“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-74

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-74

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction(1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F and G are the seven different persons lives in seven different floors. They all like seven different Colours namely, Blue, Red, White, Violet, Pink, Green and Black. But they all not necessary to be in the same order. The ground floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top floor numbered seven.

The person who likes White lives one of the floor below the person who likes Green. Only two persons live between B and D, Either of them likes Pink Colour.  The person who lives in top floor either likes Violet or Green. G lives one of the floor above the person who likes Red.  The person who likes White lives in even numbered floor, below the person who likes Pink. The person who likes Pink Colour lives immediately above G. A likes Black, who does not lives in lowermost floor. G lives in odd numbered floor, who does not like Green. C neither likes White, nor likes Violet and more than three person sits between B and C. E lives one of the floors above F, who does not lives immediately below the person who likes Violet and Blue. The person who likes Violet does not lives any floor below A. B does not like Red. C does not lives any floor above B. D likes either Green or White. The person who likes Blue does not lives on lowermost floor.

1). Name the person who likes Green Colour?

a). G

b). A

c). D

d). C

e). E

2). On which floor does D lives?

a). 1st

b). 2nd

c). 3rd

d). 4th

e). None of these

3). How many persons lives between A and B?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

4). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement, find the one who does not belong to the group?

a). CD

b). DG

c). GE

d). EA

e). AB

5). If all the persons are made to sit in alphabetical order from top to bottom, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (6-10):Read the following information carefully and answer the questions given below.

Alphabets B W R T A  H Z I C  P O L Q X
Symbols # 1 $ 3 @ 8 & 9 * 4  ! 5  2

Condition:

i). If first letter is vowel and last letter is consonant then both the code should be interchanged.

ii). If two letters in the word are same then both the coded should be coded as code of Q.

iii). If second letter is consonant and fourth letter is vowel then Second letter and fourth letter’s code should be interchanged.

6).What is the code for the word “CPWRB”?

a). *4$1#

b). #41$*

c). *14$#

d). *41$#

e).None of these

7).What is the code for the word “CIOIR”?

a). *$!$2

b). *2!2$

c). *2$2!

d). !2*2$

e).None of these

8).What is the code for the word “CTHAL”?

a). *@538

b). *@853

c). *@835

d). @*835

e).None of these

9).What is the code for the word “IZPWL”?

a). 5&419

b).9&415

c).514&9

d). 4&519

e).None of these

10).What is the code for the word “QTLXB”?

a).253Ω#

b).235#Ω

c).325Ω#

d). 235Ω#

e). None of these

 

Direction(11 – 15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the seven people sits in a linear row facing north. And they all born on different days ofthe week starting from Monday to Sunday. But they all not necessary to be in the same order. Consider all the person are born on same month and year.

Only two persons sit between the people who born on Thursday and B.  Only two people sit between the people who born on Tuesday and A. The person who born on Wednesday sits second to the right of E. F and the person who was born on Saturday are immediate neighbours. B was oldest among the group and sits second to the right of A. Only one person sits between the person who born on Saturday and Sunday. G was born either on Thursday or on Tuesday. As many persons sits to the right of F is equal to the persons sits left of C. A was not born before D.

11).Name the person who sits second to the right of the person who born of Sunday?

a). F

b). G

c). B

d). C

e). None of these

12).How many persons sit between the youngest person and eldest person in the group?

a). Three

b). Two

c). One

d). None

e). Cannot be determined

13). On which day does C borns?

a). Tuesday

b). Thursday

c). Friday

d). Saturday

e). None of these.

14).Name the person who was youngest among the group?

a). A

b). B

c). C

d). D

e). E

15). How many persons where older than D?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Anush need to meet her friend, Janshi. So, Anushstarted walk from his home walked 8 meter towards west and turned right and walked for 3 meter, then she turned right and walked for 10 meter and reached Shama’s home. Janshi’s home was located 4 meter south of Shama’s home.

16).On which direction does Janshi’s home located with respect to Anush’s home?

a). North West

b). South East

c). South West

d). North East

e). None of these

17).What is the shortest distance between Janshi’s home and Anush’s home?

a). √5m

b). √10 m

c). √11 m

d). √12 m

e). None of these

18).On which direction does Shama’s home located with respect to Anush home?

a). North West

b). South East

c). South West

d). North East

e). None of these

 

Direction (19-20):Read the following information carefully and answer the questions given below.

J, K, L, M, N, O and P are the seven persons related to each other. P was the grandfather of M, whose mother was N. O was sister inlaw of N whose daughter was L. K was married male who has two daughters. J was son-in-law of P.L’s maternal grandfather was not P.

19). If Q was married to P, then how was L related to Q?

a).Daughter

b). Son

c). Daughter in law

d). Son – in- law

e).Granddaughter.

20). How was O related to M?

a). Aunt

b). Uncle

c). Niece

d). Nephew

e). None of these

Answers:

Direction(1-5):

i). Only two persons live between B and D, Either of them likes Pink Colour.

ii). G lives in odd numbered floor, who does not like Green.

iii). The person who likes Pink Colour lives immediately above G.

iv). G lives one of the floor above the person who likes Red.

v). The person who likes White lives one of the floor below the person who likes Green.

vi). The person who lives in top floor either likes Violet or Green.

vii).The person who likes White lives in even numbered floor, below the person who likes Pink.

viii). A likes Black, who does not lives in lowermost floor.

ix). The person who likes Violet does not lives any floor below A.

x).B does not like Red.

xi).C neither likes White, nor likes Violet and more than three person sits between B and C.

xii). E lives one of the floors above F, who does not lives immediately below the person who likes Violet and Blue.

xiii). C does not lives any floor above B.

7 E Violet
6 B Pink
5 G Blue
4 A Black
3 D Green
2 F White
1 C Red
  1. Answer: C
  2. Answer: C
  3. Answer: A
  4. Answer: D
  5. Answer: A

Direction (6-10):

6. Answer: D

No condition follows

7. Answer: B

Condition (ii) follows

8. Answer: C

Condition (iii) follows

9. Answer: A

Condition (i) follows

10. Answer: D

No condition follows

Direction(11 – 15):

i).Only two persons sit between the people who born on Thursday and B.

ii).B was oldest among the group and sits second to the right of A.

iii). Only two people sit between the people who born on Tuesday and A.

iv). The person who born on Wednesday sits second to the right of E.

v). Only one person sits between the person who born on Saturday and Sunday.

vi).A was not born before D.

vii). As many persons sits to the right of F is equal to the persons sits left of C.

viii).G was born either on Thursday or on Tuesday.

ix).A was not born before D.

11. Answer: C

12. Answer: C

13. Answer: E

C born on Wednesday

14. Answer: A

15. Answer: D

Direction (16-18):

16. Answer:B

17. Answer: A

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: E

20. Answer:A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests