RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December: With Detailed Solutions

RRB NTPC Memory Based Paper 2020 PDF: RRB NTPC Memory Based Paper 31 December PDF is available here!!! Details regarding the detailed RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December 2020 PDF for each shift which we have instantly updated here for your reference. Aspirants make use of it for your upcoming NTPC exams.

Dear aspirants, as you all know the NTPC recruitment drive has been going on throughout various locations to recruit the eligible candidates. The selection process is based on CBT 1, 2, Mental Aptitude Test, Skill Test & Document Verification. The RRB NTPC CBT 1 is the initial stage of the selection process. According to the pre-scheduled calendar, the RRB NTPC CBT 1 exam has been scheduled for 28th December 2020 to 13th January 2021. For that, a lot of candidates have prepared for the upcoming selection process. But most of them are don’t have an idea about what is the types of questions that will be asked in the exam. If the candidates are aware of those things, they can be prepared according to that and easily score good marks without nervousness.

Download the RRB NTPC Previous Year Question Papers PDF

From your exam point of view, here our team has given you the RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December in a detailed version. By doing the in-depth fieldwork, we have instantly updated all the questions based on the aspirants’ memory. Along with this, we have updated you on the RRB NTPC Exam Analysis 2020 31 December for all shifts. So candidates stay tuned with us and get the memory-based questions for Aptitude, Reasoning Ability & General Awareness.

RRB NTPC Last Minute Preparation Tips

RRB NTPC Memory-Based PDF Paper 31 December 2020 PDF: General Awareness

1) Swachh Bharat Abhiyan, a country-wide campaign was initiated by the Government of India in which year?

a) 2014
b) 2018
c) 2015
d) 2017

Answer: A

Swachh Bharat Abhiyan campaign was launched on 2 October 2014 on the birth anniversary of Mahatma Gandhi. It aimed to eradicate open defecation by 2 October 2019, the 150th anniversary of the birth of Mahatma Gandhi.

2) What is the full form of OLED?

a) Organic Light Emitted Diode
b) Organic Light Emitting Diode
c) Organ Light Emitting Diode
d) Original Light Emitting Diode

Answer: B

OLED (Organic Light-Emitting Diodes) is a flat light emitting technology, made by placing a series of organic thin films between two conductors. When an electrical current is applied, a bright light is emitted.

3) The theme for World Environment Day 2020?

a) “Beat Air Pollution”.
b) “Time for Nature”
c) “Beat Plastic Pollution”
d) “Go wild for life

Answer: B

World Environment Day (WED) is celebrated on 5 June every year. The theme for World Environment Day 2020 is, ‘Time for Nature,’ with a focus on its role in providing the essential infrastructure that supports life on Earth and human development.

For More Questions

Download RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December

RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December 2020 PDF: Reasoning

1. Select the word-pair in which the two words are related in the same way as are the two words in the following word-pair.

Pressure: Pascal:: Temperature:?

a) Celcius
b) Kelvin
c) Fahrenheit
d) Degree

Answer: B)

The S.I. unit of Pressure is Pascal. Similarly, The S.I. unit of Temperature is Kelvin.

2. “Man” is Related to “HOMO SAPIENS” is the same way as “MANGO” is related to

a) MANGIFERA INDICA
b) NELUMBO LUCIFERA
c) MUSA
d) FICUS BENGHALENSIS

Answer: A)

“Man” is Related to “HOMO SAPIENS”
Similarly, The MANGO is related to “MANGIFERA INDICA”

3. Three of the following four letter-clusters are alike in a certain way and one is different. Pick the odd one out.

a) CXEV
b) BYDW
c) LONM
d) GTHS

Answer: D)

a) CXEV → C ↔ X C + 2 = E E ↔ V
b) BYDW → B ↔ Y B + 2 = D D ↔ W
c) M → ↔ + 2 = ↔ M
d) GTHS → G ↔ T G + 1 = H H ↔ S

4. Which two signs need to be interchanged to make the given equation correct?

5 × 15 ÷ 7 – 20 + 4 = 77

a) ÷ ×
b) + and –
c) – ×
d) + ÷

Answer: D)

After the interchanging of + and ÷: we get
L.H.S = 5 × 15 + 7 – 20 ÷ 4
= 75 + 7 – 5
= 75 + 2
= 77 = R.H.S

For More Questions

Download RRB NTPC Memory Based PDF 31 December

RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December 2020: Mathematics

1. After two successive discounts of 10% and 12%, an article is sold for Rs. 6732. What is the market price of the article?

a) Rs. 8500
b) Rs. 8600
c) Rs. 8400
d) Rs. 8250

Answer: A

The effective discount on giving successive discounts of 10% and 12% can be calculated as10 + 12 – (10 x 12)/100 = 20.80%

Let the marked price of the article be Rs. ‘x’.
0.792x = 6732
x = Rs.8500

2. The cost price of 8 articles is the same as the selling price of 5 articles. Find the profit percentage.

a) 55%
b) 44%
c) 60%
d) 48%

Answer: C

3. In an examination 55% of the candidates passed in English, 35% of candidates passed in Maths, and 20% of candidates passed in both of these subjects. If 1200 candidates failed in both the subjects then the number of candidates who appeared at the examination was.

a) 4000
b) 4500
c) 6000
d) 5500

Answer: A

For More Questions

Download RRB NTPC Memory Based Paper PDF 31 December

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments