“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-78

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-78

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sitting in a two parallel rows containing 10 seats some of them facing south and some of them some facing north. All the given information are not necessary to be in the same order. There will be one vacant place in each row, they are not facing each other.

Only two persons sits between P and U.  R sits second to the right of Vacant place. W faces the person Q, who was an immediate neighbour of Vacant place. U sits diagonally opposite to R.  More than one person sits between U and Vacant place. Q sits immediate right of T, who was not an immediate neighbour of P. Vacant place does not faces V, who does not faces North.

1).Name the person who faces U?

a). Q

b). T

c). P

d). R

e). Vacant place

2). Name the person who sits second to the right of W faces?

a). P

b). Q

c). V

d). R

e). None of these

3). Four among the five are alike in such a way based on the certain arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a).R

b). T

c). Q

d). P

e). V

4). Name the person sits second to the right of the person who faces V?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). None of these

5). How many persons sits between T and the person who faces P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (6 – 10):In each question below are given some conclusions followed by statements. You have to take the given conclusions to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given statements logically follow from the given conclusions.

a). Only Conclusion I follows

b). Only Conclusion II follows

c). Both Conclusion I and Conclusion II follows

d). Either Conclusion I or Conclusion II follows

e). Neither Conclusion I nor Conclusion II follows

6).Statement: M > N = V ≤ K < D; F = V > O ≥ W = A

Conclusion:

i). A = D

ii). M < A

7).Statement: M > N ≤ V = B > F; W < O = N > J

Conclusion:

i). M > J

ii). W < B

8).Statement: N < V ≤ O = S > X; M < V = P > L

Conclusion:

i). N < P

ii). S ≤ P

9).Statement: V > N = B < X = D; E ≤ Q = S ≥ A > X

Conclusion:

i). N > Q

ii). S > D

10).Statement: M < V = N ≤ D ≥ P = S; E <W = S ≤ Q ≥ A

Conclusion:

i). W = D

ii). D > W

 

Direction (11 – 15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Mani, Madhesh, Madhan, Muhilan, Monish, Manoj, Mahesh and Mahendran are the eight males married to eight females Aishwarya, Abinaya, Abirami, Akila, Anusha, Anupriya, Aarthi and Ambika. They all got married in the same year from the month of January to August. All the given informationare not necessary to be in the same order.

Muhilan was married to Abirami. Only two persons married betweenManoj and Ambika, who was not married after March. The person who got married in the month of May will get married to Aarthi. Mahendran was not married in the month which contains 31 days. Madhan got married immediately before Muhilan, who was not married in the month contains 30 days. Anupriya got married one of the month after Aarthi. Mahendran got married one of the month after Mani. Monish got married immediately before Akila and got married before the month of May.Monish was not married to Ambika.  Not less than two persons got married between Manoj and Anupriya. As many persons got married before Anusha was equal to as many persons got married after Monish. Neither Anusha nor Ambika married to Mahendran. Monish was not married to Aishwarya, who was not got married in the month of January. Not more than three persons got married between Ambika and Madhesh.

11). Name the person who got married in the month of March?

a).Anupriya

b).Abirami

c).Akila

d).Abinaya

e). None of these

12).How many persons got married between Ambika and Manoj?

a). None

b). One

c). Two

d). Three

e). More than Three

13).Who among the following persons got married in the month of May?

a).Manoj

b).Mahendran

c). Mahesh

d).Mathan

e). None of these

14).Whichof the following pairs are definitely true based on their arrangement?

a).Mathan –  Anupriya – June

b).Madhesh – Anusha – May

c). Mahesh – Abinaya – June

d). Mani –  Ambika – February

e).Monish – Abinaya – March

15). Name the person who was married to Aishwarya?

a).  Manoj

b). Mahendran

c). Mahesh

d). Mathan

e). Non of these

 

Direction (16 – 20):Read the following information carefully and answer the questions given below.
A # B means A is Father of B

A $ B means A is Mother of B

A % B means A is Son of B

A & B means B is Daughter of A.

16). How was J related to K?

Statement: J # L $ N % C # K

a). Grand Mother

b). Uncle

c). Grand Father

d). Aunt

e). Cannot be determined

17). How was U related to P?

Statement: U $ O % S # W $ P

a). Grand Daughter

b). Grand Father

c). Grand Son

d). Grand mother

e). Cannot be determined

18). How was E related to L?

Statement: I $ E % K # D&L

a). Aunt

b). Mother-in-law

c). Father-in-law

d). Uncle

e).Cannot be determined

19). How was F related to E?

Statement: C % D # K $ F&E

a).Mother

b). Father

c). Mother-in-law

d).Either a or b

e). None of these

20). How was A related to W?

Statement: W&M $ N % S # A

a). Grand Son

b). Grand Daughter

c). Son –in-law

d). Mother –in-law

e).Cannot be determined

Answers:

Direction (1 – 5):

i).U sits diagonally opposite to R.

ii). R sits second to the right of Vacant place.

iii). Only two persons sits between P and U

iv). Q sits immediate right of T, who was not an immediate neighbour of P.

v). W faces the person Q, who was an immediate neighbour of Vacant place.

vi). More than one person sits between U and Vacant place.

vii).Vacant place does not faces V, who does not faces North.

  1. Answer: B
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: E
  5. Answer: A

Direction (6 – 10):

6. Answer: E

Explanation:

D > K ≥ V > O ≥ W = A (A = D False)

M > N = V > O ≥ W = A (M < A False)

7. Answer: C

Explanation:

M > N > J (True)

W < O = N ≤ V = B (True)

8. Answer: A

Explanation:

N < V = P (True)

P = V ≤ O = S (False)

9. Answer: B

Explanation:

N = B < X < A ≤ S = Q (False)

S > A > X = D (True)

10. Answer: D

Explanation:

D ≥ P = S = W (W ≤ D –> True)

Direction (11 – 15):

i).Only two persons married between Manojand Ambika, who was not married after March.

ii).The person who got married in the month of May will get married to Aarthi.

Case (i) Case (ii) Case (iii)
January Ambika
February Ambika
March Ambika
April Manoj
May Aarthi Manoj Aarthi
June Manoj Aarthi
July
August

iii).Muhilan was married to Abirami.

iv).Madhan got married immediately before Muhilan, who was not married in the month contains 30 days.

v). Monish was not married to Ambika.

vi).Monish got married immediately before Akila and got married before the month of May.

Case (ii)b Case (ii)c
January
February Ambika Ambika
March Monish Monish
April Akila Akila
May Manoj Aarthi Manoj Aarthi
June Mathan
July Mathan Muhilan Abirami
August Muhilan Abirami

 

vii).Not less than two persons for married between Manoj and Anupriya

viii).Anupriya got married one of the month after Aarthi.

ix).As many persons got married before Anusha was equal to as many persons got married after Monish.

x).Mahendran was not married in the month which contains 31 days

xi).Mahendran got married one of the month after Mani

xii).NeitherAnusha nor Ambika married to Mahendran.

xiii).Monish was not married to Aishwarya, who was not got married in the month of January.

xiv). Not more than three persons got married between Ambika and Madhesh.

January Mani Ambika
February Mahendran Aishwarya
March Monish Abinaya
April Manoj Akila
May Madhesh Aarthi
June Mahesh Anusha
July Mathan Anupriya
August Muhilan Abirami

 

11. Answer: D

12. Answer: C

13. Answer:  E

14. Answer: E

15. Answer: B

Direction (16 – 20):

16. Answer: C

17. Answer: D

18. Answer: D

19. Answer: D

20. Answer: E

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests