# Quants Percentage Questions Day 2

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
1).Kamala got married six years ago and her present age is 1 ¼ times her age at the time of her marriage. Age of her son is 10% of her present age. What is her son’s age ?
a)  3 years
b)  4 years
c)  2 years
d)  5 years
e)  None of these

2).A’s salary is 50% more than that of B’s. How much percent is B’s salary less than A’s?
a)  33 1/4 %
b)  33 1/3%
c)  33 1/2%
d)  33%
e)  None of these

3).If increasing 20 by P percentage gives the same result as decreasing 60 by P percentage, what is P percentage of 70?
a)  50
b)  140
c)  14
d)  35
e)  None of these

4).Tirupati sells a calculator to Ashokan. Ashokan, offered him a sum of money for which he refused as being 13% below the value of the calculator. Ashokan then offered him Rs. 45 more and the second offer was 5% more than the estimated value. The value of the calculator is
a)  Rs. 450
b)  Rs. 225
c)  Rs. 250
d)  Rs.500
e)  None of these

5).Sivaram regularly saves 60% of his monthly salary. On account of a rise in price he has to increase his monthly expenses by 20%. Now he is able to save Rs. 10,400 per month. What is his monthly salary ?
a)  Rs. 15,000
b)  Rs. 30,000
c)  Rs. 20,000
d)  Rs. 25,000
e)  None of these

6).A conductor pays 25% more to a male worker than what he pays to the female worker. How much percent less does the conductor pay to the female worker than the male worker ?
a)  15%
b)  20%
c)  25%
d)  10%
e)  None of these

7).The mean annual salary paid to all employees of company was Rs. 8,000. The mean annual salaries paid to male and female employees were Rs. 7,000 and Rs. 12,000 respectively. What is the percentage of male workers in the company ?
a)  80%
b)  20%
c)  60%
d)  50%
e)  None of these

8).The length of the rectangular field is increased by 25%. By what percent must the width be reduced so that the area in each case remains the same ?
a)  15%
b)  17%
c)  18%
d)  20%
e)  None of these

9).Hari had three note books X, Y, Z. of these, X had 120 pages less. Y had 10% more pages and Z had 10% less pages. If he tore roughly 5 %, 10% and 15% of pages in X, Y and Z respectively, then what percent of pages did he tear out?
a)  8%
b)  10%
c)  7%
d)  13%
e)  None of these

10).Due to an increase of 15% in price of milk, a family reduces its consumption of milk by 15%. What is the effect in the expenditure of the family on account of milk ?
a)  3% decrease
b)  2.25% decrease
c)  2.50% increase
d)  3.5% decrease
e)  None of these

1).a)  2).b)  3).d)  4).c)  5).c)  6).b)  7).a)  8).d)  9).b)  10).b)
Solution:

1).Kamal’s age at the time of her marriage = x years
Her present age = (5x/4) years
(5x/4) – x = 6à (5x – 4x) / 4 = 6
x = 4 × 6 = 24 years
Kamala’s present age = 24 + 6 = 30 years
Her son’s age = 30 × (10/100) = 3 years

2).Required percentage = (50/150) × 100 = 33 1/3%

3).20 × [(100 + p) / 100] = [60(100 – p)] / 100
100 + p = 3 (100 – p)àp + 3p = 300 – 100
4p = 200à p = 50à p% of 70 = (70 × 50) / 100 = 35

4).Let the value of the calculator be Rs. x
(105x / 100) – (87x / 100) = 45à(18x / 100) = 45
X = (45 × 100) / 18 = Rs. 250

5).Let Sivaram’s monthly salary be Rs. x.
Previously his % expenses were (100 – 60)% = 40%
After 20% increase in expenses, % expenses = 40% + 20% of 40 = 48%
% savings = 52%à(52x / 100) = 10400
X = (10400 × 100) / 52 = Rs. 20000

6).

7).

8).Area remains same = 25 –x – (25x / 100) = 0
x + (x/4) = 25
5x = 25 × 4àx = 20%

9).Pages in X= 120
Pages in Y = (120 × 110) / 100 = 132
Pages in Z = (120 × 90) / 100 = 108
Pages torn from X = 6
Pages torn from Y = (132 × 10) / 100 = 13.2
Pages torn from Z = (108 × 15) / 100 = 16.2
Number of pages torn out = 35.4 , Total pages = 120 + 132 + 108 = 360
Required percent = (35.4 / 360) × 100 = 10 