Dear Readers, Find the aptitude test questions to crack latest bank exams. We regularly provide 20 aptitude test questions daily for students. Aspirants practice these questions on a regular basis to improve your score in aptitude section. Aspirants preparing for the exams can make use of this “20-20” Quantitative Aptitude Questions. Here we have started New Series of Practice Materials specially for Crack IBPS PO Prelims 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack Indian bank PO Mains 2018 Day-217**

**Click here to view this Questions in Hindi**

**Directions (Q. 1 – 5): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?**

**1) 76, 39, 59.5, 149.75, ?**

a) 436.25

b) 616.75

c) 525.125

d) 348.625

e) 752.75

**2) 1345, 1466, 3194, 3363, 6107, ? , 10428**

a) 6332

b) 6458

c) 6624

d) 6536

e) 6720

**3) ****8, 11, 50, 459, ?**

a) 6528

b) 6214

c) 7132

d) 7356

e) 6895

**4) 968, 484, 484, 968, 3872, ?**

a) 28562

b) 30976

c) 25478

d) 22854

e) 16780

**5) 11, 23, 95, 575, 4607, ?**

a) 34787

b) 35924

c) 31565

d) 42328

e) 46079

**Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?**

**6) ****(3/7) of (84/57) of 1425 = 28 % of 1350 + (2/5) of (?)**

a) 1305

b) 1780

c) 2156

d) 2378

e) None of these

**7) ****(18) ^{2} **

**÷ 6 × 11 + 27**

^{2}= 3 ×? – 45 % of 1500a) 528

b) 632

c) 724

d) 666

e) None of these

**8) 17888 ÷ (32 % of 2150) = 36 × 5 7/9 of (? ÷ 104)**

a) 25

b) 13

c) 36

d) 44

e) None of these

**9) 221 ÷ 13 + (3/11) of 1155 + 27 % of 5400 = ? ^{2} – 235**

a) 38

b) 52

c) 45

d) 26

e) None of these

**10) (51110 ÷ 19) + (2/9) of 11565 + 26 ^{2} = 40 % of ?**

a) 9850

b) 17560

c) 21820

d) 14840

e) None of these

**11) Two trains A and B of same length running in same direction with a speed of 66 km/hr and 93 km/hr respectively. Find the time to cross each other, if train A crosses a standing man in 9 seconds?**

a) 36 sec

b) 52 sec

c) 44 sec

d) 28 sec

e) None of these

**12) A sum was put at certain rate of simple interest for 4 years. If the interest would have been 5 % higher than the previous rate then Rs. 4500 would have been earned more. Find the sum.**

a) 22500

b) Rs. 28000

c) Rs. 32500

d) Rs. 36000

e) None of these

**13) The sum of 6 consecutive number is 159. What is the 75 % of least number?**

a) 18

b) 24

c) 20

d) 16

e) None of these

**14) Three pipes A, B and C can fill a tank in 18 hours. After working at it together for 6 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 16 hours. How much time taken by C to fill the tank alone?**

a) 66 hours

b) 60 hours

c) 72 hours

d) 54 hours

e) None of these

**15) A box contains 5 yellow marbles, 4 black marbles and 6 green marbles. If 3 balls are drawn at randomly, then find the probability of getting at least one yellow marbles?**

a) 23/77

b) 55/69

c) 67/91

d) 12/23

e) None of these

**Directions (Q. 16 – 20) Study the following information carefully and answer the given questions:**

The following bar graph shows the total production (In thousand tonnes) of Rice, Maize, Barley and Millet in different states.

**16) Find the difference between the total rice production to that of total Barley production in all the given states together?**

a) 72000 tonnes

b) 95000 tonnes

c) 84000 tonnes

d) 66000 tonnes

e) None of these

**17) Find the average production of Maize in all the given states together?**

a) 22000 tonnes

b) 18000 tonnes

c) 20000 tonnes

d) 24000 tonnes

e) None of these

**18) Find the ratio between the total production of all the given food grains from AP to that from West Bengal?**

a) 7: 9

b) 11: 13

c) 4: 7

d) 15: 16

e) None of these

**19) Total production of all the given food grains from MP is approximately what percentage of total production of all the given food grains from Haryana? **

a) 105 %

b) 85 %

c) 70 %

d) 55 %

e) 120 %

**20) The total rice production in Odisha is approximately what percentage more than the total maize production in West Bengal?**

a) 50 %

b) 60 %

c) 33 %

d) 75 %

e) 20 %

**Answers :**

**Direction (1-5) :**

**1). Answer: c)**

**Explanation:**

The pattern is, *0.5 + 1, *1.5 + 1, *2.5 + 1, *3.5 + 1,..

The pattern is, 525.125

**2). Answer: a)**

**Explanation:**

The pattern is, +11^{2}, +12^{3}, +13^{2}, +14^{3}, +15^{2}, +16^{3},..

The answer is, 6332

**3). Answer: d)**

**Explanation:**

The pattern is, *1^{2} + 3, *2^{2} + 6, *3^{2} + 9, *4^{2} + 12,..

The answer is, 7356

**4). Answer: b)**

**Explanation:**

The pattern is, *0.5, *1, *2, *4, *8,..

The answer is, 30976

**5). Answer: e)**

**Explanation:**

The pattern is, *2 + 1, *4 + 3, * 6 + 5, *8 + 7, *10 + 9,..

The answer is, 46079

**Direction (6-10) :**

**6). Answer: a)**

**Explanation:**

(3/7)*(84/57)*1425 = (28/100)*1350 + (2/5)*x

900 = 378 + 2x/5

900 – 378 = 2x/5

X = 522*(5/2) = 1305

**7). Answer: d)**

**Explanation:**

(18*18*11)/6 + 729 = 3x – (45/100)*1500

594 + 729 = 3x – 675

1998 = 3x

X = 1998/3 = 666

**8). Answer: b)**

**Explanation:**

17888 ÷ [(32/100)*2150] = 36*(52/9)*(x/104)

17888/688 = 2x

26 = 2x

X = 26/2 = 13

**9). Answer: c)**

**Explanation:**

(221/13) + (3/11)*1155 + (27/100)*5400 = x^{2} – 235

17 + 315 + 1458 + 235 = x^{2}

X^{2} = 2025

X = 45

**10). Answer: d)**

**Explanation:**

(51110/19) + (2/9)*11565 + 676 = (40/100)*x

2690 + 2570 + 676 = 4x/10

5936 = 4x/10

X = 5936*(10/4) = 14840

**11). Answer: c)**

**Explanation:**

D = S*T

Length of train A= 66*(5/18)*9 = 165 m

Time required to cross each other

T = (165 + 165)/((93 – 66)*5/18)

= > 330/(27*(5/18))

= > 44 seconds

**12). Answer: a)**

**Explanation:**

Let the sum be x and the rate of interest be r %,

According to the question,

[x*4*(r+5)]/100 – (x*4*r)/100 = 4500(4xr + 20x)/100 – 4xr/100 = 4500

20x/100 = 4500

x = 4500*(100/20)

x = 22500

Sum (x) = Rs. 22500

**13). Answer: a)**

**Explanation:**

X + x + 1 + x + 2 + x + 3 + x + 4 + x + 5 = 159

6x + 15 = 159

6x = 144

X = (144/6) = 24

Least number = 24

75 % of least number = (75/100)*24 = 18

**14). Answer: c)**

**Explanation: **

Three pipes A, B and C can fill a tank in 18 hours.

A, B and C’s 1 hour work = 1/18

A, B and C’s 6 hour work = 6/18 = 1/3

Remaining work = 1 – 1/3 = 2/3

The remaining part will be filled by A and B in 16 hours. Then,

= > (2/3)*(A+B) = 16

= > (A+B)’s whole work = 24 hr

(A+B)’s 1 hour work = 1/24

A, B and C’s 1 hour work = 1/18

C’s 1 hour work= (A+B+C) – (A+B)

= > (1/18) – (1/24)

= > 1/72

C can fill the tank in **72 hours.**

**15). Answer: c)**

**Explanation:**

Total probability = 15C_{3}

Required probability = 1 – P(None is yellow)

Probability of getting none is yellow marbles,

= > 10C_{3} / 15C_{3} = 24/91

Required probability = 1 – (24/91) = 67/91

**Direction (16-20) :**

**16). Answer: c)**

**Explanation: **

The total rice production in all the given states together

= > 35 + 28 + 32 + 26 + 32 = 153 thousand tonnes

The total Barley production in all the given states together

= > 12 + 15 + 18 + 10 + 14 = 69 thousand tonnes

Required difference = 153 – 69 = 84 thousand tonnes

**17). Answer: a)**

**Explanation: **

The average production of Maize in all the given states together

= > (18 + 15 + 27 + 24 + 26)/5

= > 110/5 = 22 thousand tonnes

**18). Answer: d)**

**Explanation: **

The total production of all the given food grains from AP

= > 28 + 15 + 15 + 17 = 75 thousand tonnes

The total production of all the given food grains from West Bengal

= > 26 + 24 + 10 + 20 = 80 thousand tonnes

Required ratio = 75: 80 = 15: 16

**19). Answer: b)**

**Explanation: **

Total production of all the given food grains from MP

= > 35 + 18 + 12 + 16 = 81 thousand tonnes

Total production of all the given food grains from Haryana

= > 32 + 27 + 18 + 19 = 96 thousand tonnes

Required % = (81/96)*100 = 85 %

**20). Answer: c)**

**Explanation: **

The total rice production in Odisha = 32 thousand tonnes

The total maize production in West Bengal = 24 thousand tonnes

Required % = [(32 – 24)/24]*100 = 33.33 = 33 % more

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic | Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials | 8.00 AM |

Current Affairs Quiz | 9.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” | 11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) | 12.00 PM |

General Awareness “20-20” | 1.00 PM |

English Language “20-20” | 2.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating | 4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates | 5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) | 6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” | 7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) | 8.00 PM |