajasthan Royals, Mumbai Indians, Delhi Daredevils and Kings XI Punjab. They have different Jersey numbers like, 15, 21, 34, 42, 54, 63, 72 and 81. All the given details are not in the same order.

The person whose jersey number 81 was belongs to Chennai Super Kings. The person who belongs to Mumbai Indians will have jersey number more than four times of Kohli’s Jersey number. Ashwin either belongs to either Rajasthan Royals or Sunrisers Hyderabad. De Villiers’s Jersey number was half of Sunrisers Hyderabad team player Jersey number. Raina neither played for Rajasthan Royals nor for King’s XI Punjab. The person who was played for Delhi Daredevils will have the jersey number greater than Sunrisers Hyderabad, but not more than Raina’s Jersey number. The Raina’s Jersey number was 9 less than Mumbai Indians Jersey number. Ashwin’s Jersy number was not less than Kolkata Knight Riders Jersey Number.  Neither Kohli nor De Villiers played for Kolkata Knight riders. Royal Challengers Jersey number was greater than King’s XI Punjab. The difference of Dinesh Jersey number and Dhawan’s Jersey number is 6 more than Rajasthan Royals Jersey number. Dinesh’s jersey number was greater than Dhawan’s Jersey number. Dhoni does not has second highest Jersey number. Raina’s Jersey number was not 54.

11). Name the person who has Jersey number 72?

a). Dhoni

b). Yuvaraj

c). Dhawan

d). De Villiers

e). None of these

 12). Who among the following person who belongs to Kolkata Knight Riders?

a). Dhoni

b). Yuvaraj

c). Dhawan

d). De Villiers

e). None of these

13). Raina playing for which among the following Team?

a). Kolkata Knight Riders

b). Royal Challengers

c). Delhi Daredevils

d). Sunrisers Hyderabad

e). None of these

14). How many people’s jersey number was greater than Yuvaraj’s Jersey number?

a). Three

b). More than Three

c). Two

d). One

e). None

15). Dinesh Played for which among the following team?

a). Kings XI Punjab.

b). Royal Challengers

c). Chennai Super kings

d). Sunrisers Hyderabad

e). None of these

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are the seven persons in a family all are related to each other.

A is the father of F, who is the sister-in-law of B. G was the Aunt of D, whose father does not have any siblings. G was the sister of E and aunt of F. C’s sister-in-law is D. B does not has any siblings.

16). How was B related to E?

a). Niece

b). Nephew

c). Son-in-law

d). Daughter-in-law

e). None of these

17). How was C related to B?

a). Sister-in-law

b). Brother

c). Sister

d). Cannot be determined

e). None of these

18). How was G was related to B?

a). Aunt

b).Mother

c). Sister

d). Brother

e). Cannot be determined

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

J stands 3 meter south of K, who stands 5 meter west L. H stands 1 meter north of G, who stands 5 meter east of J.

19). On which direction does J located with respect to L?

a). North west

b). South east

c). North east

d). South west

e). None of these

20). On which direction does H stands with respect to J?

a). North west

b). South east

c). North east

d). South west

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). P sits third to the right of V, either of them sits at extreme end of the line.

ii). Only two persons sit between W and U, who sits at extreme end of the line.

iii). T sits immediate left of U.

iv). The person who sits at extreme ends will faces same direction.

v). The number of persons sits to the left of Q is equal to the number of persons sits right of R, Both of them faces same direction

vi). Not more than two persons sits between P and Q.

vii). Not more than three persons sits between V and T.

viii). W faces opposite direction of P.

ix). The number of persons sits to the left of Q is equal to the number of persons sits right of R, Both of them faces same direction.

x). Immediate neighbour of Q faces opposite direction of Q.

xi). Not more than two persons sits together faces same direction.

xii). W faces opposite direction of P.

xiii). W does not faces north.

  1. Answer: D
  2. Answer: A
  3. Answer: E
  4. Answer: C
  5. Answer: D

Direction (6-10)

6. Answer: D

7. Answer: C

8. Answer: D

9. Answer: A

10. Answer: E

Direction (11-15):

i). The person whose jersey number 81 was belongs to Chennai Super Kings

ii). Ashwin either belongs to either Rajasthan Royals or Sunrisers Hyderabad.

iii). De Villiers’s Jersey number was half of Sunrisers Hyderabad Jersey number

(Sunrisers Hyderabad should be 42, Because it is only numbers are there with half of itself)

De Villiers –> 21

 

Chennai Super kings 81
Sunrisers Hyderabad 42 (Ashwin)
Kolkata Knight Riders
Royal Challengers
Rajasthan Royals (Ashwin)
Mumbai Indians
Delhi Daredevils
Kings XI Punjab

 

iv). The Raina’s Jersey number was 9 less than Mumbai Indians Jersey number.

(Raina’s Jersy number should be 63, Mumbai Indians = 72  )

v). Raina’s Jersey number was not 54.

Chennai Super kings 81
Sunrisers Hyderabad 42 (Ashwin)
Kolkata Knight Riders
Royal Challengers
Rajasthan Royals (Ashwin)
Mumbai Indians 72
Delhi Daredevils
Kings XI Punjab

 

vi). The difference of Dinesh Jersey number and  Dhawan’s experience is 6 more than Rajasthan Royals Jersey number.

vii). The person who belongs to Mumbai Indians will have jersey number more than four times of Kohli’s Jersey number.

Kohli –> 15

Raina –> 63

De Villiers –> 21

viii). Raina neither played for Rajasthan Royals nor for King’s XI Punjab.

ix). The person who was played for Delhi Daredevils will have the jersey number greater than Sunrisers Hyderabad, but not more than Raina’s Jersey number.

x). Royal Challengers Jersey number was greater than King’s XI Punjab.

xi). Ashwin’s Jersy number was not less than Kolkata Knight Riders Jersey Number.

 

Chennai Super kings 81
Sunrisers Hyderabad 42 Ashwin
Kolkata Knight Riders 34
Royal Challengers 63 Raina
Rajasthan Royals
Mumbai Indians 72
Delhi Daredevils 54
Kings XI Punjab

xii). Neither Kohli nor De Villiers played for Kolkata Knight riders.

xiii). Royal Challengers Jersey number was greater than King’s XI Punjab.

xiv). The difference of Dinesh Jersey number and  Dhawan’s Jersey number is 6 more than Rajasthan Royals Jersey number.

xv). Dhawan’s Jersey number is 6 more than Rajasthan Royals Jersey number.

xvi). Dinesh’s jersey number was greater than Dhawan’s Jersey number.

xvii). Dhoni does not has second highest Jersey number.

 

Chennai Super kings 81 Dinesh
Sunrisers Hyderabad 42 Ashwin
Kolkata Knight Riders 34 Dhoni
Royal Challengers 63 Raina
Rajasthan Royals 21 De Villiers
Mumbai Indians 72 Yuvaraj
Delhi Daredevils 54 Dhawan
Kings XI Punjab 15 Kohli

11. Answer: B

12. Answer: A

13. Answer: B

14. Answer: D

15. Answer: C

Direction (16-18):

16. Answer: C

17. Answer: D

18. Answer: E

Direction (19-20):

19. Answer: D

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: