“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-76

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-76

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Rana, Rama, Ranga, Raja, Rathan, Rakshan, Ragu and Rishi are the eight persons lives in eight different floor. The lowermost floor is numbered one, its above floor numbered two, and so on till top most floor numbered eight. They all earn different salary.

Rama earns more than Raja, who does not lives above Rakshan. The person who lives on sixth floor earns double of Ragu, who lives in eight floor. Only two person lives between Rathan and Rama, who lives above Rathan. The person who earns 45K lives in one of the odd numbered floor above Rama. The person who lives in floor number One earns the difference of Rishi and Rama’s Salary. The person who lives in second floor earns ten thousand more than the person in fifth floor. Only one person lives between Ragu and Ranga. Rishi lives one of the floor above Rama. Number of persons lives above Rakshan was equal to the number of persons lives below Rana. The person who lives in floor number seven earns ten thousand less than the person who lives in floor number five. The difference of Rana and Rakshan’s salary was Raja’s Salary. Rama earns fifty percentage more than Raja’s salary. Rana earns ten percentage more than Ranga. The difference of Ranga’s salary and Rakshan’s Salary was not less than Rathan’s salary.

1). What is the salary of Rathan?

a). 15K

b). 25K

c). 20K

d). 30k

e). Cannot be determined

2). What is the difference of Ranga’s salary and Rana’s salary?

a). 5k

b). 10k

c). 20k

d). Cannot be determined

e). None of these

3). Name the person who lives on floor number Five?

a). Ranga

b). Rishi

c). Rathan

d). Rama

e). None of these

4). How many persons sits between the person who earns 25k and the person who the person who earns 45k?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than Three

5). On which floor does the person who earns 55k lives?

a). 1st

b). 2nd

c). 3rd

d). 5th

e). None of these

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

BAN  MFT  SDA  ZAK  KMO  MAC

6). If all the letters are arranged in alphabetical order within the word from left to right then how many words will remains unchanged position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

7). If all the letter are arranged in alphabetical order, within the word. Then all are arranged in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains in original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

8). What will be the middle letter of the word which was third from the right end, after all the words are arranged in alphabetical order from right to left?

a). A

b). M

c). F

d). T

e). Cannot be determined

9). How many meaningful words can be framed by altering all the words within the word from the given arrangement?         

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

10). If all the vowels are changed into its next letter of Alphabets, All the Consonant are Changed to its previous letter, the how many words are formed without Vowels?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D and E are the five persons facing south, while P, Q, R, S and T are the five persons facing north. There are six parallel seats facing each other. There are one vacant floor will be in each floor. No two vacant floor faces each other.

A sits second to the right of B. Only one person sits between C and E. Q faces E. R sits third to the left of Q. Only one person sits between Vacant place and B. P sits diagonally opposite to D. S is an immediate neighbour of Q. Not more than one Seat between S and T. C does not faces vacant place.

11). Name the person who faces A?

a). P

b). Q

c). S

d). T

e). None of these

12). How many persons sits between Q and T?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). Name the person who sits second to the left of the one who faces B?

a). P

b). Q

c). S

d). R

e). None of these

14). Four of the following form a group, which of the following option does not belong to that group on their given arrangement?

a). AR

b). SB

c). EQ

d). D Vacant

e). Vacant T

15). Name the person who sits third to the right of the one who faces Q?

a). A

b). B

c). D

d). E

e). C

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E and F are the six persons in a family. There are equal number of males and females are in the family. There are three generations and only two married persons in the group. G is the granddaughter of A, who is the brother of C. E is uncle of F, who has only one sister. A has a daughter and a son. F’s father was not A.  C is uncle of B.

16). How was A related to F?

a). Grand mother

b). Grand father

c). either A or B

d). Cannot be determined

e). None of these

17). How was F related to B?

a). Son

b). Daughter

c). Son-in-law

d). Daughter-in-law

e). Cannot be determined

18). How was C related to G?

a). Grand Daughter

b). Grand Son

c). Grand Mother

d). Grand Father

e). Cannot be determined

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A @ B means A stands 2 meter South of B

A # B means A stands 2 meter North of B

A $ B means A stands 2 meter East of B

A & B means A stands 2 meter West of B.

19). On which direction does A stands with respect to G?

Statement : A @ M & V # S & N # G

a). North west

b). South East

c). North East

d). South West

e). Cannot be determined

20). On which direction does A stands with respect to G?

Statement : A @ M $ K # V $ N @ G

a). North west

b). South East

c). North East

d). South West

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two person lives between Rathan and Rama, who lives above Rathan.

ii). The person who earns 45K lives in one of the odd numbered floor above Rama.

iii). The person who lives on sixth floor earns double of Ragu, who lives in eight floor.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
8 Ragu Ragu Ragu Ragu
7 45k 45k 45k
6 Rama
5 45k Rama
4 Rama Rama
3 Rathan
2 Rathan
1 Rathan Rathan

 

iv). Only one person lives between Ragu and Ranga.

v). Rishi lives one of the floor above Rama.

vi). Number of persons lives above Rakshan was equal to the number of persons lives below  Rana.

Case(iii) –> does not follows Condition (vi)

Case(iv) –> Does not follows Condition (iv)

vii). The person who lives in second floor earns ten thousand more than the person in fifth floor.

viii). The person who lives in floor number seven earns ten thousand less than the person who lives in floor number five.

ix). Rama earns more than Raja, who does not lives above Rakshan.

Case(i) Case(ii)
8 Ragu Ragu
7 Rakshan 45k Rakshan 35k
6 Ranga Ranga
5 Rishi 55k Rishi 45k
4 Rama Rama
3 Raja Raja
2 Rana 65k Rana 55k
1 Rathan Rathan

x). The difference of Rana and Rakshan’s salary was Raja’s Salary

xi). Rama earns fifty percentage more than Raja’s salary.

xii). Rana earns ten percentage more than Ranga.

xiii). The difference of Ranga’s salary and Rakshan’s Salary was not less than Rathan’s salary.

xiv). The person who lives in floor number One earns the difference of Rishi and Rama’s Salary.

  1. Answer: A
  2. Answer: A
  3. Answer: B
  4. Answer: B
  5. Answer: B

Direction (6-10):

6. Answer: A

BAN  MFT  SDA   ZAK  KMO  MAC

ABN  FMT   ADS  AKZ   KMO  ACM

7. Answer: C

BAN  MFT  SDA   ZAK  KMO  MAC

ABN  FMT   ADS  AKZ   KMO  ACM

ABN  ACM  ADS   AKZ   FMT   KMO

8. Answer:  A

BAN  MFT  SDA   ZAK  KMO  MAC

ZAK  SDA   MFT   MAC  KMO  BAN

9. Answer: C

BAN, SAD, CAM

10. Answer:  D

BAN  MFT  SDA   ZAK  KMO  MAC

ABM  LES   RCB  YBJ   JLP   LBB

 

Direction (11-15):

i). P sits diagonally opposite to D.

ii). A sits second to the right of B.

iii). Only one person sits between Vacant place and B.

iv). Only one person sits between C and E.

v). Q faces E

vi). R sits third to the left of Q.

vii). S is an immediate neighbour of Q.

viii). Not more than one Seat between S and T.

11. Answer: E

12. Answer: A

13. Answer: D

14. Answer: E

15.Answer: A

Direction (16-18):

16. Answer: B

17. Answer:  B

18. Answer: E

Direction (19-20):

19. Answer: A

20. Answer: B

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests