SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-13:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (01 to 10): what will come in the place of the questions mark (?) in the following questions?
 
1).2×(4/6) + 3×(6/7)+ 4×(5/7)+ 3×(2/3) = ?
a)  13×(3/7)
b)  14×(19/21)
c)  15×(19/21)
d)  14×(9/21)
e)  None of these
 
2).22% of 365 – 36% of 465 = ?
a)  87
b)  87.1
c)  -87.1
d)  -77.1
e)  None of these
 
3).?% of 460 – 34% of 356 = 456
a)  110.5
b)  123.4
c)  120.4
d)  125.4
e)  None of these
 
4).82% of 285 + ?% of 456 = 845
a)  134.06
b)  135.06
c)  125.06
d)  124.06
e)  None of these
 
5).√(729×81) + (19)2+ 11 = ?
a)  651
b)  615
c)  515
d)  551
e)  None of these
 
6).(0.027)2÷ (0.09)5× (0.0081) = (0.3)?+4
a)  3
b)  4
c)  -4
d)  -3
e)  None of these
 
7).(2.25)2 ÷ (3.375)4× (1.5)5 = (1.5)?-7
a)  -3
b)  -4
c)  3
d)  4
e)  None of these
 
8).(√125.44×85÷8) – 11 = (?)2 ÷ 3
a)  12
b)  16
c)  28
d)  17
e)  18
 
9).67% of √676 ÷ 0.01 = ? + 577
a)  1165
b)  1156
c)  1651
d)  1166
e)  None of these
 
10).√(122 × 24 ÷ 5 – 63 + 149.8) = (?)2
a)  25
b)  5
c)  625
d)  15
e)  17
Answers:
1).b)     2).c)     3).d)     4).a)     5).b)     6).c)     7).d)     8).e)     9).a)     10).b)   
Detailed Solutions:
1).? = 2×(4/6)+ 3×(6/7)+ 4×(5/7)+ 3×(2/3)
= 8/3 + 27/7+33/7+11/3
=(56+81+99+77)/21
= 313/21
= 14×(19/21)
2).?= [(365×22)/100] – [(465×36)/100]
= 80.30 – 167.40 = – 87.1
3).(460×?)/100 – (356×34)/100 = 456
à460 × ? – 12104= 45600
à460 × ? = 45600 + 12104
= 57704
?= 57704 / 460= 125.4
4).(285×82)/100 + (456×?)/100 = 845
à23370 + 456 × ? = 84500
à456 × ?= 84500 – 23370
= 61130
à? = 61130/456 = 134.06
5).√(729×81) + (19)2 + 11 = ?
à? = 243 + 361 + 11 = 615
6).(0.027)2 ÷ (0.09)5 × (0.0081)=(0.3)?+4
à[(0.3)3]2 ÷ [(0.3)2]5× (0.3)4
= (0.3)?+4
à(0.3)6-10+4= (0.3)?+4
à? + 4 = 0
à? = -4
7).(2.25)2÷ (3.375)4×(1.5)5= (1.5)?-7
à[(1.5)2]2 ÷ [(1.5)3]4 × (1.5)5
= (1.5)?-7
à(1.5)4 ÷ (1.5)12 × (1.5)5
= (1.5)?-7
à(1.5)4-12+5 = (1.5)?-7
à-3 = ? – 7
à?= 7-3=4
8).(√125.44 × 85÷8) -11 = (?)2/3
à[(11.2×85)/8]-11= (?)2/3
à119 -11 =(?)2/3
à108 × 3 = (?)2
à? = √324 = 18
9).√676 × (67/100) ÷ (1/100) = ? + 577
à26×(67/100) ×100=?+577
à1742 = ? + 577
à? = 1742 – 577 = 1165
10).(?)2= √(691.2 – 216 + 149.8)
= √ 625 = 25

 

à? = √25 =5
More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk – Click Here
0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments