Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Crack IBPS PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack IBPS PO prelims 2018 Day-200**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Click here to view this Questions in Hindi**

**Directions (Q. 1 – 5) In the following questions, two equations I and II are given. You have to solve both the equations and give Answer as,**

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or the relation cannot be established

** ****1) I. x ^{2} – 9x – 112 = 0**

**II. y ^{2} + 26y – 87 = 0**

** ****2) I. 12x ^{2} + 37x + 28 =0**

**II. 14y ^{2} + 39y + 27 = 0**

** ****3) I. 4x ^{2 }+ 23x – 72 = 0**

**II. 5y ^{2} – 28y + 32 = 0**

** ****4) I. x ^{2} + 5√7 + 42 = 0**

**II. y ^{2} + 6√7 + 56 = 0**

** ****5) I. 2x ^{2} – 302 = 420**

**II. y – √361 = 0**

** ****Directions (Q. 6 – 10) what value should come in place of question mark (?) in the following questions?**

**6) (6 × 6) ^{4} ÷ (9720 ÷ 45)^{3} × (96 × 81)^{2} = (6)^{? + 8}**

a) 4

b) 3

c) 1

d) 2

e) None of these

**7) 58 % of 1650 + (5/21) of 20370 – 32 % of 1500 = ?**

a) 5327

b) 4153

c) 4879

d) 5692

e) None of these

**8) 13 5/8 + 11 ¾ – 9 ½ – 10 1/4 = ? – 5 ¼ **

a) 11 5/6

b) 11 3/4

c) 10 4/5

d) 10 7/8

e) None of these

**9) ****∛(****373248) % of 750 – √26244 ÷ 27 = (3/7) of (4/3) of 2016 – ?**

a) 524

b) 618

c) 676

d) 562

e) None of these

**10) 52 ^{2} ÷ 13 × 22 + 27^{2} = 4 × ? – 65 % of 3900**

a) 1960

b) 2350

c) 2780

d) 1740

e) None of these

**11) The ratio between the present ages of P and Q is 3 : 5. Present age of R is 7 years more than the present age of Q. The average present age of P, Q and R is 24 years. Find the present age of R?**

a) 28 years

b) 30 years

c) 32 years

d) 34 years

e) None of these

**12) A, B and C started a business by investing in the ratio of 1 : 2 : 4. After 6 months, B invested Rs. 6000 more. Find initial investment of C, if the ratio of shares of A, B and C is 20 : 43 : 80?**

a) Rs. 80000

b) Rs. 40000

c) Rs. 60000

d) Rs. 50000

e) None of these

**13) ****In a mixture of 240 liters, the ratio of milk to water is 7 : 5. If this ratio is to be 7 : 8, then find the quantity of water should be added to the mixture?**

a) 40 liters

b) 50 liters

c) 25 liters

d) 60 liters

e) None of these

**14) A can complete 2/3 of the work in 16 days. While A and B together can complete the work in 8 days, then find the time required by C who is twice efficient than B?**

a) 8 days

b) 6 days

c) 10 days

d) 12 days

e) None of these

**15) ****If the numerator of the fraction is increased by 25 % and the denominator is decreased by 15 %, then the resultant fraction is 35/68. Find the original fraction?**

a) 9/17

b) 5/13

c) 7/20

d) 17/40

e) None of these

**Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:**

The following bar graph shows the profit (In lakhs) made by 5 different companies in three different years.

**16) Total profits of company P, R and T together in the year 2015 is approximately what percentage of total profits of company Q, R and S together in the year 2017?**

a) 90 %

b) 75 %

c) 115 %

d) 130 %

e) 100 %

**17) Find the average profits of all the given companies together in the year 2016?**

a) 116 lakhs

b) 104 lakhs

c) 98 lakhs

d) 92 lakhs

e) None of these

**18) Find the difference between the total profits of all the given years together in the year 2015 to that in the year 2017?**

a) 65 lakhs

b) 58 lakhs

c) 74 lakhs

d) 82 lakhs

e) None of these

**19) Find the ratio between the total profits of company Q to that of company R in all the given years together?**

a) 21 : 52

b) 43 : 65

c) 50 : 63

d) 115 : 129

e) None of these

**20) Total profits of company P in all the given years together is approximately what percentage less than the total profits of company S in all the given years together?**

a) 30 % more

b) 50 % less

c) 50 % more

d) 30 % less

e) 65 % less

**Answers :**

**Direction (1-5) :**

**1). Answer: e)**

**Explanation:**

**I. **x^{2} – 9x – 112 = 0

x^{2} – 16x + 7x – 112 = 0

x(x – 16) + 7(x – 16) = 0

(x + 7) (x – 16) = 0

X = -7, 16

**II. **y^{2} + 26y – 87 = 0

y^{2} + 29y – 3y – 87 = 0

y (y + 29) – 3(y + 29) = 0

(y – 3) (y + 29) = 0

Y = 3, -29

Can’t be determined

**2). Answer: e)**

**Explanation:**

**I. **12x^{2} + 37x + 28 =0

12x^{2} + 16x + 21x + 28 =0

4x(3x + 4) + 7(3x + 4) = 0

(4x+ 7) (3x + 4) = 0

X = -7/4, -4/3 = -1.75, -1.33

**II. **14y^{2} + 39y + 27 = 0

14y^{2} + 21y + 18y + 27 = 0

7y(2y + 3) + 9(2y + 3) = 0

(7y + 9) (2y + 3) = 0

Y = -9/7, -3/2 = -1.28, -1.5

Can’t be determined

**3). Answer: e)**

**Explanation:**

**I.** 4x^{2 }+ 23x – 72 = 0

4x^{2 }+ 32x – 9x – 72 = 0

4x (x + 8) – 9(x + 8) = 0

(4x – 9) (x + 8) = 0

X = 9/4, -8 = 2.25, -8

**II. **5y^{2} – 28y + 32 = 0

5y^{2} – 20y – 8y + 32 = 0

5y(y – 4) – 8 (y – 4) = 0

(5y – 8) (y – 4) = 0

Y = 8/5, 4 = 1.6, 4

Can’t be determined

**4). Answer: e)**

**Explanation:**

**I. **x^{2} + 5√7 + 42 = 0

x^{2} + 3√7x + 2√7x + 42 = 0

x (x + 3√7) + 2√7 (x + 3√7) = 0

(x + 2√7) (x + 3√7) = 0

X = – 2√7, -3√7

**II. **y^{2} + 6√7 + 56 = 0

y^{2} + 4√7y + 2√7y + 56 = 0

y(y + 4√7) +2√7 (y + 4√7) = 0

(y + 2√7) (y + 4√7) = 0

Y = -2√7, -4√7

Can’t be determined

**5) Answer: d)**

**Explanation:**

**I. **2x^{2} – 302 = 420

2x^{2} = 302+ 420

2x^{2} = 722

X^{2} = 361

X = 19, -19

**II. **y – √361 = 0

**Y = **√361

Y = 19

x ≤ y

**Direction (6-10 :**

**6). Answer: c)**

**Explanation:**

(6^{2})^{4} ÷ (9720/45)^{3} × (96 × 81)^{2} = (6)^{x + 8}

6^{8} ÷ (216)^{3} × (7776)^{2} = 6^{x + 8}

6^{8} ÷ (6^{3})^{3} × (6^{5})^{2} = 6^{x + 8}

6^{8} ÷ (6^{9}) × (6^{10}) = 6^{x + 8}

6^{8 -9 + 10} = 6^{x+ 8}

6^{9 }= 6^{x + 8}

X + 8 = 9

X = 1

**Answer: a)**

**7). Explanation:**

(58/100)*1650 + (5/21)*20370 – (32/100)*1500 = x

X = 957 + 4850 – 480

X = 5327

**8). Answer: d)**

**Explanation:**

13 5/8 + 11 ¾ – 9 ½ – 10 1/4 + 5 ¼ = x

(13 + 11 – 9 – 10 + 5) (5/8 + ¾ – ½ – ¼ + 1/4) = x

X = 10 [(5 + 6 – 4)/8]

X = 10 (7/8)

**9). Answer: b)**

**Explanation:**

∛(373248) % of 750 – √26244 ÷ 27 = (3/7) * (4/3) * 2016 – x

72 % of 750 – (162/27) = (3/7) * (4/3) * 2016 – x

(72/100)*750 – 6 = 1152 – x

540 – 6 = 1152 – x

X = 1152 – 534

X = 618

**10). Answer: a)**

**Explanation:**

(52*52*22)/13 + 729 = 4x – (65/100)*3900

4576 + 729 + 2535 = 4x

4x = 7840

X = 1960

**11). Answer: c)**

**Explanation:**

The ratio between the present ages of P and Q = 3 : 5 (3x, 5x)

Present age of R = Present age of Q + 7 = 5x + 7

The average present age of P, Q and R = 24 years

The total present age of P, Q and R = 24*3 = 72 years

According to the question,

3x + 5x + 5x + 7 = 72

13x = 65

X = 5

Present age of R = 5x + 7 = 25 + 7 = 32 years

**12). Answer: a)**

**Explanation:**

The share of A, B and C

= > [x*12] : [2x*6 + (2x + 6000)*6] : [4x*12] = 20 : 43 : 80

= > [12x] : [12x + 12x + 36000] : [48x] = 20 : 43 : 80

= > 12x : 24x + 36000 : 48x = 20 : 43 : 80

According to the question,

= > 12x/(24x + 36000) = (20/43)

= > 120x + 180000 = 129x

= > 9x = 180000

= > x = 20000

The initial investment of C = 4x = Rs. 80000

**13). Answer: d)**

**Explanation:**

Total Quantity = 240 liters

The ratio of milk to water = 7 : 5

Milk = 140 liters, Water = 100 liters

According to the question,

140/(100 + x) = 7/8

160 = 100 + x

X= 60 liters

So, 60 liters of water should be added.

**14). Answer: b)**

**Explanation:**

A’s whole work,

(2/3)*A’s work = 16

A’s work = 16*(3/2) = 24 days

(A+ B)’s work = 8 days

B’s one day work = (1/8) – (1/24) = 1/12

B’s whole work = 12 days

(B : C)’s efficiency = 1 : 2

(B : C)’s day ratio = 2 : 1

So, 2’s = 12

1’s = 6

C’s whole work = 6 days

**15). Answer: c)**

**Explanation:**

Let the original fraction be x/y,

[X*(125/100)] / [y*(85/100)] = 35/68x/y = (35/68)*(85/125)

x/y = (7/20)

**Direction (16-20) :**

**16). Answer: b)**

**Explanation:**

Total profits of company P, R and T together in the year 2015

= > 75 + 85 + 80 = 240 lakhs

Total profits of company Q, R and S together in the year 2017

= > 70 + 110 + 135 = 315 lakhs

Required % = (240/315)*100 = 75 %

**17). Answer: C)**

**Explanation:**

The average profits of all the given companies together in the year 2016

= > (50 + 80 + 120 + 130 + 110)/5

= > 490/5 = 98 lakhs

**18). Answer: a)**

**Explanation:**

Total profits of all the given years together in the year 2015

= > 75 + 100 + 85 + 95 + 80 = 435 lakhs

Total profits of all the given years together in the year 2017

= > 60 + 70 + 110 + 135 + 125 = 500 lakhs

Required difference = 500 – 435 = 65 lakhs

**19). Answer: c)**

**Explanation:**

The total profits of company Q in all the given years together

= > 100 + 80 + 70 = 250 lakhs

The total profits of company R in all the given years together

= > 85 + 120 + 110 = 315 lakhs

Required ratio = 250 : 315 = 50 : 63

**20). Answer: b)**

**Explanation:**

Total profits of company P in all the given years together

= > 75 + 50 + 60 = 185 lakhs

Total profits of company S in all the given years together

= > 95 + 130 + 135 = 360 lakhs

Required % = [(360 – 185)/360]*100 = 48.6 % = 50 % less

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

General Awareness “20-20” |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |