“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-91

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI PO and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI PO Prelims 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI PO Prelims 2018 Day-91

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Seven persons Anu, Banu, Charu, Dharu, Esai, Fazi and Gayu are going to attend the seminar on seven different subjects viz., English, Physics, Chemistry, Biology, History, Maths and Geography in seven different days in a week, the week days starting from Monday to Sunday. All the given information is not necessary in the same order.

          Banu attends the English seminar on one of the days before the Physics seminar.  Gayu is going to attend seminar on first day of the week.  Anu attends the seminar on one of the days before Dharu. Only two persons attend the seminar between Fazi and the person who attends English seminar. The person who attends Chemistry seminar attends the seminar on either Saturday or Wednesday. Fazi does not attend the seminar on any of the days before Friday. The Biology seminar was held immediately before the Chemistry seminar. Charu attends the seminar immediately after the Physics seminar. Gayu does not attend Physics seminar. Esai attends the seminar on one of the days before Physics seminar and does not attend Biology seminar. Neither Charu nor Dharu attends Biology seminar. Fazi attends neither History nor Geography seminar. Geography seminar was held one of the days before the seminar attend by Anu, who does not attend the seminar on Thursday.

1). Who among the following persons attend seminar on Friday?

a). Anu

b). Dharu

c). Charu

d). Esai

e). None of these

2). Which of the following seminar was attended by Anu?

a). Physics

b). Chemistry

c). Biology

d). History

e). None of these

3). On which day does Fazi attend the seminar?

a). Friday

b). Cannot be determined

c). Saturday

d). Sunday

e). None of these

4). How many persons attend seminars between Anu and the one who attends History seminar?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

5). Which of the following arrangement is definitely true based on the given arrangement?

a). Banu – Friday – English

b). Dharu – Sunday – Maths

c). Esai – Tuesday – Biology

d). Charu – Saturday – History

e). None of these

Direction (6-10): In the following questions, the symbols @, #, $, * and % are used with the following meanings. Read the following statements in the question and answer which of the following conclusions will be definitely ‘False’ based on the statement given.

‘A @ B’ means ‘A is greater than B’

‘A # B’ means ‘A is less than B’

‘A $ B’ means ‘A is greater than or equal to B’

‘A % B’ means ‘A is less than or equal to B’

‘A * B’ means ‘A is equal to B’.

6). Statements: M @ N $ H* G # D % U * E; X $ D @ A $ O

a). H # X

b). E @ G

c). N $ G

d). O @ X

e). All are Correct

7). Statement: P $ L @ N * M # D % U @ R $ A

a). P @ M

b). N # U

c). U # A

d). D @ N

e). All are Correct

8). Statement: N $ U * E @ O # T * A % P $ Z

a). O # N

b). E @ N

c). O # P

d). T % P

e). All are Correct

9). Statement: M # C * I % D $ H @ S * O

a). I @ M

b). S # D

c). H @ D

d). D @ M

e). All are Correct

10). Statement: K $ F @ E # L * V % J $ O * I @ D

a). F # L

b). V @ E

c). K @ E

d). D # J

e). All are Correct

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table and facing centre. All the given information is not necessary in the same order. P sits second to the right of Q, who is an immediate neighbour of V. Only one person sits between V and U. T sits second to the right of R, who is not an immediate neighbour of P. Not more than one person sits between T and U. S is not an immediate neighbour of P.

11). Who sits second to the left of W?

a). P

b). S

c). V

d). W

e). None of these

12). If all the persons are made to sit in alphabetical order in clockwise direction from P, then how many of them will remains in their position (Excluding P)?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). Who sits second to the right of the one who faces Q?

a). P

b). S

c). T

d). W

e). None of these

14). Name the person who sits third to the right of P faces?

a). W

b). Q

c). V

d). S

e). None of these

15). How many persons sits between P and the person who faces R, when counted in anticlockwise direction from P?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). Cannot be determined

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

‘A $ B’ means ‘A is Father of B’

‘A @ B’ means ‘A is Mother of B’

‘A % B’ means ‘A is Son of B’

‘A & B’ means ‘A is Daughter of B’

‘A # B’ means ‘A is Brother of B’

16). How is A related to S in the following expression “[email protected]%C$I#[email protected]”?

a). Maternal Grandfather

b). Paternal Grandmother

c). Paternal Grandfather

d). Maternal Grandmother

e). None of these

17). How is P relates to Q in the following expression “P$L#[email protected]%Q”?

a). Mother

b). Grand Mother

c). Grand Father

d). Father-in-law

e). Cannot be determined

18). How is P related to R in the following expression “R%M$F&[email protected]$P”?

a). Aunt

b). Niece

c). Nephew

d). Either b) or c)

e). None of these

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Anoop walked 4 meters to the north from his home and turned right, then walked for 5 meter. He took a left turn and walked for 2 meters. He turned his right and walked for 6 meters to reach point F. From point F he turned his right and walked for 7 meters to reach the hall. The Arun’s home was located 3 meters east of the hall.

19). What is the direction of Arun’s home located with respect to Anoop’s home?

a). Northeast

b).Southwest

c). Southeast

d). Northwest

e). Cannot be determined

20). If Point G is locates 1 meter to the north of Arun’s home, where does Anoop’s home located with respect to G?

a). 15m west

b). 14m west

c). 14m east

d). 15m east

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

Monday Gayu Geography
Tuesday Anu Biology
Wednesday Esai Chemistry
Thursday Banu English
Friday Dharu Physics
Saturday Charu History
Sunday Fazi Maths

 

Banu attends the English seminar on one of the days before the Physics seminar.

Gayu is going to attend seminar on first day of the week.

Only two persons attend the seminar between Fazi and the person who attends English seminar. Fazi does not attend the seminar on any of the days before Friday.

  Case(i) Case(ii) Case(iii)
Monday Gayu Gayu Gayu
Tuesday Banu English
Wednesday Banu English
Thursday Banu English
Friday Fazi
Saturday Fazi
Sunday Fazi

 

The person who attends Chemistry seminar attends the seminar on either Saturday or Wednesday. The Biology seminar was held immediately before the Chemistry seminar.

  Case(i)a Case(ii) Case(iii) Case(i)b
Monday Gayu Gayu Gayu Gayu
Tuesday Banu English Biology
Wednesday Banu English Chemistry
Thursday Banu English Banu English
Friday Biology Biology Fazi Biology
Saturday Chemistry Fazi Chemistry Chemistry
Sunday Fazi Fazi

 

Charu attends the seminar immediately after the Physics seminar. Esai attends the seminar on one of the days before Physics seminar and does not attend Biology seminar.

Gayu does not attend Physics seminar.

Neither Charu nor Dharu attends Biology seminar. Geography seminar was held one of the days before the seminar attend by Anu, who does not attend the seminar on Thursday.

Anu attends the seminar on one of the days before Dharu. Fazi attends neither History nor Geography seminar.

  1. Answer: B
  2. Answer: C
  3. Answer: D
  4. Answer: C
  5. Answer: D

Direction (6-10):

6. Answer: D

M > N ≥ H = G < D ≤ U = E; O ≤ A < D ≤ X.

7. Answer: C

P ≥ L > N = M < D ≤ U > R ≥ A

8. Answer: B

N ≥ U = E > O < T = A ≤ P ≥ Z

9. Answer: C

M < C = I ≤ D ≥ H > S = O

10. Answer: A

K ≥ F > E < L = V ≤ J ≥ O = I > D

Direction (11-15):

i). P sits second to the right of Q, who is an immediate neighbour of V.

ii). Only one person sits between V and U.

iii). T sits second to the right of R, who is not an immediate neighbour of P.

iv). Not more than one person sits between T and U

v). S is not an immediate neighbour of P.

11. Answer: c

12. Answer: B

13. Answer: C

14. Answer: C

15. Answer: D

Direction (16-20):

16. Answer: D

17. Answer: E

18. Answer: D

Direction (19-20):

19. Answer: c

20. Answer: b

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests