SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-15:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

 

Directions (Q. No : 1 – 5): Study the following table carefully to answer the questions that follow
Per cent Profit Earned by Six Companies over the Years

       Company
Year
P
Q
R
S
T
U
2004
11
12
3
7
10
6
2005
9
10
5
8
12
6
2006
4
5
7
13
12
5
2007
7
6
8
14
14
7
2008
12
8
9
15
13
5
2009
14
12
11
15
14
8
1).If the profit earned by company P in the year 2007 was Rs. 2.1 lakh, what was its expenditure in that year?
a)  Rs. 30 lakh
b)  Rs. 15 lakh
c)  Rs. 23 lakh
d)  Rs. 27 lakh
e)  None of these
 
2).What is the difference between the percent profit earned by company Q in the year 2005 and the average per cent profit earned by the remaining companies together in that year?
a)  4%
b)  2%
c)  1%
d)  3%
e)  None of these
 
3).If the profit earned by company R in the year 2008 was Rs. 18.9 lakh, what was its income in that year?
a)  Rs.303.7 lakh
b)  Rs.264.5 lakh
c)  Rs.329.4 lakh
d)  Rs.228.9 lakh
e)  None of these
 
4).What is the percentage rise in per cent profit of company T in the year 2009 from the year 2004?
a)  42%
b)  35%
c)  26%
d)  48%
e)  None of these
 
5).What was the average per cent profit of company S over all the years together ?
a)  13.5%
b)  11%
c)  12%
d)  14%
e)  None of these
 
Directions (Q. No : 6 – 10): Study the following table carefully to answer the questions that follow
Percentage of marks obtained by six students in sic different subjects
 Subject
Student
Hindi(out of 175)
English(out of 80)
Science(out of 125)
Maths(out of 100)
Social studies(out of 120)
Sanskrit(out of 35)
A
87
84
91
66
39
84
B
58
68
87
74
57
79
C
63
71
81
94
44
86
D
48
57
70
79
68
44
E
83
83
49
77
55
50
F
74
68
42
63
61
58
 
6).What are the average marks obtained by all the students in Science ?
a)  87
b)  86.5
c)  90
d)  87.5
e)  None of these
 
7).What are the average marks obtained by student F in Hindi, English and Science subjects together ?
a)  78
b)  82.4
c)  78.8
d)  84
e)  None of these
 
8).If a minimum of 101 marks in Science subject are required for opting science stream in the next academic year, how many students will not able to opt science stream due to insufficient marks in Science subjects ?
a)  None
b)  Two
c)  Four
d)  Five
e)  Three
 
9).What are the total marks obtained by D in Hindi, E in Social Studies And C in Mathematics together ?
a)  258
b)  244
c)  235
d)  210
e)  None of these
 
10).What is the respective ratio of the marks scored by E in Science and Hindi?
a)  35 : 83
b)  61 : 75
c)  83 : 35
d)  75 : 61
e)  None of these
 
Answers:                    
1).a) 2).b) 3).d) 4).e) 5).c) 6).d) 7).c) 8).e) 9).b)  10).a)
 
Solution:
 
1).P% = [ (I – E) / E ] × 100
7 = (2.1 / E) × 100                     (P = I – E)
E = (2.1 × 100) / 7
E = Rs. 30 lakh
Answer:  a)
 
2).Average profit of remaining companies in 2005
= (9 + 5 + 8 + 12 + 6) / 5 = 8%
Profit of only Q in 2005 = 10%
Difference = 10 – 8 = 2 %
Answer: b)
 
3).Profit percentage = (Income – Expenditure) / Expenditure (P = I – E)
9 = (18.9 / E) × 100
E = (18.9 × 100) / 9 = Rs. 210 lakh
18.9 = I – 210
I = 18.9 + 210
I = Rs. 228.9 lakh
Answer: d)
 
4).Required percentage = [(14 – 10) / 10] × 100
=(4 / 10) × 100 = 40%
Answer: e)
 
5).Required average percentage = (7 + 8 + 13 + 14 + 15 + 15) / 6 = 12%
Answer: c)
 
6).Average marks of all students in Science
= [(91 + 87 + 81 + 70 + 49 + 42) / 6 ] × (125 / 100)
=(420 × 5) / (6 × 4) = 87.5
Answer: d)
 
7).Required average marks
= 1 / 3[ (74 / 100) × 175 + (68 / 100) × 80 + (42 × 125) / 100 ]
= 1 / 3 (129.5 + 54.4 + 52.5) = 236.4 / 3 = 78.8
Answer: c)
 
8).Marks in Science by A, B, C, D, and F are 113.75, 108.75, 101.25, 87.5, 61.25 and 52.5. Due to insufficient marks in Science D, E and F cannot opt Science as a subject.
Answer: e)
 
9).Required total marks
= [(175 × 48) / 100 ] + [(120 × 55) / 100 ] + [(100 × 94) / 100 ] = 84 + 66 + 94
= 244
Answer: b)
 
10).Required ratio = (125 × 49) / 100 : (175 × 83) / 100
61.25 : 145.25 = 35 : 83
Answer: a)
 
More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk – Click Here

 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos