RRB NTPC Memory Based Paper 28 December PDF: Questions With Answers

RRB NTPC Memory Based Paper 2020 PDF: RRB NTPC Memory Based Paper 28 December is available here!!! Details regarding the detailed RRB NTPC Memory Based Paper 28 December 2020 PDF for each shift which we have instantly updated here for your reference. Aspirants make use of it for your upcoming NTPC exams.

Dear aspirants, as you all know the NTPC recruitment drive has been going on throughout various locations to recruit the eligible candidates. The selection process is based on CBT 1, 2, Mental Aptitude Test, Skill Test & Document Verification. The RRB NTPC CBT 1 is the initial stage of the selection process. According to the pre-scheduled calendar, the RRB NTPC CBT 1 exam has been scheduled for 28th December 2020 to 13th January 2021. For that, a lot of candidates have prepared for the upcoming selection process. But most of them are don’t have an idea about what is the types of questions that will be asked in the exam. If the candidates are aware of those things, they can be prepared according to that and easily score good marks without nervousness.

Download RRB NTPC Admit Card

From your exam point of view, here our team has given you the RRB NTPC Memory Based Paper PDF 28 December in a detailed version. By doing the in-depth fieldwork, we have instantly updated all the questions based on the aspirants’ memory. Along with this, we have updated you on the RRB NTPC Exam Analysis 2020 for all shifts. So candidates stay tuned with us and get the memory-based questions for Aptitude, Reasoning Ability & General Awareness.

RRB NTPC Last Minute Preparation Tips 

RRB NTPC Memory Based Paper 28 December 2020 PDF: General Awareness

1) Kudankulam Nuclear Power Plant, the largest nuclear power station in India is located in which state?

a) Madhya Pradesh

b) Tamil Nadu

c) Rajasthan

d) Odisha

Answer: B

Practice RRB NTPC Mock Tests Here

2) Saddle Peak which is the highest point of the archipelago in the Bay of Bengal is located in_________?

a) Middle Andaman

b) Little Andaman

c) Northern Andaman

d) Great Nicobar

Answer: C

3) Sabarimala is a prominent Hindu temple located in__________.

a) Karnataka

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Odisha

Answer: C

4) Chikankari Embroidery is associated with which Place in India?

a) Lucknow

b) Nagpur

c) Jaipur

d) Mysuru

Answer: A

5) Second Battle of Panipat was fought between Hemu and Bairam Khan in which year?

a) 1540

b) 1555

c) 1556

d) 1560

Answer: C

For More General Awareness Questions:

Download the RRB NTPC Memory Based Paper 28 December PDF

RRB NTPC Memory Based Paper 28 December: Logical Reasoning

1. An assertion (A) and a reason (R) is given below.

Assertion (A): Rainwater harvesting reduces soil erosion.

Reason (R): Rainwater harvesting is not important for the conversion of water.

Choose the correct option.

a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A.

c) A is true, but R is false.

d) A is false, but R is true.

Answer: C

c) A is true, but R is false.

Rainwater harvesting reduces soil erosion. → TrueRainwater harvesting is not important for the conversion of water. → FalseRainwater harvesting is important for the conversion of water.

2. Choose the conclusion which logically follows from the given statement(s).

Statement:

1. A weight lifter increases his efficiency to lift more weight by doing regular physical exercise.

2. Same as antique saints have the extraordinary mental ability by doing regular breathing exercises.

Conclusions:

1. Regular mental exercise makes it efficient in weight lifting.

2. Physical exercise is only for the body, not for the mind.

a) Only conclusion1 follows.

b) Only conclusion 2 follows.

c) Both conclusions 1 and 2 follows.

d) Neither conclusion 1 nor 2 follows.

Answer: D

For More Reasoning Questions

Download RRB NTPC Memory Based Paper 28 December PDF

RRB NTPC Memory Based Paper 28 December: Mathematics

  1. A train starts from station A at the speed of 50 km/hr and another train starts from station B after 30 min at the speed of 150 km/hr towards each other. Find the distance of their meeting point from Station A. The distance between A and B is 725km.

a) 200 km

b) 250 km

c) 225 km

d) None of these

Answer: A

Distance traveled by the first train in ½ hour = 50 × ½ = 25 km.

Remaining distance = 725 –25 = 700

Time = 700/(150+50) = 3.5 hour

Relative speed = 150 + 50 = 200 kmph

Distance travelled by first train in (3.5+0.5) hour = 50 × 4 = 200 km

2. A principal sum of Rs. 2400 gives Rs.640 as simple interest in 4 years. Find the Interest rate.

a) 7.6%

b) 5.35%

c) 6.67%

d) None of these

Answer: C

SI = P × r × t/100

640 = 2400 × r × 4/100 = 6.67%

3. If x and y, y and z and z and x can complete a work in 12, 15, and 18 days respectively. Then find the number of days in which they will complete the same work together.

a) 180/37 days

b) 360/37 days

c) 9 days

d) None of these Answer:

Answer: B

1/x + 1/y = 1/12

1/y + 1/z = 1/15

1/z +1/x = 1/18

Adding together

2 (1/x + 1/y +1/z) = 1/12 + 1/15 + 1/18

2 (1/x + 1/y +1/z) = (15+12+10)/180= 37/180

1/x + 1/y +1/z = 37/360

So, number of days required by all three to complete the work together = 360/37 days

For More Mathematics questions

Download RRB NTPC Memory Based Paper 28 December PDF

2 4 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments