“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-87

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-87

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

 

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sits in the linear table, some faces north, while some faces south. They all not necessary to be in the same order.  The person who sits at extreme end of the line faces opposite direction too each other. Not more than two persons facing same directions sits together. F sits second to the right of D, who sits at extreme end of the line. Immediate neighbour of F faces same direction.  C sits second to the left of F. Only two persons sits between C and G, who is not an immediate neighbour of D. F does not sits left of C. More than three persons sits between G and B.  E is an immediate neighbour of A, who is not an immediate neighbour of C. H does not faces South direction. A and E faces same direction.

1). Name the person who sits fourth to the right of C?

a). A

b). G

c). D

d). H

e). None of these

2). If all the persons are made to sit in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Name the person who sits second to the right of G?

a). A

b). H

c). B

d). C

e). E

4). How many persons sits between E and B?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

5). If H was related to D, C was related to B, then who among the following was related to G?

a). D

b). E

c). H

d). G

e). C

 

Direction (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below.

GPA MNP WBE XIM EJT GYP

6). If all the letter in the words are arranged in alphabetical order from left to right, within the word, then how many words will remains unchanged in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

7). If all the vowels are changed to next letter and all the consonant are changed to its previous letter then who many words are framed with two vowels in new arrangement?

a). None

b). One

c). Two

d). Three

e). More than three

8). If first letter and third letter was interchanged among themselves. All the words should be arranged in alphabetical order from left to right then which of the following word will be second from the right end?

a). GPA

b). MNP

c). EJT

d). GYP

e). None of these

9). From the above given series, how many meaningful words can be framed by altering the alphabets?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

10). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from right to left, then all the letters are arranged in alphabetical order from left to right, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

 

 Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

M, N, O, P, Q, R, S and T are the eight persons are born in eight different months starting from May to December. They all likes different varieties of Food like Fish, Paneer, Chicken, Pizza, Juice, Burger, Bread, Milkshake and Pasta. All the given information are not necessary to be in the same order.

The person who likes Milkshake was born in the month of November. T was born in the month of September. Only three persons were born between the person who likes Chicken and Pasta. Only one person born between the person who likes Pasta and Q. Q who born on one the month before the person who like Pasta. The person whose name was Vowel will likes either Bread or like Burger. The Person who likes Fish born immediately before the person who likes Burger. M neither likes Milkshake nor likes Juice. Q was elder to the person who likes Burger. The person who likes Bread was not younger to the person who likes Pasta. Only two persons born between the person who likes Pasta and the person who likes Bread. O was not younger to Q. R likes Pizza who was elder than the person who likes Milkshake. Only one person born between R and P, who neither likes chicken nor likes Juice. S was neither youngest among the group, nor likes Milkshake.

11). On which month the person who likes Chicken Born’s?

a). June

b). December

c). May

d). October

e). None of these

12). Name the person who likes juice?

a). P

b). Q

c). T

d). S

e). None of these

13). How many persons are younger than the person who likes Bread?

a). Seven

b). Six

c). Five

d). Four

e). None

14). P likes which among the following Items?

a). Burger

b). Pasta

c). Pizza

d). Milkshake

e). None of these

15). On which month the person S was born?

a). June

b). May

c). November

d). July

e). August

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are seven persons in the family, with three generation and three couples are in the family. R was the sister of Q, whose mother-in-law was J. M was father of P and grandfather of N. S was uncle of N, whose mother has no siblings. R’s Nephew was N.

16). How was S related to M?

a). Son

b). Daughter-in-law

c). Son-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

17). How was Q related to N?

a). Father

b). Mother

c). Son

d). Daughter

e). None of these

18). How was J related to N?

a). Paternal Grand Mother

b). Paternal Grand Father

c). Maternal Grand Mother

d). Maternal Grand Father

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A @ B means A stands 2 meter north of B

A # B means A stands 2 meter west of B

A $ B means A stands 2 meter south of B

A % B means A stands 2 meter east of B

Direction:  A @ E # F @  I # G $ C $ H % B

19). On which direction does C stands with respect to E?

a). North

b). West

c). East

d). South

e). None of these

Direction:  A @ E # F @  I # G $ C $ H % B

20). Which of the following statement is definitely true according to the given information?

a). A $ I

b). E # B

c). G % H

d). A # B

e). None of these

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). F sits second to the right of D, who sits at extreme end of the line.

ii). Immediate neighbour of F faces same direction.

iii). C sits second to the left of F

iv). Only two persons sits between C and G, who is not an immediate neighbour of D.

v). E is an immediate neighbour of A, who is not an immediate neighbour of C.

vi). H does not faces South direction.

vii). Immediate neighbour of F faces same direction.

viii). More than three persons sits between G and B.

ix). F does not sits left of C.

x). A and E faces same direction.

  1. Answer: C
  2. Answer: A
  3. Answer:  E
  4. Answer: C
  5. Answer: E

 

Direction (6-10):

6. Answer: B

Explanation:

GPA  MNP  WBE  XIM  EJT  GYP

AGP  MNP  BEW  IMX  EJT  GPY

7. Answer: A

Explanation:

GPA  MNP  WBE  XIM  EJT  GYP

FOB  LMO  VAF  WJL  FIS   FXO

8. Answer: D

9. Answer: D

Explanation:

GPA  MNP  WBE  XIM  EJT  GYP

GAP            WEB  MIX   JET

10. Answer: C

Explanation:

GPA  MNP  WBE  XIM  EJT  GYP

PGA  PNM  WEB   XIM TJE   YPG

PGA  PNM   TJE   WEB  XIM  YPG

Direction (11-15):

Explanation:

i). Only three persons were born between the person who likes Chicken and Pasta.

ii). Only one person born between the person who likes Pasta and Q.

iii). Q lives one of the floor above the person who likes Pasta.

iv). The person who likes Milkshake was born in the month of November.

v). T was born in the month of September.

vi).The Person who likes Fish born immediately before the person who likes Burger.

vii). Q was elder to the person who likes Burger.

viii). O was not younger to Q.

ix). The person whose name was Vowel will either likes Bread or like Burger.

x). R likes Pizza who was elder than the person who likes Milkshake.

xi). Only one person born between R and P, who neither likes chicken nor likes Juice.

xii). S was neither youngest among the group, nor likes Milkshake.

xiii). M neither likes Milkshake nor likes Juice.

11. Answer: B

12. Answer:  C

13. Answer: A

14. Answer: B

15. Answer: D

 

Direction (16-18):

16. Answer: D

17. Answer: A

18. Answer: C

Direction (19-20):

19. Answer: C

Explanation:

20. Answer: D

Explanation:

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests