Dear Aspirants, **Quantitative Aptitude****Â **plays a crucial role in Banking and all other competitive exams. To enrich your preparation, here we have provided **New Pattern Aptitude Questions**Â for IBPS Clerk Mains. Candidates those who are going to appear in IBPS Clerk Mains can practice these questions daily and make your preparation effective.

**Click Here for IBPS Clerk Mains Online Mock Test**

**Click here to View Quantitative Aptitude Questions in Hindi**

**Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions:**

The given table shows the number of students in three classes namely7^{th}, 8^{th} and 9^{th} at five different schools. Some of the data are missing in the table.

**1) If the total number of students in the class 8 ^{th} of all the school is 900 and the total number of students in school C and D is 400 and 470 respectively. Find the total number of students in class 7 of school D?**

a) 120

b) 140

c) 150

d) 100

e) None of these

**2) If the number of students in class 9 ^{th} of school A is 10 more than the number of students in class 9^{th} of school B respectively. The total number of students of school B and school A is 400 and 420. The ratio of the number of students in class 7^{th} of school D and A is 5:7 and the average number of students in school E is 180. If the ratio of the number of students of class 9 and class 7 of school E is 6:5, then what is the average number of students in class 7^{th} of all the five schools?**

a) 124

b) 126

c) 128

d) 122

e) None of these

**3) If the number of students in class 9 ^{th} of school B is twice the number of students in class 9^{th} of school A and the number of students in class 9 of school E is 20 more than the number of students in that same class of school A. The number of students of class 8 of school C is 105(5/19)% of the number of students of class 9 of school E. The average number of students in class 9 of all five schools is 128, then what is the ratio of the total number students in school B to the total number of students of school C?**

a) 43:38

b) 41:37

c) 45:32

d) Cannot be determined

e) None of these

**4) The total number of students of school A and D is 400 and 420 respectively. The ratio of the number of students in class 9 ^{th} of school A to the number of students in class 8^{th} of school C is 2:3. The average number of students in class 7^{th} of all the five schools together is 130 and number of class 8^{th} students of school D is 20% more than that of the number of students in class 7^{th} of school D. If the ratio of the number of students of class 7^{th} of school E and A is 5:4, what is the total number of students in class 8^{th} of all school?**

a) 850

b) 800

c) 1200

d) 1000

e) 900

**5) The number of students of class 8 ^{th} D is 60 more than that of the number of students of class 8^{th} in school C. The number of students in class 7 of school A and D is 20% and 80% more than the number of students in class 7 of school E respectively. The number of students of class 8^{th} of school C is 80% of the number of class 8^{th} of school A. The average number of students in class 8^{th} of all the five schools is 46 more than the average number of students in class 7 of all the five schools, then what is sum of the number of students in class 7^{th} of school D and A together?**

a) 215

b) 320

c) 315

d) 325

e) None of these

**Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions:**

The given line graph shows the length of the platform (in meter).

The given table shows the speed of the train.

**6) What is the length of train B?**

**Statement I:** The speed of a train B is 50% more than that of the speed of train A and Train A will cross the platform4 in 36 seconds.

**Statement II: **Train A and train B running in the opposite direction and the train A crosses the train B in 18 seconds.

a) Only I

b) Only II

c) Either I or II are sufficient

d) All I and II necessary to the answer the question

e) The question canâ€™t be answered even with all I and II

**7) The Length of train E is 300m and it takes 18 seconds to cross the platform5 completely and the train C crosses the platform3 in 36 seconds. If Train E and train C running in same direction, in what time will they be clear of each other from the moment they meet?**

a) 410 seconds

b) 810 seconds

c) 840 seconds

d) 800 seconds

e) None of these

**8) **

**Quantity I:** Two trains D and C are of equal length and running in same direction. The faster train passes the slower train in 54 seconds. The length of each train is?

**Quantity II: **Train B crosses the platform5 in 54 seconds and the length of train B is 800% of the length of the platform. What is the speed of the train?

a) Quantity I > Quantity II

b) Quantity I â‰¥ Quantity II

c) Quantity II > Quantity I

d) Quantity II â‰¥ Quantity I

e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

**9) Train B overtakes two persons who are walking in the same direction as the train is moving at speed of 3kmph and 6kmph respectively in 6seconds and 9 seconds respectively. Then the train B crosses the platform2 in x seconds. Find the value of x?**

a) 34.5 seconds

b) 27.5 seconds

c) Cannot be determined

d) 31.5 seconds

e) None of these

**10) The ratio of the length of train C and train B is 5:4. Train B cross the pole in 12 seconds and the train C cross the platform1 in 18 seconds. If train B and train E running opposite direction, cross each other in 12 seconds, and length of the train E is 120% of the length of train C, then find the speed of train E?**

a) 150kmph

b) 120kmph

c) 180kmph

d) 100kmph

e) None of these

**Answers :**

**Direction (1-5) :**

**1) Answer: A**

Number of students in class 8 of school C=400-(160+120) =120

Number of students in class 8 of school D=900-(150+160+120+320) =150

Number of students in class 7 of school D=470-(150+200) =120

**2) Answer: A**

Number of students of class 9^{th} of school B=400-(120+160) =120

Number of students of class 9^{th} of school A=120+10=130

Number of students of class 7^{th} of school A=420-(150+130)=140

Number of students of class 7^{th} of school D=5/7*140=100

Total number of students of school E=180*3=540

Total number of students of class 7^{th} and class 9^{th} of school E=540-320=220

Number of students of class 7^{th} of school E=5/11*220=100

Required average= (140+120+160+100+100)/5=124

**3) Answer: A**

Number of students of class 9 of school A=x

Number of students of class 9 of school B=2x

Number of students of class 9 of school E=x+20

(x+2x+x+20+120+200)/5=128

x=75

Number of students of class 9 of school B=2(75) =150

Total Number of students of school B=120+160+150=430

Number of students of class 9 of school E=75+20=95

Number of students of class 8 of school C=105(5/19)% *95=100

Total Number of students of school C=160+100+120=380

Required ratio=430:380=43:38

**4) Answer: E**

Number of students in school D=420

Let Number of students of class 7^{th} of school D=x

Number of students of class 8^{th} of school D=x*120/100=6x/5

200+x+6x/5=420

11x/5=220

x=100

Number of students of class 7^{th} of school D=100

Number of students of class 8^{th} of school D=600/5=120

Total number of students of class 7 of all the 5 schools together=130*5=650

Total Number of class 7 students of school E and A=650-(120+160+100)=270

Number of students in Class 7 of school A=5/9*270=150

Number of students in Class 9 of school A=400-(150+150)=100

Number of students in Class 8^{th} of school C=3/2*100=150

Required total=150+160+150+120+320=900

**5) Answer: C**

Number of students of class 8^{th} of school C=80/100*150=120

Number of students of class 8^{th} of school D=120+60=180

Average number of students of class 8^{th} in all the five schools

= (150+160+120+180+320)/5

=186

Average number of students of class 7^{th} in all the five schools=186-46=140

Total number of students of class 7^{th} of all the five schools=140*5=700

Let Number of students of class 7^{th} of school E=x

Number of students of class 7^{th} of school A=x*120/100=6x/5

Number of students of class 7^{th} of school D=x*180/100=9x/5

(x+6x/5+9x/5+120+160)=700

20x/5=420

x=105

Thus Number of students of class 7^{th} of school A=6*105/5=126

Number of students of class 7^{th} of school D=9*105/5=189

Required sum=126+189=315

**Direction (6-10) :**

**6) Answer: D**

From Statement I,

Speed of train B=150/100*60=90kmph

Length of train A=X

X+280=60*5/18*36

X=600-280=320m

So, Statement I alone is not sufficient to the answer the question.

From Statement II,

Train A and train B running in the opposite direction and the train A crosses the train B in 18 seconds.

So, Statement II alone is not sufficient to the answer the question.

From I and II,

Length of train B=y

320+y=(90+60)*5/18*18

y=750-320=430m

**7) Answer: B**

Speed of train E*5/18=(300+120)/18

Speed train E=84kmph

Length of train C+200=80*5/18*36

Length of train C=600m

Time= (300+600)/((84-80)*5/18)

Time=900*18/(4*5)=810 seconds

**8) Answer: A**

From Quantity I,

Length of the train D=x

(x+x)=(80-70)*5/18*54

2x=10*5*3

x=75m

From quantity II,

Length of train B=120*800/100=960m

(960+120)=(speed of train)*5/18*54

1080=speed of train*15

Speed of train=72kmph

**9) Answer: A**

Length of train B=x

Speed of the train B=y

x=(y-3)*5/18*6

3x=5y-15

3x+15=5y

x=(y-6)*5/18*9

2x=5y-30

2x+30=5y

2x+30=3x+15

x=15m

Length of the train x=15m

5y=3(15) +15

5y=60

y=12kmph

Required time x=(15+100)/(12*5/18)

x=115*18/12*5=34.5 seconds

**10) Answer: A**

Length of train C =x

x+150=80*5/18*18

x=400-150=250m

Length of train B=4/5*250=200m

Length of train E=120/100*250=300m

Speed of train E*5/18=500/12=1800/12=150kmph

**Click Here for IBPS Clerk Mains Online Mock Test**

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Current Affairs Quiz (Hindi) |
9.30 AM |

NIACL AO Prelims – Reasoning |
10.00 AM |

NIACL AO Prelims â€“ Quantitative Aptitude |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

NIACL AO Prelims â€“ English Language |
1.00 PM |

SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) |
2.00 PM |

IBPS Clerk â€“ GK Questions |
3.00 PM |

SSC Practice Questions (English/General Knowledge) |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

SBI PO/IBPS Clerk Mains – Reasoning |
6.00 PM |

SBI PO/IBPS Clerk Mains â€“ Quantitative Aptitude |
7.00 PM |

SBI PO/IBPS Clerk Mains â€“ English Language |
8.00 PM |