Crack SBI Clerk Prelims 2018 Sectional Full Test (Quantitative Aptitude) Day-8

Dear Readers, SBI Clerk (Junior Associates) 2018 Preliminary Examination is scheduled to be held on 23rd, 24th, and 30th of June 2018. In that case, aspirants need to speed up the preparation as there are only few days more.

To boost up your exam preparation, Our IBPS Guide team is providing a full length Sectional Tests for English, Quantitative Aptitude and Reasoning with detailed solutions to score more marks in the prelims exam. Make use of this opportunity and recommend to your friends to achieve a successful career in Banking.

You can also practice using our SBI Clerk Test Series pack prepared by our experienced professionals as per the latest exam pattern. We wish you a great success in all forthcoming exams. Click Here for SBI Clerk Practice Mock Test

Minimum Cut Off for this Quantitative Aptitude Section Test is: 22

[WpProQuiz 2530]

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Directions (1-5): What should come in the place of question mark in the following questions?

  1. 17/19*76/51*18/16=?
  1. 1.5
  2. 2.5
  3. 3.5
  4. 3
  5. 2
  1. 3/25*14/17÷21/34= (?)2
  1. 1
  2. 2.4
  3. 0.4
  4. 2
  5. 3
  1. 5+5.5+5.55+5.555+55.5+555.5=?
  1. 632.605
  2. 542.205
  3. 463.30
  4. 343.65
  5. -125.65
  1. (7921÷ 178)-5.5=√x
  1. 38
  2. 39
  3. √39
  4. 1521
  5. √1521
  1. 212*42-128*33=?
  1. 4680
  2. 4580
  3. 4360
  4. 4810
  5. 4320
  1. A jar contains a mixture of wine and alcohol in the ratio of 4:1, when 10 lit of mixture taken out and same amount of alcohol poured into jar the ratio becomes 2:3 then find how many litres of wine was contained in jar initially?
  1. 10lit
  2. 12lit
  3. 14lit
  4. 16lit
  5. 18lit
  1. 12 persons are seated at a circular table. Find the probability that 3 particular persons always seated together?
  1. 9/55
  2. 7/55
  3. 4/55
  4. 3/55
  5. 11/55
  1. Train A crosses a standing man in 11 seconds. If the speed of train A is 20% more than the speed of train B and length of the train A is 20% less than that of train B. Find the time taken by train A to cross train B if both travel in opposite directions?
  1. 9/5 sec
  2. 13 ½ sec
  3. 5 1/2sec
  4. 18 ½ sec
  5. 15 sec
  1. Find the no. of ways in which 10 boys can form a ring?
  1. 368800
  2. 362880
  3. 40320
  4. 34230
  5. None of these

10) One year ago, the ratio between A’s and B’s salary was 4:5. The ratio of their individual salaries of last year and present year are 3:5 and 2:3 respectively. If their total salary in the present year is Rs 6800, the present salary of A is

  1. Rs 4080
  2. Rs 3200
  3. Rs 4533.40
  4. Rs 2720
  5. NONE

Directions (11-15) in each of these questions, two statements are given. You have to solve both the equations and give answer

  1. I. 63x2 + 95x + 22 = 0

      II.14y2 + 87y + 40 = 0

  1. x > y
  2. x ≥ y
  3. x < y
  4. x ≤ y
  5. x = y  or no relation can be established
  1.  14x2 + 11x -15 = 0
  2. 20y2 – 31y +12 = 0
  1. x > y
  2. x ≥ y
  3. x < y
  4. x ≤ y
  5. x = y  or no relation can be established
  1. 2x2 + 7x +6 = 0
  2. 5y2 + 10y – 15 = 0
  1. x > y
  2. x ≥ y
  3. x < y
  4. x ≤ y
  5. x = y  or no relation can be established
  1.  X2 = 1024
  2. 3y + 321 = 2y + 1407
  1. x > y
  2. x ≥ y
  3. x < y
  4. x ≤ y
  5. x = y  or no relation can be established
  1.  X= √5 – √3
  2. Y= √7 – √5
  1. x > y
  2. x ≥ y
  3. x < y
  4. x ≤ y
  5. x = y  or no relation can be established

16) Average age of A, B and C is 90 yrs, however when D joins them, then the average comes to 80 yrs. Now a new person E, whose age is six-fifth of the age of D, replaces A and the new average is 78. What is   age of A?

  1. 64
  2. 68
  3. 62
  4. 66
  5. None of these

17) P, Q & R are three partners start a business. Thrice P’s capital is equal to four times Q’s capital and Q’s capital is 6 times R’s capital. Out of a total profit Rs.35860 at the end of the year, Q’s share is

  1. Rs.12334
  2. Rs.14344
  3. Rs. 21500
  4. Rs.17600
  5. None

18) Two Buses start from a place with a speed of 50 kmph at an interval of 12 minutes. What is the speed of a car coming from the opposite direction towards the place if the car meets the Buses at an interval of 10 minutes?

  1.  12 kmph
  2. 10 kmph
  3. 11 kmph
  4. 15 kmph
  5. None of these

19) In how many different ways can the letters of the word ‘DILUTE’ be arranged such that the vowels may appear in the even places?

  1. 36
  2. 720
  3. 144
  4. 24
  5. None

20) For a 1800 km journey of 24 hrs, if 360km is done by van and the rest by train. It takes 60 mins more, if 600km is done by van and the rest by train. The ratio of the speed of the van to that of the train is.

  1. 2:4
  2. 4:3
  3. 3:4
  4. 5:3
  5. None of these

Directions (21-25): The table given below shows the monthly salary of six employees working in a leading manufacturing firm.

Years

Employees

2001 2002 2003 2004 2005 2006
Deepi 19200 20500 23400 25000 26600 28200
Shalu 28500 30100 31800 33000 34900 36000
Sharmi 22600 24000 26400 28100 29800 31000
Aathi 23000 24500 26100 27000 29300 31200
Ananth 24800 26000 27900 29100 30800 33000
Rishi 31500 35800 36600 40200 44000 45800

 

21) What is the difference between average monthly income of Aathi all over the years and monthly income of Rishi in 2005?

  1. Rs. 58200
  2. Rs. 23570
  3. Rs. 19540
  4. Rs. 17150
  5. None of these

22) Monthly salary of Sharmi in 2006 contributes what percent in total monthly salary of Deepi, Shalu and Ananth together in 2006? (Approximately)

  1. 25%
  2. 32%
  3. 28%
  4. 62%
  5. 28%

23) Find the ratio of annual salary of Aathi in 2002 and Rishi in 2004 together to that of Shalu in 2003 and Deepi in 2001 together?

  1. 126:715
  2. 671: 576
  3. 615: 424
  4. 321: 241
  5. 647: 510

 24) Monthly salary of Shalu and Ananth together in 2003 is by what percent more or less than that of Aathi and Rishi together in 2005? (approximately)

  1. 9% more
  2. 15% less
  3. 19% less
  4. 12% more
  5. 30% less

25) In 2005, Rishi donated 5% of his monthly salary, he then lent out 20% of remaining salary on CI at 5% for 3 years. Find the interest (approx.) earned by him after 3 years?

  1. Rs. 1254
  2. Rs. 1318
  3. Rs. 5601
  4. Rs. 1254
  5. Rs. 1300

Directions (Q. 26 – 30): Study the graph carefully to answer the questions that follow:

Income (in lakh Rs.) of three companies over the years:

  1. The average income per year for company A is approximately what percent of the average income per year for company C?
  1. 71.6
  2. 67.5
  3. 148.15
  4. 123.4
  5. None of these
  1. If the per cent profit of company A in the year 2006 was 50, what was its expenditure in that year?
  1. 20 lakh
  2. 25 lakh
  3. 15 lakh
  4. 12.5 Lakh
  5. None of these
  1. Income of Company A in the year 2006, 2008 and 2010 is approximately what percentage more or less than the Income of company B in the year 2005, 2007 and 2009?
  1. 23 %
  2. 35 %
  3. 18 %
  4. 29 %
  5. None of these
  1. What is the approximate percent increase in income of company C in year 2007 while comparing with the previous year?
  1. 10%
  2. 111%
  3. 11%
  4. 90%
  5. None of these
  1. If the expenditure of company B in 2007 was Rs.15 lakh, what was its percent profit in that year? (Rounded off to two digits after decimal)
  1. 57.14%
  2. 137.33%
  3. 62.13%
  4. 133.33%
  5. None of these

Directions (31-35): What will come in place of question-mark (?) in the following series?

31) 2, 2, 12, 36, 104, ?

  1. 232
  2. 221
  3. 224
  4. 225
  5. 242

32) 17, 23, 34, 50, 71, ?  

  1. 96
  2. 97
  3. 86
  4. 92
  5. 107

33)  3645, 1215, 405, 135, ? , 15, 5  

  1. 75
  2. 45
  3. 65
  4. 55
  5. 35

34) 32, ?, 1024, 2048, 2048

  1. 324
  2. 256
  3. 224
  4. 326
  5. 274

35) 17, 98, 26,?, 35, 80
a. 79
b. 69
c. 89
d. 59
e. 49

Direction (1-5)

1. Answer: a

17/19*76/51=4/3

4/3*18/16=3/2=1.5

2. Answer: c

3/25*14/17÷21/34= (?)2

(?)2=4/25

X=2/5=0.4

3. Answer: a

By adding altogether we get 632.605

4. Answer: d

(7921÷ 178)-5.5=√x

44.5-5.5=√x

√x=39,  x=1521

5. Answer: a

212*42-128*33=?

= 8904 – 4224

= 4680

6. Answer: d

Let wine and water in jar is 4x and x

(4x-10*4/5)/(x-10*1/5+10) = 2/3

4x-8/X+8 = 2/3

12X – 24 = 2X+16

10X=40

X=4

Initially wine in jar = 4*4=16 lit

7. Answer: d

Taking 3 particular persons as single entity,

We have 12-3+1 = 10 persons to be seated.

No. of ways of seating these 10 persons

= (10-1)!*3! = 9!*3!

Total no. of ways of seating 12 persons

= (12-1)! =11!

Required probability = 9!*3! /11! = 3*2/11*10=3/55

8. Answer: b

9. Answer: b

Assume 10 boys as B1, B2,…… B10

B1 is fixed; other 9 boys can form a ring.

Therefore 9! = 362880

10. Answer: b

Given, the Ratio of A’s last year and present year salary = 3:5.

Let salary be 3x and 5x respectively.

Also, the Ratio of B’s in last year and present year salary = 2:3

Let salary be 2y and 3y respectively.

Given, 3x/2y=4/5.

=>15x=8y.                               ————— (i)

Also, 5x+3y=6800.                   ————— (ii)

From equation (i) and (ii), we get:-

y=1200 and x=640.

Hence, A’s present salary is 5x=5×640=3200.

Direction (11-15)

11. Answer: e

I. 63x2 + 95x + 22 = 0

63x2 + 77x + 18x+ 22 = 0

7x (9x+11) + 2(9x+11) = 0

(7x+2)(9x+11)

X= -2/7, -11/9

II.14y2 + 87y + 40 = 0

14y2 + 80y + 7y + 40 = 0

2y (7y + 40) + 1 (7y+40) = 0

(2y+1)(7y+40)

Y= -1/2  , -40/7

Relationship cannot be established

12. Answer: c

14x2 + 11x -15 = 0

14x2 + 21x -10x – 15 = 0

7x (2x+3)-5 (2x+3) = 0

(7x-5)(2x+3)

X=-3/2, 5/7

20y2 – 31y +12 = 0

20y2 – 15y -16y +12 = 0

5y(4y-3)-4 (4y-3) = 0

(5y-4)(4y-3)

Y=4/5, 3/4

X< y

13. Answer: e

2x2 + 7x +6 = 0

2x2 + 4x+ 3x+ 6 = 0

2x(x+2) +3 (x+2) =0

X= -2, -3/2

5y2 + 10y – 15 = 0

5y2 + 15y – 5y-15 = 0

5y(y+3)-5(y+3) = 0

Y= 1, -3

No relation between x and y

14. Answer: c

X= ±32

Y= 1086

X < y

15. Answer: a

X= √5 – √3

X=0.5

Y=√7-√5

Y=0.4

So x>y

16. Answer: b

According to the question

(A+B+C)/3=90

=> A+B+C =270…………..(1)

(A+B+C +D)/4=80

=> A+B+C +D=320………(2)

From the equation 1 and 2

D=50

E =6/5×50=60

(E+B+C +D)/4=78

=> E+B+C +D =312

B+C +D =312-60=252……………..(3)

From equation 2 and 3

The age of A=320-252=68

17. Answer: b

Let R = c

Q = 6c

P = 24c/3 = 8c

P : Q : R= 8c:6c:c   = 8: 6: 1

So Q’s capital = Rs. 35860 * 6/15

= Rs.14344

18. Answer: b

50*12/60 = 10/60 * (50+x)
600 = 500 + 10x
x = 10 kmph

19 Answer: a

There are 3 consonants and 3 vowels in the word DILUTE.

Out of 6 places, 3 places odd and 3 places are even.

3 vowels can arranged in 3 even places in 3p3 ways = 3!  = 6 ways.

And then 3 consonants can be arranged in the remaining 3 places in 3p3 ways = 3! = 6 ways.

Hence, the required number of ways = 6 x 6 = 36.

20. Answer: c

Let the speed of the van be x km/hr

And that of the train be y km/hr

360/x+1440/y = 24          —————>A

Dividing by 24 on both sides

15/x+60/y = 1 ———à1

And 600/x +1200/y =25

Dividing by 25 on both sides

24/x+48/y = 1 ———–à2

Multiply 1 by 24, 360/x +1440/y = 24

Multiply 2 by 15 360/x+720/y = 15

Subtract the above equation

720/y =9

Y=80

Put y value in A

360/x = 24-18

X=360/6

X=60

Ratio of speeds = 60:80 = 3:4

Direction (21-25)

21. Answer: d

Average monthly income of Aathi

= (23000+24500+26100+27000+29300+31200)/6

= 1/6×161100= 26850

∴Required difference = 44000 – 26850 = Rs. 17150

22. Answer: b

Required percentage

= 31000/(28200+36000+33000) *100

= 31000/97200×100≈32%

23. Answer: e

Required ratio = (24500+40200)×12 / (31800+19200)×12

= 64700*12: 51000*12

=647/510

24. Answer: c

Monthly salary of Shalu and Ananth = 31800 + 27900 = 59700

Monthly salary of Aathi and Rishi = 29300 + 44000 = 73300

∴Required percentage = 13600/73300×100≈19% less.

25. Answer: b

20% of amount left after donation = 20/100×95/100×44000

= Rs. 8360

C.I. after 3 years = 8360[(1+ 5/100)3-1]

= 8360 × 0.1576

≈ Rs. 1318

Direction (26-30)

26. Answer b

Required % = ([135/6]/[200/6]) x 100 = 67.5%

27. Answer a

Let the expenditure was x lakhs

So, 50 = 30-x/x * 100

x = 20 lakhs

28. Answer a

Income of Company A in the year 2006, 2008 and 2010

= > (30+40+15) = 85 lakhs

Income of company B in the year 2005, 2007 and 2009

= > (20+35+55) = 110 lakhs

Required % = ((110-85)/110)*100 = 22 8/11 % less = 23 %

29. Answer c

Required % = (50-45)/45 x 100 = 11.11% ≈ 11%

30. Answer d

Required % profit = (35-15)/15 x 100 = 133.33%

Direction (31-35)

31. Answer: c

2 + 1³ – 1 = 2
2 + 2³ + 2 = 12
12 + 3³ – 3 = 36
36 + 4³ + 4 = 104

104+53-5 = 224

32. Answer: b

The difference of the following series is

+6, +11, +16, +21, +26

33. Answer: b

The pattern of the following series is /3, /3, /3, /3..

34. Answer: b

32 * 8 = 256
256 * 4 = 1024
1024 * 2 = 2048

35. Answer: c

The alternative difference of the following series is 9, 9, 9…

26 -17 = 9;

35 – 26 = 9
98 – 9 = 89

 

0 0 votes
Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments