Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS RRB (Clerk/PO) Prelims Exam with Detailed Solution:
Dear Readers, Here we have given the full set of Number Series Questions asked in Previous Year IBPS RRB Prelims (Clerk/PO) Exam with Detailed Solution. Candidates those who are preparing for IBPS RRB 2017 can make use it.
Full Set of Number Series asked in Previous Year IBPS RRB (Clerk/PO) Prelims:
Credits:www.ibpsguide.com
1). 4, 4, 6, 12, 24, ?
Solution: (Difference of Difference)
2). 3, 1.5, 1.5, 2.25, 4.5, ?Solution:
×0.5, ×1, ×1.5, ×2, ×2.25
Answer is- 11.25
3). 2, 4, 11, 37, 153, ?
Solution:
(2×1)+2=4
(4×2)+3=11
(11×3)+4=37
(37×4)+5=153
(153×5)+6=771
Answer is- 771
4). 9, 14, 21, 32, 45, ?
Solution: (Difference)


5). 3, 10, 22, 39, 61, ?
Solution: (Difference)

6). 2, 7, 14, 25, 38, ?
Solutions : Difference of Difference
2+5 (5+2) = 7
7+7 (7+4) = 14
14 + 11(11+2) = 25
25+ 13 (13+4) = 38
38 + 17 (17+2) = 55
7). 6, 6, 8, 14, 26, ?
Solutions: Difference of Difference – 2,4,6,8
6+0 (0+2) = 6
6+2 (2+4)= 8
8+6 (6+6)= 14
14+12 (12+8) = 26
26+20 (20+10) = 46
8). 3, 5, 13, 43, 177, ?
Solutions:
3×1+2=5
5×2+3=13
13×3+4=43
43×4+5=177
177×5+6=891
Answer: 891
9). 4, 2, 2, 3, 6, ?
Solutions:
X0.5, x1, x1.5, x2, x2.5… = 15
10). 3, 9, 22, 42, 69, ?
Solutions : Difference of Difference
3+6 = 9
9+13 (6+7) = 22
22+20 (13+7) = 42
42+27 (20+7) = 69
69+34 (27+7) = 103
11). 3, 8, 15, 26, 39, ?
Solution: (Difference of prime number)
3+5=8
8+7=15
15+11=26
26+13=39
39+17=56
Answer- 56
12). 5, 5, 7, 13, 25, ?
Solution: (Difference of Difference- 2, 4, 6, 8, 10)
5+0(0+2)=5
5+2(2+4)=7
7+6(6+6)=13
13+12(12+8)=25
25+20(20+10)=45
Answer- 45
13). 5, 11, 24, 71, ?
i. 5+6= 11
(6×2+13) = 13 Difference of Difference
ii. 11+13= 24
(13×3+23) = 47 Difference of Difference
iii. 24+47= 71
(47×4+33) = 215 Difference of Difference
iv. 71+215= 286
Answer-286
14). 1, 3, 9, 31, 129, ?
1×1+2, 3×2+3, 9×3+4, 31×4+5, 129×5+6
Answer- 651
15). 8, 4, 4, 6, 12, ?
8×0.5, 4×1, 4×1.5, 6×2, 12×2.5
Answer- 30
16). 3, 1.5, 1.5, 2.25, 4.5, ?
Solutions
3×.5= 1.5
1.5×1=1.5
1.5×1.5=2.25
2.25×2 = 4.5
4.5×2.5=11.25.
Answer- 11.25
17). 2, 4, 11, 37, 153, ?
Solutions
2×1+2= 4
4×2+3= 11
11×3+4= 37
37×4+5 = 153
153×5+6 = 771
Answer- 771
18). 9, 14, 21, 32, 45, ?
Solutions
Difference of Prime No: 5, 7, 11, 13, 15, 17
Answer: 62
19). 4, 4, 6, 12, 24, ?
4+0 = 4
4+2 = 6
6+6 = 12
12+12 = 24
24+20 = 44
diff of diff 2, 4, 6, 8
Answer- 44
20). 4, 3, 4.5, 8.75, 20, ? .
4*0.5+1= 3
3*1+1.5= 4.5
4.5*1.5+2=8.75
8.75*2+2.5= 20
20*2.5+3 = 53
Answer- 53
21). 6, 4, 5, 11, 39, ?
Solution:
6×1-2=4, 4×2-3=5, 5×3-4=11, 11×4-5=39, 39×5-6=189
22). 14, 7, 7, 14, 56, ?
Solution:
14×0.5=7, 7×1=7, 7×2=14, 14×4=56, 56×8=448
23). 2, 3, 7, 16, 32, ?
Solution:
2+12=3, 3+22=7, 7+32=16, 16+42=32, 32+52=57
24). 8, 14, 24, 38, 56, ?
Difference of Difference 4, 4, 4, 4, 4,4
25). 5, 7, 13, 25, 45, ?
Difference of Difference 4, 6, 8, 10.
26). 12, 6, 12, 48 ?
Solution:
12÷2 = 6
6x 2= 12
12 x 4 = 48
48 x 8 = 384
27). 4, 5, 9, 18, 34, 59, ?
Solution:
Difference +12, + 22, + 32
Difference +12, + 22, + 32
28). 14, 24, 38, 56, 78 ?
Solution:
Difference of Difference 4, 4, 4, 4
29). 8, 6, 9, 23, 87 ?
Difference x1-2, x2-3, x3-4…
30). 12.5, 14.5, 18.5, 24.5, ?
Difference 2, 4, 6, 8, of deference 2,2,2,2
31). 4, 16, 26, 34, 40, ?
Solution:
Difference of 12,10,8,6, ….
Answer is- 44
32). 825, 582, 501, 474, 465, ?
Difference of 35,34,33,32, 31
Answer is – 462
33). 8, 12, 24, 60, 180, ?
×1.5, ×2, ×2.5, ×3, ×3.5
Answer is- 630
34). 3, 4, 10, 33, 136, ?
Solution:
3×1+1, 4×2+2, 10×3+3, 33×4+4, 136×5+5
Answer is- 685
35). 16, 17, 13, 22, 6, ?
Solution:
Difference= +12, -22, +32, -42, +52
Answer is = 31
36). 8,4,4,6,12, ?
37). 157,150,136,115,87,?
38). 1,4,18,44,83, ?
39). 1,2,8,48,?
40). 12,13,17,26,42, ?
37). 157,150,136,115,87,?
38). 1,4,18,44,83, ?
39). 1,2,8,48,?
40). 12,13,17,26,42, ?
36). Diff x0.5, x1, x1.5, x2, x2.5
8x 0.5 = 4
4x 1 = 4
4x 1.5 = 6
6x 2 = 12
12x 2.5 = 3037). Diif of Diff 7, 7, 7, 7,7
157-7=150
150-14=136
136-21=115
115-28= 87
87-35 = 5238).Diff of Diff = 11, 12, 13, 14
1 +3 = 4 Diff (11)
4 + 14 = 18 Diff (12)
18 + 26 = 44 Diff (13)
44 + 39 = 83 Diff (14)
83 + 53 = 13639).
1x 2 = 2
2x 4 = 8
8x 6 = 48
48x 8 = 384
40). Diff of Diff is 1^1, 2^2, 3^2, 4^2
12+1=13
13+4=17
17+9=26
26+16=42
42+25=67
8x 0.5 = 4
4x 1 = 4
4x 1.5 = 6
6x 2 = 12
12x 2.5 = 3037). Diif of Diff 7, 7, 7, 7,7
157-7=150
150-14=136
136-21=115
115-28= 87
87-35 = 5238).Diff of Diff = 11, 12, 13, 14
1 +3 = 4 Diff (11)
4 + 14 = 18 Diff (12)
18 + 26 = 44 Diff (13)
44 + 39 = 83 Diff (14)
83 + 53 = 13639).
1x 2 = 2
2x 4 = 8
8x 6 = 48
48x 8 = 384
40). Diff of Diff is 1^1, 2^2, 3^2, 4^2
12+1=13
13+4=17
17+9=26
26+16=42
42+25=67
41). 3, 6, 24, 144, 1152
Sol: ×2, ×4, ×6, ×8, ×10
Answer- 11520
42).2, 4, 17, 42, 80
Sol: Difference of Difference 11, 12, 13, 14
Answer: 132
43). 11, 12, 16, 25, 41
Sol: Difference +12, 22, 32, 42, 52
Answer: 66
44).116, 160, 148, 130, 106
Sol: Difference of Difference -6, -6, -6, -6
Answer- 70
50). Logic- ×0.5, ×1, ×1.5, ×2..
51). 1, 4, 24, 60, 111, ?
Logic: Difference of Difference (+17, +16, +15, +14)
Answer- 176
52).192, ? 48, 24, 12, 6
Solution:
192/2=96
96/2=48
48/2=24
24/2=12
12/2=6
Answer- 96
53). 5, 14, 39, 88, 169, ?
Logic: Difference of 32, 52, 72, 92, 112
Answer- 290
54). 12, 12, 24, 72, 288, ?
Solution:
12×1=12
12×2=24
24×3=72
72×4=288
288×5=1440
Answer- 1440
55). 307, 300, 286, 258, 202, ?
Logic: Difference of (-7, -14, -28, -56, -112)
Answer- 90
56). 4 13 38 87 168 ?
Logic: Difference of Difference (+32, +52, +72, +92, 112)
Answer- 289
57).224 ? 56 28 14
224/2=112
112/2=56
56/2=28
28/2=14
Answer- 112
58). 2 4 23 58 108 ?
Logic: Difference 2, 19, 35, 50, 64
Difference of Difference (+17, +16, +15, +14)
Answer- 172
59). 11 11 22 66 264 ?
11×1=11
11×2=22
22×3=66
66×4=264
264×5 = 1320
Answer- 1320
60).216 210 198 174 126 ?
Logic: Difference 6, 12, 24, 48, 96
Differece of Differece 6 x 21, 6×22, 6×23, 6×24
Answer- 30
61).10, 12, 16, 24, 40, ?
Logic: Difference of: 2, 4, 8, 16, 32…
Answer is: 72
62). 402, 400, 394, 376, 322, ?
Logic: Difference × 3, Difference × 3, Difference × 3..
Answer is: 160
63). 1, 3, 15, 105, ?
Sol- 1×3=3
3×5=15
15×7=105
105×9= 945
Answer is: 945
64). 8, 28, 46, 61, 72, ?
Logic: Difference of Difference 2, 3, 4, 5…
Answer is: 78
65). 120, 24, 6, 2, ?, 1
Sol: 120÷5=24
24÷4=6
6÷3=2
2÷2=1
1÷1=1
Answer is: 1
Credits: www.ibpsguide.com
thnx alot
superb thankyou ibps guide
thnkew
thaxs IG commendable work (Y)
thanks ig for the whole make it on pdf format
thanx ig team.. to bring all series at one place…
ty 🙂
Thanks IG☣