“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-81

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk

2018 Day-81

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Niranjan, Nithin, Nivin, Naresh, Naren, Navanithan, Nithish and Naveen are the eight persons they all born in different months from January to August. They all have different number of books like, 6,10, 12, 16, 18, 20, 23, and 25. Consider all eight members are born on same year. All the given informations  are not necessary to be in the same order.

Number of persons born before Naren was equal to Number of persons born after Nithin. The person who studied maximum number of books was born in the month of April.  Only two persons born between Niranjan and Naren, who was not elder than Niranjan.  The person who has studied twenty books lives one of the floor above Niranjan.  The person who born in the month of July has double the number of books of Navanithan has. Naresh was not younger than Nithin. Naveen was elder than Naren and younger than Nithin. Naveen was born in the month which contains less than 31 days. Nivin was not younger than Niranjan. The Person who born in the month of May has half of the books as Naresh has. Nivin has 2 books more than the one who born immediately before him

1). How many persons are elder than Nivin?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

2). On which month does Nithish born?

a). January

b). February

c). March

d). April

e). May

 3). How many books does Naveen has?

a). 20

b). 23

c). 25

d). 10

e). None of these

4). On which month does Navanithan born?

a). January

b). February

c). August

d). April

e). May

5). How many members has more  books than the person who was born in the month of March?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

Direction (6-10):

A % B means A is less than or equal to B

A @ B means A is less than B

A # B means A is equal to B

A & B means A is greater than B

A * B means A is greater than or equal to B

  1. Only Conclusion I follows
  2. Only Conclusion II follows
  3. Both Conclusion I and II follows
  4. Either Conclusion I or II follows
  5. Neither Conclusion I nor II follows

6).Statement: A # K * F # P @ E % M # C & V

Conclusion: i). V & A

ii). A * F

 

7).Statement: M # N @ C & B # D % J # X % P

Conclusion: i). B # P

ii). P & B

 

 8).Statement: O @ P * I # D % U & E # Z @ S

Conclusion:  i). P * E

ii). O @ U

9).Statement: K @ J * E & Y % X # N @ A

Conclusion:  i). A & Y

ii). K @ X

 

10).Statement: W * P % I # R % U # D @ J & N

Conclusion:  i). P & D

ii). J & P

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D and E are the five persons facing south while P, Q, R, S and T are the five persons facing north.Each person in the row faces the person in opposite row but not necessarily in the above given order. They have five varieties of cars namely BMW, Benz, Audi, Bolero and Lamborghini. Only one person in each row has one variety of car. No two persons having same cars faces each other.

The person who has Bolero sits second to the right of one who faces Q. The person who has BMW faces the person who has Lamborghini, who faces South. The person P sits second to the left of T. Only one person sits between S and Q. Only one person sits between Benz and BMW, who is an immediate neighbour of A. B like Audi and does not sits immediate neighbour of the person who likes Bolero. The person who likes BMW was not an immediate neighbour of neither P nor T. Only two person sits between A and D, who was an immediate left of the person who likes Audi. The person who likes Benz sits left of the person who likes BMW in both rows. Not more than one person sits between Q and R. E does not likes BMW and not faces the person who likes BMW. Only one person sits between Benz and Lamborghini, who is an immediate right of P. T does not likes Audi car. B does not sits an extreme end of the line. Q does not likes Lamborghini.

11). Name the persons who likes Audi car?

a). QS

b). BR

c). BP

d). DR

e). None of these

 12). Name the person who likes Lamborghini?

a). P

b). Q

c). T

d). R

e). S

13). Name the car which was liked by the person who faces Q?

a). Audi

b). Bolero

c). BMW

d). Lamborghini

e). Benz

14). Name the person who faces P?

a). A

b). C

c). B

d). E

e). D

15). Name the person who sits second to the left of one who faces S?

a).A

b). B

c). C

d). D

e). E

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

 A stands 1 meter west of B, who stands 2 meter north of C. E stands 3 meter North of D, who stands 2 meter East of C. F stands 1 meter East of E. G stands 1 meter south of D.

16). On which direction does F stands with respect to B?

a). East

b). West

c). North West

d). North East

e). None of these

 17). One which direction does D located with respect to B?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

 18). What is the shortest distance between A and C?

a). √5

b). √4

c). √6

d). √9

e). √2

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are seven members in the family all the members are interrelated to each other. M is the father of P, who is the mother-in-law of S. S is the sister-in-law of O. R is the father of Q, whose paternal grandmother is V. R has a daughter,who is not Q.

19). How was S related to V?

a). Grand Son

b). Grand Daughter

c). Son

d). Uncle

e). Cannot be determined

 20). How was P related to Q?

a). Mother

b). Father

c). Son

d). Daughter

e). None of these

Directions (Q. 1-5):

Explanation:

i). Only two persons born between Niranjan and Naren, who was not elder than Niranjan.

ii). The person who has studied twenty books lives one of the floor above Niranjan.

iii). Number of persons born before Naren was equal to number of persons born after Nithin.

iv).The person who studied maximum number of books was born in the month of April.

Case(i) Case(ii) Case(iii) Case(iv)
January Nithin
February Nithin Niranjan
March Niranjan
April Niranjan 25 25 Nithin 25 25
May Naren Niranjan
June Naren
July Naren
August Naren

v). The person who born in the month of July has double the number of books of Navanithan has.

vi). The Person who born in the month of May has half of the books as Naresh has.

vii). Naresh was not younger than Nithin.

July / Naresh – 20/12

May / Navanithan – 10/6

 

 

Case(ii) – Does not follows condition (iii)

Case(iv) – Does not follows Condition (vii)

viii). Nivin was not younger than Niranjan.

ix). Nivin has 2 books more than the one who born immediately before him

x). Naveen was elder than Naren and younger than Nithin.

 

Case(iii) – does not follows condition (x)

xi). Naveen was born in the month which contains less than 31 days.

Case(i)
January Naresh 20
February Nithin 16
March Nivin 18
April Niranjan 25
May Nithish 10
June Naveen 23
July Naren 12
August Navanithan 06

 

January Naresh 20
February Nithin 16
March Nivin 18
April Niranjan 25
May Nithish 10
June Naveen 23
July Naren 12
August Navanithan 06

  1).Answer: B

2). Answer: E

3). Answer: B

4). Answer: C

5)Answer: C

 

6). Answer: B

Explanation: A = K ≥ F = P < E ≤ M = C > V

7). Answer: D

Explanation: M = N < C > B = D ≤ J = X ≤ P.

8). Answer: E

Explanation: O < P ≥ I = D ≤ U > E = Z < S

9). Answer: A

Explanation: K < J ≥ E > Y ≤ X = N < A.

10). Answer: B

Explanation: W ≥ P ≤ T = R ≤ U = D < J > N

 

Directions (Q. 11-15):

i). The person who has Bolero sits second to the right of one who faces Q.

ii). The person P sits second to the left of T.

iii). Only one person sits between S and Q.

iv). Not more than one person sits between Q and R.

v). Only one person sits between Benz and BMW, who is an immediate neighbour of A.

vi). The person who likes Benz sits left of the person who likes BMW in both  rows.

vii). B like Audi and does not sits immediate neighbour of the person who likes Bolero.

viii). B does not sits an extreme end of the line.

ix). E does not likes BMW and not faces the person who likes BMW

x). Only two person sits between A and D, who was an immediate left the person who likes Audi.

xi). The person who has BMW faces the person who has Lamborghini, who faces South.

xii). Only one person sits between Benz and Lamborghini, who is an immediate right of P

xiii). T does not likes Audi car

xiv). The person who likes BMW was not an immediate neighbour of neither P nor T.

xv). Q does not likes Lamborghini.

11). Answer: C

12). Answer: E

13). Answer: A

14). Answer: B

15). Answer: B

 

Directions (Q. 16-18):

16). Answer: D

17). Answer: D

18). Answer: A

 

 Directions (Q. 19-20):

19). Answer: E

20). Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests