“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-73

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-73

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Nadhiya, Natasa, Nirmala, Nalini, Nithila, Nandhiniand Nila are the seven persons living in eight floor apartment. They all earns different amount of salary ranged from, 10k, 15k, 18k, 20k, 25k, 30k and 35k. All the given information is not necessary to be in the same order. The Vacant floor was neither on top most or lower most floors. Here lowermost floor numbered one, its above floor numbered two and so on till topmost floor numbered eight.

Only two persons lives between Nandhini and Natasa. The person who earns highest salary was living in topmost floor. The person who lives in floor number 5 will earns more than Nalini but not more than Nithila. Nirmala lives one of the floor above Natasa. Nalini’s salary was fifty percentagemore than the difference ofNatasa and Nadhiya’s salary. Nila lives immediately above vacant floor and does not lives any floor above Natasa. The person who lives in fourth floor earns hundred percentage more than Nandhini.Vacant floor was not located any floor above floor number four. Nirmala’s salary was less than Nila’s salary. More than three floor between Nandhini and Nalini.Nirmala sits immediately below Nadhiya. Nirmala was not earned earns lowermost salary.

1). Name the person who earns second highest salary?

a). Nadhiya

b). Nirmala

c). Natasa

d). Nithila

e). None of these

 2). How many persons earn more than Nila?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

 3).On which floor was vacant in the apartment?

a). 3rd

b). 4th

c).2nd

d).1st

e). None of these

 4). How many persons sits between Nalini and Nithila?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

 5). How much does Nirmala earns?

a). 10k

b). 15k

c). 20k

d). 18k

e). None of these

Direction (6-10):Study the following information carefully and answer the given questions

In a certain code language

“Indiapower plant supply“was coded as “L5  O14  F12  M9”

“Sterlite copper production pollution” was coded as “ G20 I15 L15  L5 ”

“Groundwater infected atmosphere” was coded as “ I14 Z5  G18  M5 ”

“Cancer affected tamilnadu peoples” was coded as “Z4  U5  Z5  V5”

6). What is the code for the word “Measures”?

a). M7

b). R15

c). V5

d). D9

e). C12

7).What is the code for the word “Independent”?

a). L15

b). M14

c). W10

d). Q18

e). None of these

8).What is the code for the word “Band”?

a). L7

b). Q3

c). X15

d). Z14

e). None of these

9).What is the code for the word “Protest”?

a). I19

b). Q7

c). U14

d). J15

e). K20

10).What is the code for the word “Violence”?

a). Z14

b). I9

c). G14

d). R3

e).T20

Direction (11-15):Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sits in a linear table all faces north. They all likes different Colours like Red, Yellow, Blue, Green, Grey, Violet, Black and Brown. All the given information is not necessary to be same order.

Only two persons sits between D the person who likes Red colour. The person who likes Grey colour sits second to the left of G.The person who likes Pink sits immediate left of C, who does not likes Red colour.The person who likes Brown’s only neighbour was E. B sits second to the right of the person who likes Red colour. Only one person sits betweenA and the person who likes grey colour. The person who likes Green colour sits second to the left of the person who likes Red colour. Neither C nor H was an immediate neighbour of B. More than two persons sits between the person who likes Black and H. The person who likes blue does not sit right of A.D sits left of the person who likes Red colour.

11). Name the person who sits second to the right of A?

a). C

b). H

c). E

d). The person who like Grey

e). The person who likes Pink

 12). How many person sits between the person who likes Black and the person who likes Blue?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). Name the person who sits third to the left of the person who likes Black?

a). B

b). D

c). A

d). E

e). F

14). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Four among the five are alike in such a way based on certain arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a). EG

b). DC

c). HA

d). FB

e). EB

Direction (16-18):Read the following information carefully and answer the questions given below.

Ramya stands 3 meter west of Priya. Priyastands 4 meter north of Devi. Krishna stands 4 meter east of Devi and stands 6 meter south of Shafa. Shafa stands 2 meter east of James.

16). One which direction does James stands with respect to Shila, if Shila stands 2 meter west of Krishna?

a). North

b). South

c). North West

d). South West

e). North East

17).On which direction does Devi stands with respect to Ramya?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

18).On which direction does Shafa stands with respect to Devi?

a). North West

b). South West

c). North East

d). South East

e). None of these

Direction (19-20):Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O, P and Q are the eight persons in a family inter related to each other. There are only two generations and three couples in the family. P was brother-in-law of N. M’s mother has a brother who was N. K is mother-in-law of J, who was not the wife of M. O was sister-in-law of L. P has two children. Q was aunt of L. M’s mother has no sisters. L was the Nephew of N.  N and Q are not married couples.

19). How was N related to L?

a). Nephew

b). Son

c). Uncle

d). Aunt

e). None of these

20). How was O related to Q?

a). Niece

b). Nephew

c). Son

d). Aunt

e).Cannot be determined

Explanation With Answers:

Directions (Q. 1-5):

i). The Vacant floor was neither on top most or lower most floors.

ii).Nila lives immediately above vacant floor and does not lives any floor above Natasa.

iii). Vacant floor was not located any floor above floor number four.

Case(i) Case(ii) Case(iii)
8
7
6
5 Nila
4 Vacant Nila
3 Vacant Nila
2 Vacant
1

 

iv).Only two persons lives between Nandhini and Natasa.

v).The person who earns highest salary was living in topmost floor.

vi).Nirmala lives one of the floor above Natasa.

vii). Nirmala’s salary was less than Nila’s salary.

Case(i)a Case(ii) Case(iii) Case(i)b
8 35k 35k 35k 35k
7 Nirmala (Nirmala) Natasa Nirmala
6 Natasa (Nirmala) Natasa
5 Nila Natasa
4 Vacant Nila Nandhini Nila
3 Vacant Nila Vacant
2 Nandhini Vacant Nandhini
1 Nandhini

Case(iii) à does not follows Condition (vii)

viii).The person who lives in floor number 5 will earns more than Nalini but not more than Nithila.

ix).Nalini’s salary was fifty percentage more than the difference of  Natasa and Nadhiya’s salary.

x). More than three floor between Nandhini and Nalini.

 

Case(i)a Case(ii) Case(i)b
8 35k 35k 35k
7 Nirmala (Nirmala)/(Nalini) (15k) Nirmala
6 Natasa (Nirmala)/(Nalini) (15k) Natasa
5 Nila Natasa 25k
4 Vacant Nila Nila
3 Vacant Vacant
2 Nandhini Nandhini
1 Nandhini

xi).Nirmala sits immediately below Nadhiya.

xii).The person who lives in fourth floor earns hundred percentage more than Nandhini.

xiii).Nirmala was not earned earns lowermost salary.

      Case(ii)
8 Nadhiya 35k
7 Nirmala 18k
6 Nalini 15k
5 Natasa 25k
4 Nila 20k
3 Vacant
2 Nithila 30k
1 Nandhini 10k

 

8 Nadhiya 35k
7 Nirmala 18k
6 Nalini 15k
5 Natasa 25k
4 Nila 20k
3 Vacant
2 Nithila 30k
1 Nandhini 10k

 

1).Answer: D

2). Answer: C

3).Answer: A

4). Answer: B

5). Answer: D

Direction (6-10):

6). Answer: C

7).Answer: B

8).Answer: D

9).Answer: A

10).Answer: D

The Reverse of second letter

The code of last’s before letter’s code

Directions (Q. 11-15):

i).The person who likes Brown’s only neighbour was E.

ii).Only two persons sits between D the person who likes Red colour.

iii).B sits second to the right of the person who likes Red colour.

iv). D sits left of the person who likes Red colour.

v).The person who likes Green colour sits second to the left of the person who likes Red colour.

vi).Only one person sits between, A and the person who likes grey colour.

vii).The person who likes Grey colour sits second to the left of G.

viii).Neither C nor H was an immediate neighbour of B.

ix). More than two persons sits between the person who likes Black and H.

x).The person who likes Pink sits immediate left of C, who does not likes Red colour.

11). Answer: D

12). Answer: C

13). Answer: C

14). Answer: E

15). Answer: E

16). Answer: A

17).Answer: D

 18).Answer: C

Explanation:

Directions (Q. 19-20):

19). Answer: C

20). Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

Online Mock Tests 2019: