“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-86

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-86

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Parkavi, Pavithra, Praneetha, Priyanka, Prabha, Preethy, Pradeepa and Prathiksha are the eight persons from three different companies like M, P and Q. Minimum Two  and Maximum three persons will be from the same company. All the given informations are not necessary to be in the same order. They all earns different amount of salaries like 5000, 6000, 7000, 8000, 9000, 10000, 11000 and 12000

Preethy was from Company M. The Person who was from Company P will receive highest salary among all. Priyanka neither earns highest nor earns second highest salary among the group. Pradeepa and the person who earns 9,000 were working in the same company. Preethy was working in the company with the person who earns second highest salary. Prathiksha earns lowest salary among all and does not work with the person, who earns 8000. Priyanka and the person whose salary was second lowest among the group were only working in the same company. Praneetha and Pavithra working in the same company. Praneetha earns thousand less than Priyanka. Preethy earns two thousand more than Prathiksha. Pavithra earns double the salary of Prabha earns. Pradeepa does not like to work in the company M. The difference between Pradeepa’s salary and Priyanka’s salary was more than the difference between Praneetha’s salary and Priyanka’s salary.

1). On which company does the person, who earns 8000 live?

a). P

b).Q

c). M

d). Cannot be determined

e). Either a or b

2). What the salary of Priyanka?

a). 6000

b). 8000

c).10000

d). 11000

e). None of these

3). Name the person who was working with Prabha?

a). Pavithra

b). Preethy

c). Pradeepa

d). Priyanka

e). None of these

4). Name the person was working with Preethy

a). Prabha

b). Priyanka

c). Prathiksha

d). Pradeepa

e). None of these

5). What the salary of Pradeepa?

a). 6000

b). 8000

c).10000

d). 11000

e). None of these

 

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.

Input:  25 solution 30 but 12 number 15 solve 13 example 21 variables

Step 1: but 25 solution 12 number 15 solve 13 example 21 variables 30

Step 2: solve but solution 12 number 15 13 example 21 variables 30 25

Step 3: number solve but solution 12 15 13 example variables 30 25 21

Step 4: example number solve but solution 12 13 variables 30 25 21 15

Step 5: solution example number solve but 12 variables 30 25 21 15 13

Step 6: variables solution example number solve but 30 25 21 15 13 12

Input:  90 recoverable 85 remember 30 participants 75 soon 60 intense 83 games

6). Which of the following step will be the last step for the given Input, If they are arranged as per given order?

a). Step 5

b). Step 6

c). Step 7

d). Cannot be determined

e). None of these

7). Which of the following number or word will be the third to the right of “recoverable” in the step 5?

a). games

b). intense

c). 30

d). 60

e). None of these

8). How many letters and numbers are between “Intense” and “75” in Step 4?

a). Eight

b). Seven

c). Six

d). Nine

e). None of these

9). Which of the following will be the input for the given Step?

Step 2: games soon remember 30 participants 75 recoverable 60 intense 83 90 85

a). recoverable 85 remember 30 participants 75 soon 60 intense 83 games 90

b). games soon remember recoverable 85 30 participants 75 60 intense 83 90

c). recoverable 83  participants soon 85 remember 30 75 60 intense games 90

d). soon recoverable 85 remember 30 participants 75 60 intense 83 games 90

e). Cannot be determined

10). How many words are there between 30 and 83 in Step 2?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

 

 Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

I, J, K, X, Z, T, N, P, Q and S are the ten persons sitting in the two parallel rows facing each other.The persons sitting in the first row facing north and the persons sitting in the second row facing south. They all not necessary to be in the same order. Only two persons sits between Q and Z. N sits second to the right of I. J is an immediate neighbour of I. X faces the person who sits third to the left of P. Z sits to the right of Q, who sits at extreme end of the line. P sits diagonally opposite to N. Neither S nor K faces X. K does not sit at extreme end of the line. T does not faces north.

11). Name the person who sits second to the left of K?

a). P

b). Q

c). X

d). T

e). None of these

12). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement, find the one who does not belongs to the group?

a). S

b). J

c). I

d). N

e). Q

13). Name the person who sits second to the left of one who faces T?

a). S

b). N

c). J

d). I

e). None of these

14). The person who sits second to the left of P faces which among the following person?

a). S

b). J

c). N

d). I

e). None of these

15). How many persons sits between the one who faces N and an immediate neighbour of P?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 2 meter west of B. E stands 3 meter East of G. F stands 5 meter North of C. D stands 2 meter west of F. E stands 6 meter south of D, who stands 2 meter north of B.

16). On which direction does G stands with respect to C?

a). North West

b). North East

c). South West

d). South East

e). None of these

17). If C stands 2 meter east of H, on which direction does H stands with respect to E?

a). North

b). South

c). North East

d). South West

e). None of these

18). If K stands 2 meter East of B, then what is the distance between A and C, if a man walked from A to C passing through B?

a). 8m

b). 7m

c). 9m

d). 6m

e). Cannot be determined

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are two generations and two couples in the family.There are four male members in the family. P is the mother of S, who is the only Niece of M. D is the only brother of T’s mother and brother-in-law of R. O is the brother-in-law of T. T’s uncle was not an married person. M was not a sister-in-law of R.

19). How was O related to R?

a). Daughter

b). Father-in-law

c). Mother-in-law

d). Son

e). None of these

20). How M was related to P?

a). Sister-in-law

b). Mother-in-law

c). Brother-in-law

d). Father-in-law

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i). Preethy was from Company M.

ii). Preethy was working in the company with the person who earns second highest salary.

iii). The Person who was from Company P will receive highest salary among all.

iv). Prathiksha earns lowest salary among all and does not work with the person, who earns 8000.

11000 –> M

12,000 –> P

v). Preethy earns two thousand more than Prathiksha.

Priyanka
Pavithra
Praneetha
Prathiksha 5000
Prabha
Pradeepa
Parkavi
Preethy M  7000

 

vi). Praneetha and Pavithra working in the same company.

vii). Priyanka and the person whose salary was second lowest among the group were only working in the same company.

viii). Priyanka neither earns highest nor earns second highest salary among the group.

6000 –> Q

ix). Pavithra earns double the salary of Prabha earns.

 

Priyanka Q
Pavithra P 12,000
Praneetha P
Prathiksha 5000
Prabha Q 6000
Pradeepa
Parkavi
Preethy M  7000

x). Pradeepa does not like to work in the company M.

xi). The difference between Pradeepa’s salary and Priyanka’s salary was more than the difference between Praneetha’s salary and Priyanka’s salary.

xii). Praneetha earns thousand less than Priyanka.

Possible values –> 8000, 9000, 10000

(Pradeepa – Priyanka)  > ( Praneetha – Priyanka)

Priyanka Q 10000
Pavithra P 12,000
Praneetha P 9000
Prathiksha M 5000
Prabha Q 6000
Pradeepa P 8000
Parkavi M 11000
Preethy M  7000
  1. Answer:  A
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: C
  5. Answer: B

Direction (6-10)

Input:  90 recoverable 85 remember 30 participants 75 soon 60 intense 83 games

Step 1: soon recoverable 85 remember 30 participants 75 60 intense 83 games 90

Step 2: games soon recoverable remember 30 participants 75 60 intense 83 90 85

Step 3: intense games soon recoverable remember 30 participants 75 60 90 85 83

Step 4: remember intense games soon recoverable 30 participants 60 90 85 83 75

Step 5: recoverable remember intense games soon 30 participants 90 85 83 75 60

Step 6: participants recoverable remember intense games soon 90 85 83 75 60 30

6. Answer: B

7. Answer: A

8. Answer: D

9. Answer: E

10. Answer: B

Direction (11-15):

i). Only two persons sits between Q and Z.

ii). Z sits to the right of Q, who sits at extreme end of the line.

iii). P sits diagonally opposite to N.

iv). N sits second to the right of I.

v). J is an immediate neighbour of I.

vi). X faces the person who sits third to the left of P.

vii). Neither S nor K faces X.

viii). K does not sit at extreme end of the line.

ix). T does not faces north.

11. Answer: B

12. Answer: E

13. Answer: C

14. Answer: D

15. Answer: B

Direction (16-18):

16. Answer: C

17. Answer: A

18. Answer: B

Direction (19-20):

19. Answer: E

20. Answer: A

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Be the first to rate this post.

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests