“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-79

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-79

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sits in a linear row facing south. They all not necessary to be in the same order. They all in the different ages like 50, 35, 36, 63, 45, 48, 51 and 53. They all necessary to be sit in the same order from left to Right on the ages given above.

Only three persons sits between C and B. Only two persons sits between H and A, neither of them sits at extreme end of the line. A was older than D, who was older than H. C is an immediate neighbour of E, either of them sits at extreme end of the line. G’s age was not 36 years. Only one person sits between A and B.F was younger than B. H was older than B

1).What was the age of B?

a). 50

b). 45

c). 36

d). 48

e). Cannot be determined

2). Name the person who sits second to the left of F?

a). A

b). B

c). G

d). H

e). E

3).If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right then how many persons remains unchanged in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than Three

4). How many persons are older than G, in the persons who sits to the right of G?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). More than Three

5). Name the person who sits second to the left of the person whose age is 36?

a). A

b). H

c). B

d). C

e). None of these

6). If 40 Members are in the class, Raman Ranked 25 from the top, and Lakshmanan ranked 30 from the bottom. Indu ranked 2 above Lakshmanan, then how many of persons ranked between Indu and Raman?

a). fifteen

b). Seventeen

c). Eighteen

d). Nineteen

e). None of these

7).How many such pairs are there in the word  “ALPHABETICS” each of which has as many letters between them, in the word as per English alphabet order, When calculated in both Forward and Backward direction?

a). One

b).Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

8).From First, Second, Fourth, Ninth letters of a word “CARNIVORUS”. How many meaning full words can be framed by using any 3 letters at a time, without any repetition?

a).One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (9-10):Read the following information carefully, and Answer the questions asked below.

There are 8 Persons P, Q, R, S, T, U, V and W. If P is taller than only 2 persons. U is taller than P but not taller than S. There are four members between W and V, and both are not shortest among the list. Q is tallest among all the persons.

9).Who among the following persons was second tallest? If V is shorter than W.

a).P

b). Q

c). W

d). V

e). None of these

10). If R was taller than P and shorter than S. S is shorter than W, then how many persons are taller than S?

a). Three

b). Four

c). Five

d). Two

e). Cannot be determined

 

Direction (11- 15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A flower seller will sell a particular colour of Roses in each day. One day in the week was a holiday. The colours are like Red, Yellow, Green, Pink, White and Orange. The week days started from Sunday to Saturday. The different numbers of roses was sold on each day. All the given information are not necessary to be in the same order.

Only two colour roses were sold between Red and Yellowcolour roses. The number of roses sold on Tuesday was 1/4th of number of roses sold on Monday. The number of Green colour roses sold were ten less than the double of Pink colour roses. The number of roses sold on first day of the week was half of the number of Orange roses sold. The seller sold forty five Pink roses. Yellowcolour rose was either sold on Saturday of Thursday. Pink roses were not sold before holiday. Orange colour roses were not sold before Red colour roses. The number of Orange colour roses was five more than number of Pink colour Rose.The number of White colour roses was five less than the roses sold on Saturday. The Number of white roses sold was not divisible by 10. Not less than two days gap between Holiday and the day in which Green rose were sold.

11). On Which day does Pink colour roses were sold?

a). Sunday

b). Thursday

c). Wednesday

d). Friday

e). None of these

12). How many roses where sold on Monday?

a). 40

b). 80

c). 120

d). 90

e). Cannot be determined

13). Which among the following colour roses was sold in Minimum quantity?

a). Red

b).Orange

c). Green

d).Yellow

e). Cannot be determined

14). The Shop was Holiday on which among the following day?

a). Sunday

b). Thursday

c). Wednesday

d). Friday

e). None of these

15). Which colour roses was sold on Saturday?

a). Red

b). Orange

c). Green

d). Yellow

e). Cannot be determined

 

Direction (16-18):Read the following information carefully and answer the questions given below.

B stands 4 meter north of A, who stands 4 meter west of D. C stands 2 meter east of A. F stands 2 meter East of D, who stands 2 meter north of E. G stands 6 meter north of E.

16). On which direction does B stands with respect to F?

a). North west

b). South East

c). North East

d). South West

e). Cannot be determined

17). Name the person who stands exact middle of A and D?

a). B

b). C

c). D

d). E

e). G

18). On which direction does B stands with respect to G?

a).North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are six members in the family. There are two married couples in the family. All the given members are interrelated to each other. S was Aunt of T, who is the son of Q, has no sisters. R was the daughter of P. K was son in law of Q. T was brother-in-law of K. P is not a female.

19). How was K related to S?

a). Aunt

b). Uncle

c). Sona

d). Daughter

e). Cannot be determined

20). How was T related to P?

a). Aunt

b). Uncle

c). Son

d). Daughter

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5):

i).Only three persons sits between C and B.

ii). C is an immediate neighbour of E, either of them sits at extreme end of the line.

iii).Only one person sits between A and B.

iv).Only two persons sits between H and A, neither of them sits at extreme end of the line.

v).A was older than D, who was older than H.

vi).G’s age was not 36 years.

vii).F was younger than B.

viii). H was older than B

  1. Answer:D
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer:  B
  5. Answer: E

 

6. Answer: A

Raman Rank – 25

Lakshmanan Rank – 11 (Top)

Indu Rank – 9 (Top)

So, Between Raman and Lakshmanan – 15 members

7. Answer: C

8. Answer: A

C, A, N, U

CAN

Direction (9-10):

9. Answer: C

Q  W  __  __  __  P  V __

10. Answer: D

Q  W/V  S  R  U  P W/V  __

 

Direction (11- 15):

i).Only two colour roses were sold between Red and Yellow colour roses.

ii). Yellow colour rose was either sold on Saturday of Thursday.

Case(i) Case(ii) (if holiday was between Red and Yellow) Case(iii) Case(iv) (if holiday was between Red and Yellow)
Sunday Red
Monday Red
Tuesday Red
Wednesday Red
Thursday Yellow Yellow
Friday
Saturday Yellow Yellow

 

iii).The number of roses sold on Tuesday was 1/4th of number of roses sold on Monday.

iv). The number of roses sold on first day of the week was half of the number of Orange roses sold.

From these two points,

Sunday, Monday, Tuesday was definitely working day.

v). The seller sold forty five Pink roses.

vi).The number of Orange colour roses was five more than number of Pink colour Rose.

vii).Pink roses were not sold before holiday.

viii). The number of Green colour roses sold were ten less than double of Pink colour roses.

ix).The number of White colour roses was five less than the roses sold on Saturday.

x). The Number of white roses sold was not divisible by 10.

xi). Not less than two days gap between Holiday and the day in which Green rose were sold.

xii). The number of Green colour roses sold were ten less than double of Pink colour roses.

Green –> 80

Sunday White 25
Monday Green 80
Tuesday Red 20
Wednesday Orange 50
Thursday Holiday
Friday Pink 45
Saturday Yellow 30

11. Answer: D

12. Answer: B

13. Answer: A

14. Answer:B

15. Answer: D

Direction (16-18):

16. Answer: A

17. Answer: B

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer:  E

20. Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests