“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-97

Dear Friends, Find the list of important Reasoning Test Questions 20-20 for upcoming SBI Clerk and competitive exams. We regularly provide 20 reasoning test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in reasoning section. Aspirants preparing for the exams can make use of this 20-20 Reasoning Questions. SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-97

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circular table and all of them are facing outside the circle. Only two persons sits between A and B. F sits second to the left of H. D sits second to the right of E. D is an immediate neighbour of B. H sits immediate right of the person who sits opposite to D. Only one person sits between G and F, who is not an immediate neighbour of D. Not more than one person sits between H and C.

1). Name the person who sits second to the right of D?

a). A

b). C

c). E

d). F

e). H

2). How many people sits between A and H, when counted in clockwise direction of A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). Cannot be determined

3). If all the persons are made to sit in alphabetical order from right of A, then how many of them will remains in their original position excluding A?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). None

4). Name the person who sits second to the right of the one who is opposite to G?

a). D

b). E

c). H

d). B

e). None of these

5). Name the person who sits third to the left of C?

a). A

b). E

c). G

d). B

e). None of these

6). How many such pairs are there in the word  “PSEUDOMONAS” each of which has as many letters between them, in the word as per English alphabet order, When calculated in both forward direction and backward direction?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

7). There are 60 members in the class, Arun ranked 15th from the bottom. Rakesh ranked 28th from top, then how many persons ranked between Rakesh and Arun?

a). Twenty Eight

b). Twenty Seven

c). Twenty

d). Seventeen

e). None of these

8). From third, fourth, ninth, seven letters of a word “ASPARAGUS”. How many meaning full words can be framed by using any 3 letters at a time, without any repetition?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four.

 

Direction (9-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

          Seven persons A, B, C, D, E, F and G are in the class with different heights. A is taller than F, who is taller than G. C is not shorter than A. E is taller than B. D is taller than only two persons. Two persons are there between D and A. E is not taller than D.

9). How many persons are taller than E?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). Cannot be determined

10). If S joins them, and he is taller than G but shorter than E. Who among the following persons is the fifth tallest in the group?

a). C

b). E

c). A

d). B

e). Cannot be determined

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, B, C, D, E, F and G are living in eight different floors of an apartment. The lower most floor is numbered one, and the floor above it is numbered two and so on till the top most floor is numbered eight. Each person likes different cars viz. Audi, Maruthi, Hyundai, Benz, Toyota, BMW, Honda and Bolero. All the given information is not necessary to be in the same order.

          The person who lives in floor numbered 7 likes Benz Car. F likes Maruthi Car, who is living in floor numbered 4. The person who likes Audi Car lives immediately above the person who likes Hyundai Car. Only one person lives between F and H, who likes neither Audi nor Hyundai. The person who likes Toyota car lives in even numbered floor. H likes either BMW or Bolero car. The person who likes BMW car lives at one of the floor above the person who likes Audi car. D lives immediately above the person who likes Bolero car. More than three persons live between the person who likes Bolero Car and the person who likes BMW car. Number of people living above the person A is equal to number of persons living below the person G, who does not likes Bolero Car. Only two person lives between the person who likes BMW Car and B.

 

11). How many persons sits between the person who likes Honda and B?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e). cannot be determined

12). Who among the following person likes Honda car?

a). A

b). G

c). E

d). C

e). Cannot be determined

13). The person, who likes Benz car, living in which of the following floor?

a). Floor Number 6

b). Floor Number 7

c). Floor Number 8

d). Floor Number 5

e). Cannot be determined

14). If more than two persons lives between, the person who likes Audi and E, then who among the following person likes Benz car?

a). G

b). C

c). E

d). H

e). None of these

15). The persons who lives in floor numbered 1 likes which among the following Car?

a). Benz

b). BMW

c). Bolero

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

R, S, G, H, Y, X and W are the seven persons in a family. They all inter related to each other. There are three generations and two married couples in the family. R is brother-in-law of X, who is the mother of W. H is one of the Daughters of Y. G’s sister-in-law was H. W’s father has neither sibling nor son. G is son-in-law of Y. S is daughter of R.

16). How is Y related to W?

a). Grand Mother

b). Grand Father

c). Grand Daughter

d). Either A or B

e). None of these

17). How is R related to G?

a). Brother

b). Sister

c). Brother-in-law

d). Cannot be determined

e). None of these

18). How is W related to S?

a). Sister

b). Brother

c). Cousin

d). Niece

e). None of these

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Nalaini stands 2m south of Point A, which is 5 meters west of Padma. Vimal stands 2 meter west of Point B, which is 2 meters north of Padma. Reshma stands 4 meters east of Point C, which is 4 meters south of Vimal.

19). On which direction does Nalaini stands with respect to Reshama?

a). North

b). South

c). West

d). East

e). Cannot be determined

20). What is the shortest distance between Point B and Reshma?

a). √25

b). 2√5

c). 2√6

d). Cannot be determined

e). None of these

 

Answers:

Direction (1-5):

Explanation:

i). Only two persons sits between A and B.

ii). D sits second to the right of E.

iii). D is an immediate neighbour of B.

iv). H sits immediate right of the person who sits opposite to D.

v). Only one person sits between G and F, who is not an immediate neighbour of D.

vi). Not more than one person sits between H and C.

  1. Answer: A
  2. Answer: B
  3. Answer: B
  4. Answer: D
  5. Answer: C
  6. Answer: CExplanation:

7. Answer: D
Explanation:
Arun’s Rank –>  46th (Top)
Rakesh –> 28th
45-28 – 17

8. Answer: D

Explanation:

P, S, A, G → GAS, GAP, SAP and SAG.

 

Direction (9-10):

9. Answer: D

Explanation:

C > A > F > G > D > E> B

10. Answer: E

Explanation:

C > A > F > G > D > E> B

 

Direction (11-15):

Explanation:

i). The person who lives in floor numbered 7 likes Benz.

ii). F likes Maruthi who is living in floor numbered 4.

iii). The person who likes Audi lives immediately above the person who likes Hyundai.

iv). Only one person lives between F and H, who likes neither Audi nor Hyundai.

v). The person who likes Toyota lives in even numbered floor.

vi). H likes either BMW or Bolero.

vii). The person who likes BMW lives at one of the floor above the person who likes Audi Car.

Case(i) → does not follows condition(vii)

viii). D lives immediately above the person who likes Bolero.

ix). Number of people living above the person A is equal to number of persons living below the person G, who does not likes Bolero.

x). More than three persons lives between the person who likes Bolero and the person who likes BMW.

xi). Number of people living above the person A is equal to number of persons living below the person G, who does not likes Bolero.

x). Only two person lives between the person who likes BMW Car and B.

11. Answer: A

12. Answer:  E

13. Answer: B

14. Answer: C

15. Answer: C

 

Direction (16-18):

Explanation:

16. Answer: D

17. Answer: D

18. Answer: C

 

Direction (19-20):

Explanation:

19. Answer: C

20. Answer: B

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
General Awareness “20-20” 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests